Witam. Posiadam w swoich zbiorach dość dużo kaset magnetofonowych. Jakość kaset i nagrań jest bardzo różna od bardzo dobrej do bardzo złej. Przeglądałem to forum pod tym kątem i znalazłem kilka wątków. Stawiano tam na Akai gx75 albo jakiś inny z dolby s. Wacham się tylko co będzie z tymi słabszymi kasetami, bo słyszałem, że dobre magnetofony lubią takie kasety zjadać. Stoi u mnie pioneer ct656 i on właśnie niektóre kasety, zwłaszcza te gorsze odtwarza tak, jakby miał za chwilę wciągnąć taśmę. Na boombox-ie takich problemó nie ma.
Moje pytanie to czy jest magnetofon, który będzie dobrze odtwarzał te dobre kasety i poradzi sobie z tymi kiepskimi?
Drugie pytanie dotyczy nośników jeszcze starszych - szpul.
Mam u siebie kilkadziesiąt takich taśm i magnetofon unitry m2425. Nie wiem w jakim jest stanie bo nie wiem jak on powinien brzmieć jako nowy. Ewentualnie czy w kwocie mniej więcej 500 600 zł można gdzieś znaleźć coś, co będzie brzmiało wyraźnie lepiej?
i ostatnie pytanie. Czy jest programowy dolby? bo o ile się oriętuję dolby to poprostu bramka. Albo może są gdzieś w necie ustawienia do poszczególnych dolby i może można sobie zrobić dolby z dowolnej bramki?
z góry dziękuję
Kilka pytań na temat taśm
Re: Kilka pytań na temat taśm
nie licz na to by jakimkolwiek sposobem poprawic jakosc odtwarzania starych tasm
po pierwsze zapis magnetyczny slabnie z czasem
po drugie przy dlugo lezacych tasmach nastepuje samokopiowanie
a po trzecie stare nagranie tez nie bylo pewnie nagrane z najwyzsza jakoscia
a na koniec stare tasmy pewnie i tak byly duzo nizszej jakosci niz te ostatnie modele szczegolnie z najwyzszych polek.......
pozostaje co najwyzej zgranie na komputer i proby polepszenia jakosci - cudow sie nie spodziewaj......
po pierwsze zapis magnetyczny slabnie z czasem
po drugie przy dlugo lezacych tasmach nastepuje samokopiowanie
a po trzecie stare nagranie tez nie bylo pewnie nagrane z najwyzsza jakoscia
a na koniec stare tasmy pewnie i tak byly duzo nizszej jakosci niz te ostatnie modele szczegolnie z najwyzszych polek.......
pozostaje co najwyzej zgranie na komputer i proby polepszenia jakosci - cudow sie nie spodziewaj......
System dolby nic Ci nie da bo najpierw byś musiał w nim nagrać tą taśmę. Nie jest to bramka o ile się orientuję, tylko rodzaj korektora.
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7
Witam wszystkich, to mój pierwszy post :).
Odniosę się w nim wyłącznie do kwestii z nagraniami magnetofonowymi.
Do archiwizacji nagrań z kaset magnetofonowych używam magnetofonu firmy TASCAM MKII podłączonego do karty RME. Na podstawie wielu moich doświadczeń z kasetami mogę powiedzieć, że przy tego typu nośnikach nie jest ważne aby odtwarzający nagrania magnetofon posiadał funkcję Dolby S, czy też jakąś inną, lecz w tym przypadku najważniejsze jest prawidłowe wyregulowanie skosu głowicy magnetofonowej (magnetofon musi to umożliwiać). Dopiero odpowiednie wyregulowanie skosu umożliwia uzyskanie maksimum z nagrania (np. jeżeli na jednej taśmie nagrywane są utwory na dwóch różnych magnetofonach - i trzeba dwukrotnie zmienić ustawienie skosu głowicy). Osobną kwestią pozostaje jeszcze tor transmisyjny sygnału i dobra konwersja A/D, ale co do tego, to chyba nikogo nie muszę przekonywać.
Pozdrawiam
Odniosę się w nim wyłącznie do kwestii z nagraniami magnetofonowymi.
