Kilka pytań na temat taśm

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
kemot
Kilka pytań na temat taśm

Post autor: kemot » niedziela 04 lis 2007, 23:31

Witam. Posiadam w swoich zbiorach dość dużo kaset magnetofonowych. Jakość kaset i nagrań jest bardzo różna od bardzo dobrej do bardzo złej. Przeglądałem to forum pod tym kątem i znalazłem kilka wątków. Stawiano tam na Akai gx75 albo jakiś inny z dolby s. Wacham się tylko co będzie z tymi słabszymi kasetami, bo słyszałem, że dobre magnetofony lubią takie kasety zjadać. Stoi u mnie pioneer ct656 i on właśnie niektóre kasety, zwłaszcza te gorsze odtwarza tak, jakby miał za chwilę wciągnąć taśmę. Na boombox-ie takich problemó nie ma.
Moje pytanie to czy jest magnetofon, który będzie dobrze odtwarzał te dobre kasety i poradzi sobie z tymi kiepskimi?
Drugie pytanie dotyczy nośników jeszcze starszych - szpul.
Mam u siebie kilkadziesiąt takich taśm i magnetofon unitry m2425. Nie wiem w jakim jest stanie bo nie wiem jak on powinien brzmieć jako nowy. Ewentualnie czy w kwocie mniej więcej 500 600 zł można gdzieś znaleźć coś, co będzie brzmiało wyraźnie lepiej?
i ostatnie pytanie. Czy jest programowy dolby? bo o ile się oriętuję dolby to poprostu bramka. Albo może są gdzieś w necie ustawienia do poszczególnych dolby i może można sobie zrobić dolby z dowolnej bramki?
z góry dziękuję

Zbynia

Re: Kilka pytań na temat taśm

Post autor: Zbynia » poniedziałek 05 lis 2007, 00:49

nie licz na to by jakimkolwiek sposobem poprawic jakosc odtwarzania starych tasm

po pierwsze zapis magnetyczny slabnie z czasem
po drugie przy dlugo lezacych tasmach nastepuje samokopiowanie
a po trzecie stare nagranie tez nie bylo pewnie nagrane z najwyzsza jakoscia
a na koniec stare tasmy pewnie i tak byly duzo nizszej jakosci niz te ostatnie modele szczegolnie z najwyzszych polek.......

pozostaje co najwyzej zgranie na komputer i proby polepszenia jakosci - cudow sie nie spodziewaj......

Awatar użytkownika
force

Post autor: force » poniedziałek 05 lis 2007, 08:53

System dolby nic Ci nie da bo najpierw byś musiał w nim nagrać tą taśmę. Nie jest to bramka o ile się orientuję, tylko rodzaj korektora.
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7

shimano

Post autor: shimano » poniedziałek 05 lis 2007, 10:21

Witam wszystkich, to mój pierwszy post :).
Odniosę się w nim wyłącznie do kwestii z nagraniami magnetofonowymi.

Do archiwizacji nagrań z kaset magnetofonowych używam magnetofonu firmy TASCAM MKII podłączonego do karty RME. Na podstawie wielu moich doświadczeń z kasetami mogę powiedzieć, że przy tego typu nośnikach nie jest ważne aby odtwarzający nagrania magnetofon posiadał funkcję Dolby S, czy też jakąś inną, lecz w tym przypadku najważniejsze jest prawidłowe wyregulowanie skosu głowicy magnetofonowej (magnetofon musi to umożliwiać). Dopiero odpowiednie wyregulowanie skosu umożliwia uzyskanie maksimum z nagrania (np. jeżeli na jednej taśmie nagrywane są utwory na dwóch różnych magnetofonach - i trzeba dwukrotnie zmienić ustawienie skosu głowicy). Osobną kwestią pozostaje jeszcze tor transmisyjny sygnału i dobra konwersja A/D, ale co do tego, to chyba nikogo nie muszę przekonywać.

Pozdrawiam

kemot

Post autor: kemot » poniedziałek 05 lis 2007, 11:23

Zdaję sobie sprawę z tego, że stare taśmy generalnie nie grzeszą wysoką jakością zwłaszcza te w ogóle tańsze, ale jak mówiłem mam bardzo różne i chciałbym być przygotowany na różne sytuacje. Nie chodzi mi o to, żeby magnetofon poprawiał jakość taśmy tylko żeby jej jescze bardziej nie pogarszał.

Awatar użytkownika
acoto

Post autor: acoto » poniedziałek 05 lis 2007, 12:30

nie jest istotna marka,model magnetofonu. W zamierzchłych czasach spotkałem kilka naprawdę markowych produktów niszczących taśmy i beznadziejnie odtwarzających. O ile elektrykę da się wyregulować to naistotniejsza jest jakośc mechaniki, która może różnić się nawet w przypadku tego samego modelu. Kiedyś miałem kasety testowe/serwisowe z których [ w tym przypadku ] najważniejszą była kaseta dynamometryczna, pokazywała siłe i jakość przesuwu taśmy.
Wybierając przy jej pomocy konkretny egzemplarz można było być spokojnym o trwałość taśm i [ po właściwej regulacji ] jakość odtwarzania.
Niewykluczone,że jeszcze gdzieś takie kasety można dostać, być może ma je któryś z serwisów.

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 05 lis 2007, 12:34

najlepsze sa magnetofony z systemem dual capstan - maja i porzadny i stabilny przesow tasmy jak i jej naprezenie

minus z regulacja skosu glowicy polega na tym ze bez specjalnej tasmy nie bedziesz w stanie spowrotem jej poprawnie ustawic a wiec i poprawnie nagrac cos na takim magnetofonie.......ale fakt ze ten zabieg pozwala na uzyskanie maksimum przy odtwarzaniu - tylko czy warto sie tak klopotac.....

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 05 lis 2007, 12:35

ech szkoda ze nie ma tej edycji

trzeba pamietac o tym by lezace dlugo tasmy przewijac raz na jakis czas - zmniejsza to efekt samokopiowania i nie powoduje ewentualnego sklejenia tasmy badz wciagania jej przez mechanizm....

kemot

Post autor: kemot » poniedziałek 05 lis 2007, 14:00

Witam.
Nagrywania na kasety nie przewiduję więc skos głowicy przydałby się. Natomiast jak zobacyłem cenę nowego tascama 122mkii jeśli o ten model chodziło to dla mnie jest to stanowczo za dużo.
A co z tymi taśmami na szpulach? może jest gdzieś w Warszawie coś czy ktoś gdzie mógłbym przy najmniej sprawdzić, czy to co mam jest dobrze wyrególowane itd.

ODPOWIEDZ