Vista w laptopie i CubaseSX3
Witam serdecznie. Koledzy Vista czy jednak XP... Przywiozlem z USA paviliona HP, chyba troche z wyzszej polki.Jesta na nim Vista.Ja chcialbym przystosowac go sobie do zadan muzycznych. Szscerze mowiac nie podoba mi sie ten system...moze dlatego ,ze nie mam z nim doswiadczenia.Chodzi mi glownie o instalacje Cubase+instrumenty vst, dxi. Martwi mnie jednak to, ze podobno Viste trudno usunac z laptopow sprowadzanych ze Stanow...Prosze o cenne uwagi i serdecznie pozdrawiam.
Jestem muzykiem z wykształcenia. Zajmuję się kompozycją, aranżuję, i wciąż się uczę... Fascynują mnie możliwości współczesnych programów muzycznych.
Re: Vista w laptopie i CubaseSX3
usunac zaden problem - ze sterownikami tez wiekszego problemu byc nie musi o ile nie zachowuja sie jak fujitsu siemens ktory to nie udostepnia sterownikow na stronie do sprzetu ktory standartowo jest z vista.......
problemow w pracy tez byc nie powinno o ile twoj interfejs ma poprawne sterowniki do visty
mi jak narazie kazdy prog dziala na viscie bez klopotu
problemow w pracy tez byc nie powinno o ile twoj interfejs ma poprawne sterowniki do visty
mi jak narazie kazdy prog dziala na viscie bez klopotu
to prawda ; problemow ze sterownikami nie ma zadnego na dzien dzisiejszy..
pozostaje tylko kwestia samego systemu. ja mialem, popracowalem na nim 3 miesiace i wrocilem do xp. ale tobie nie mowie co masz robic. sprawdz viste, popracuj troche. zdobedziesz nowe doswiadczenie
by the wy to jaki masz tam procesor w tym laptoku i ile ram ?
pozostaje tylko kwestia samego systemu. ja mialem, popracowalem na nim 3 miesiace i wrocilem do xp. ale tobie nie mowie co masz robic. sprawdz viste, popracuj troche. zdobedziesz nowe doswiadczenie

wiek 24 lata, wyzsze studia, w branzy od 5 lat ; moja pasja to muzyka i wszystko co z nia zwiazane ! programy : AbletonLive, Cubase.Sprzet : DualCore2, 4gb ram, 500 gb hdd, RME9632 ; Access Virus TI (comming soon) ;-)
...to prawda ; problemow ze sterownikami nie ma zadnego na dzien dzisiejszy..
...
tak się składa, że ostatnio robiłem właśnie przesiadkę z visty na xp akurat na pavilionie dv9420us. instalator windowsa xp wykrył dyski (w niektórych pavilionach nie wykrywał i trzeba było edytować płytę z windowsem dodając sterownik do kontrolera dysku), bez problemu się zainstalował. były jednak problemy z uzyskaniem sterowników. na stronie hp do mojego modelu nie są udostępnione sterowniki do takich rzeczy jak k.graf, k.dźwiękowa, itp. jest natomiast oprogramowanie do touchpada, klawiszy szybkiego uruchamiania, sieci wifi, wbudowanej kamerki i do nagrywarki (czyli ogólnie mówiąc - dupereli). jeśli chodzi kartę graficzną, to wystarczy pobrać sterownik od podobnego paviliona bo jest to uniwersalny driverpack. podobnie jest z dźwiękiem. doprowadziłem laptopa do stanu bezawaryjnej używalności, jednak nadal w menedżerze urządzeń mam kilka niezainstalowanych pozycji, których jak na razie nie rozgryzłem. ale tak jak mówie - laptop działa bez problemu.

...
tak się składa, że ostatnio robiłem właśnie przesiadkę z visty na xp akurat na pavilionie dv9420us. instalator windowsa xp wykrył dyski (w niektórych pavilionach nie wykrywał i trzeba było edytować płytę z windowsem dodając sterownik do kontrolera dysku), bez problemu się zainstalował. były jednak problemy z uzyskaniem sterowników. na stronie hp do mojego modelu nie są udostępnione sterowniki do takich rzeczy jak k.graf, k.dźwiękowa, itp. jest natomiast oprogramowanie do touchpada, klawiszy szybkiego uruchamiania, sieci wifi, wbudowanej kamerki i do nagrywarki (czyli ogólnie mówiąc - dupereli). jeśli chodzi kartę graficzną, to wystarczy pobrać sterownik od podobnego paviliona bo jest to uniwersalny driverpack. podobnie jest z dźwiękiem. doprowadziłem laptopa do stanu bezawaryjnej używalności, jednak nadal w menedżerze urządzeń mam kilka niezainstalowanych pozycji, których jak na razie nie rozgryzłem. ale tak jak mówie - laptop działa bez problemu.