Do archiwizacji nagrań z kaset magnetofonowych używam magnetofonu firmy TASCAM MKII podłączonego do karty RME. Na podstawie wielu moich doświadczeń z kasetami mogę powiedzieć, że przy tego typu nośnikach nie jest ważne aby odtwarzający nagrania magnetofon posiadał funkcję Dolby S, czy też jakąś inną, lecz w tym przypadku najważniejsze jest prawidłowe wyregulowanie skosu głowicy magnetofonowej (magnetofon musi to umożliwiać). Dopiero odpowiednie wyregulowanie skosu umożliwia uzyskanie maksimum z nagrania (np. jeżeli na jednej taśmie nagrywane są utwory na dwóch różnych magnetofonach - i trzeba dwukrotnie zmienić ustawienie skosu głowicy). Osobną kwestią pozostaje jeszcze tor transmisyjny sygnału i dobra konwersja A/D, ale co do tego, to chyba nikogo nie muszę przekonywać.
Pozdrawiam
Zdaję sobie sprawę z tego, że stare taśmy generalnie nie grzeszą wysoką jakością zwłaszcza te w ogóle tańsze, ale jak mówiłem mam bardzo różne i chciałbym być przygotowany na różne sytuacje. Nie chodzi mi o to, żeby magnetofon poprawiał jakość taśmy tylko żeby jej jescze bardziej nie pogarszał.
nie jest istotna marka,model magnetofonu. W zamierzchłych czasach spotkałem kilka naprawdę markowych produktów niszczących taśmy i beznadziejnie odtwarzających. O ile elektrykę da się wyregulować to naistotniejsza jest jakośc mechaniki, która może różnić się nawet w przypadku tego samego modelu. Kiedyś miałem kasety testowe/serwisowe z których [ w tym przypadku ] najważniejszą była kaseta dynamometryczna, pokazywała siłe i jakość przesuwu taśmy.
Wybierając przy jej pomocy konkretny egzemplarz można było być spokojnym o trwałość taśm i [ po właściwej regulacji ] jakość odtwarzania.
Niewykluczone,że jeszcze gdzieś takie kasety można dostać, być może ma je któryś z serwisów.
Wybierając przy jej pomocy konkretny egzemplarz można było być spokojnym o trwałość taśm i [ po właściwej regulacji ] jakość odtwarzania.
Niewykluczone,że jeszcze gdzieś takie kasety można dostać, być może ma je któryś z serwisów.
najlepsze sa magnetofony z systemem dual capstan - maja i porzadny i stabilny przesow tasmy jak i jej naprezenie
minus z regulacja skosu glowicy polega na tym ze bez specjalnej tasmy nie bedziesz w stanie spowrotem jej poprawnie ustawic a wiec i poprawnie nagrac cos na takim magnetofonie.......ale fakt ze ten zabieg pozwala na uzyskanie maksimum przy odtwarzaniu - tylko czy warto sie tak klopotac.....
minus z regulacja skosu glowicy polega na tym ze bez specjalnej tasmy nie bedziesz w stanie spowrotem jej poprawnie ustawic a wiec i poprawnie nagrac cos na takim magnetofonie.......ale fakt ze ten zabieg pozwala na uzyskanie maksimum przy odtwarzaniu - tylko czy warto sie tak klopotac.....
ech szkoda ze nie ma tej edycji
trzeba pamietac o tym by lezace dlugo tasmy przewijac raz na jakis czas - zmniejsza to efekt samokopiowania i nie powoduje ewentualnego sklejenia tasmy badz wciagania jej przez mechanizm....
trzeba pamietac o tym by lezace dlugo tasmy przewijac raz na jakis czas - zmniejsza to efekt samokopiowania i nie powoduje ewentualnego sklejenia tasmy badz wciagania jej przez mechanizm....
Witam.
Nagrywania na kasety nie przewiduję więc skos głowicy przydałby się. Natomiast jak zobacyłem cenę nowego tascama 122mkii jeśli o ten model chodziło to dla mnie jest to stanowczo za dużo.
A co z tymi taśmami na szpulach? może jest gdzieś w Warszawie coś czy ktoś gdzie mógłbym przy najmniej sprawdzić, czy to co mam jest dobrze wyrególowane itd.
Nagrywania na kasety nie przewiduję więc skos głowicy przydałby się. Natomiast jak zobacyłem cenę nowego tascama 122mkii jeśli o ten model chodziło to dla mnie jest to stanowczo za dużo.
A co z tymi taśmami na szpulach? może jest gdzieś w Warszawie coś czy ktoś gdzie mógłbym przy najmniej sprawdzić, czy to co mam jest dobrze wyrególowane itd.