_________
tomek
tomek
...to prawda ; problemow ze sterownikami nie ma zadnego na dzien dzisiejszy..
lukas mylisz się. są modele hp (jak np ten o którym pisałem wyżej), do których ciężko znaleźć sterowniki pod win xp.
lukas mylisz się. są modele hp (jak np ten o którym pisałem wyżej), do których ciężko znaleźć sterowniki pod win xp.
_________
tomek
tomek
tak samo posiadam pavilliona z vista i zainstalowanym cubasem sx, problem polega na tym ze czasami program sie po prostu wiesza podczas sesji i moge sobie czekac w nieskonczonosc az cos policzy, pojawia sie szczegolnie przy klikaniu ze sciezki midi na audio wtedy moge sobie isc zaparzyc spopkojnie kawke z nadzieja za sie odwiesi, czasami teraz udaje sie to po przelaczeniu na uruchamianie programu z kompatybilnoscia z win xp sp2,
teraz coraz bardziej zastanawiam sie nad powrotem do xp gdzie przy tych samych sesjach na starym kompie z gorszymi parametrami wszystko smigalo bez problemu albo przsiadka na reapera, podejrzewam jedynie ze jest to problem z obsuga dwoch rdzeni przez starego cubase'a
pozdr
teraz coraz bardziej zastanawiam sie nad powrotem do xp gdzie przy tych samych sesjach na starym kompie z gorszymi parametrami wszystko smigalo bez problemu albo przsiadka na reapera, podejrzewam jedynie ze jest to problem z obsuga dwoch rdzeni przez starego cubase'a
pozdr
niestety cubase czyni czasem cuda co nieraz widac na forum - raczej visty bym o to nie obwinial - sonar 6 i 7 perfekt..samplitude 9se i sequoia 7 tez..
soundforge rowniez
podobnie adobe audition 2 i flstudio oraz reason
takze vegas i acid chodza jak nalezy za to adobe premiere w najnowszej wersji zdecydowanie nie nadaje sie do niczego ze wzgledu na zapychanie ramu niczym.....
niestety vista by przyzwoicie smigac potrzebuje 2 giga ramu i dwurdzeniowy procek
soundforge rowniez
podobnie adobe audition 2 i flstudio oraz reason
takze vegas i acid chodza jak nalezy za to adobe premiere w najnowszej wersji zdecydowanie nie nadaje sie do niczego ze wzgledu na zapychanie ramu niczym.....
niestety vista by przyzwoicie smigac potrzebuje 2 giga ramu i dwurdzeniowy procek
aha co do sterownikow to najlepszym wyjsciem sciagac ze stron producenta - odpalic w viscie everest i pospisywac elementy - na stronach producenta sterowniki do xp sa dostepne bez problemu - producenci sprzetu za to maja to gdzies - tlumaczenie :"my sprzedajemy z vista i reszta nas nie interesuje"
Osobiście polecam Ci zmienić system na XP. Cały czas mam do czynienia z laptopami i wiele osób prosi mnie o zmianę na XP, bo te wszystkie świecidełka wizualne pochłaniają dużo pamięci, a w programach muzycznych zwłaszcza w sekwencerach pamięć to podstawa. Mało tego Vista nie jest jeszcze tak kompatybilna ze wszystkimi VST czy VSTi.
XP zainstalujesz bez problemów nawet jakby laptop był kupowany u Arabów. Jednak zanim to zrobisz trzeba sprawdzić wszystkie sterowniki do niego pisane pod XP, bo to nie prawda co wielu pisze, że będą sterowniki. Może się zdarzyć tak , że będą stery tylko pod Vistę. Miałem tak ostatnio z Toshibą Satelitte.
XP zainstalujesz bez problemów nawet jakby laptop był kupowany u Arabów. Jednak zanim to zrobisz trzeba sprawdzić wszystkie sterowniki do niego pisane pod XP, bo to nie prawda co wielu pisze, że będą sterowniki. Może się zdarzyć tak , że będą stery tylko pod Vistę. Miałem tak ostatnio z Toshibą Satelitte.
czesciowo masz racje, Ale ze sterownikami to jest tak że 99,999% sterownikow jest pod xp. Wyglada to tak ze musisz znalezc specyfikacje lapa w necie (liste podzespołów) i szukasz po stronach producetow. Co do wymagan visty, to faktycznie nie sa male, ale biorac pod uwage ze windows xp nie jest juz w stanie wykożystac mocy jaka oferuje sprzet obecnie sprzedawany. To chyba lepiej przyinwestowac w wiecej ramku (szybkiego) i mocniejszy procek (q6600), do tego graficzke 8600gts (i co z tego ze nie gramy), szybki dysk twardy i smiga ok (ale to moglo by byc lepiej). A tak wogule to jak ktos robi muzyke na kompie to powinie sobie kupic maka. Pozdro
Od pewnego czasu zajmuje się muzyką i zamierzam zająć się tym profesjonalnie, powoli buduję studio.