Program do harmonizowania melodii

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
mytnik
Program do harmonizowania melodii

Post autor: mytnik » piątek 02 lis 2007, 16:29

Czy istnieje coś takiego jako osobna aplikacja? Coś na wzór Band In A Box i funkcji Reharmonizator.
drummer

Awatar użytkownika
preceli

Re: Program do harmonizowania melodii

Post autor: preceli » piątek 02 lis 2007, 16:49

...Czy istnieje coś takiego jako osobna aplikacja? Coś na wzór Band In A Box i funkcji Reharmonizator....

A jak to wg. Ciebie miałoby działać?
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » piątek 02 lis 2007, 17:03

A jak to wg. Ciebie miałoby działać?
...
Reharmonizator generuje akordy do melodii, lub udoskonala progresje nowymi akordami.

Reharmonizator generuje akordy do melodii w wybranym stylu, lub udoskonala progresje nowymi akordami w twoim utworze.

Używaj tej funkcji interaktywnie pokazując możliwe akordy dla części melodii. Możesz przesłuchać najlepsze rozwiązania używając “Takt Reharmonisty” , lub całe nowe progresje utworu.

Tak to opisują na str. BandInABox, jak się to ma do rzeczywistości i na ile jest to przydatne w praktyce to nie mam pojęcia. Nie mniej jednak wyobrażam to sobie tak:
podaję kolejne dźwięki melodyjki i dostaję jakieś losowe propozycje, czyli pewnie program musi przeanalizować i wyszukać skalę w jakiej jest ta melodia, następnie zaproponować układ akordów. Skoro harmonia jest jedną wielką logiką, to pewnie też da się budować algorytmy
drummer

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » piątek 02 lis 2007, 17:42

...Skoro harmonia jest jedną wielką logiką, to pewnie też da się budować algorytmy...

Daj spokój, już dawno się tak nie uśmiałem
Pomijając już naprawdę wiele aspektów tej sprawy, to wiedz jedno: z samej lini melodycznej (jednogłosowej) nawet za..kichany BiB nie stworzy Ci harmonii, a nawet jeśli, to lepiej nie próbuj jej pokazać nikomu. Nikomu, co ową harmonię kuma choćby jako tako. Aby zbudować (w przypadku BiB wręcz pokazać) harmonię trzeba posłużyć się albo wielogłosowością, albo akordyką. Nie mowię, że ten program się nie przydaje, mówię, że najlepiej się wcześniej podstaw harmonii nauczyć aby korygować ew. jego błędy aby przy jego pomocy nie wyjść full przygłupa.
[addsig]

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » piątek 02 lis 2007, 18:51

Daj spokój, już dawno się tak nie uśmiałem
Pomijając już naprawdę wiele aspektów tej sprawy, to wiedz jedno: z samej lini melodycznej (jednogłosowej) nawet za..kichany BiB nie stworzy Ci harmonii, a nawet jeśli, to lepiej nie próbuj jej pokazać nikomu. Nikomu, co ową harmonię kuma choćby jako tako. Aby zbudować (w przypadku BiB wręcz pokazać) harmonię trzeba posłużyć się albo wielogłosowością, albo akordyką. Nie mowię, że ten program się nie przydaje, mówię, że najlepiej się wcześniej podstaw harmonii nauczyć aby korygować ew. jego błędy aby przy jego pomocy nie wyjść full przygłupa.
...
A co tu śmiesznego? Oczywiście zdaję sobie sprawę że nie jest możliwe aby program wygenerował tzw. gotowca, tylko przedstawił X wariantów, zapewne do dalszej - ludzkiej analizy. Na temat harmonii nie mogę się wypowiadać, bo jej nie znam. Mogę natomiast powołać się na definicję,
w której mowa o określonych regułach, które pozwoliłem sobie nazwać algorytmami. Czy zasada budowania akordów nie jest schematem? Czy triada nie jest schematem?
Moje pytanie brzmiało czy istnieją TAKIE programy, a nie jak działają, jaki zwracają wynik, w jakim stopniu są przydatne...
Swoją droga znalazłem jeszcze TO, niestety programu już się pobrać nie da
drummer

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » piątek 02 lis 2007, 19:07

A jechał pies na co się powołujesz (to akurat przyda sie tu niejednemu) i o jakim programie piszesz (zupełnie nie na temat).
Może wyjaw już wreszcie z czego (z jakiego materiału) ten program ma Ci przygotować tę Twoją harmonię, z samej linii melodycznej?
[addsig]

Awatar użytkownika
Respectus

Post autor: Respectus » piątek 02 lis 2007, 19:07

Lubicie sobie komplikowac życie i udawac, że nie wiecie o co chodzi. Proszę bardzo!

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » piątek 02 lis 2007, 19:10

...Lubicie sobie komplikowac życie i udawac, że nie wiecie o co chodzi. Proszę bardzo!...

Tia... napisał co wiedzial
[addsig]

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » piątek 02 lis 2007, 21:41

...A jechał pies na co się powołujesz (to akurat przyda sie tu niejednemu) i o jakim programie piszesz (zupełnie nie na temat).
Może wyjaw już wreszcie z czego (z jakiego materiału) ten program ma Ci przygotować tę Twoją harmonię, z samej linii melodycznej?
...
Ja się nie domagam, tylko zwyczajnie pytam czy takie narzędzia istnieją. Skoro BiaB to ma to pomyślałem że w tym kierunku co nieco da się zrobić. Wcześniej się nie zastanawiałem nad tematem wiedząc że ta nauka do najłatwiejszych nie należy.

Piszesz z przekąsem o Mojej harmonii z samej linii melodycznej, a ja tak tylko zrozumiałem z opisu funkcji BiaB.

poza tym,

K. Sikorski, rozdz. 1, p. 14: Harmonizowanie melodii za pomocą trójdźwięków triady.

Dodam, że nie potrzebuję tej wiedzy do gry na swoim instrumencie, a fakt zaimplementowania takiej funkcji w BiaB chyba jesteś w stanie potwierdzić. Jak się ona spisuje i co ona proponuje użytkownikowi również mnie nie interesuje. Jasne?

drummer

Awatar użytkownika
elmuz1

Post autor: elmuz1 » piątek 02 lis 2007, 22:16

......A jechał pies na co się powołujesz (to akurat przyda sie tu niejednemu) i o jakim programie piszesz (zupełnie nie na temat).
...
Ja się nie domagam, tylko zwyczajnie pytam czy takie narzędzia istnieją. Skoro BiaB to ma to pomyślałem że w tym kierunku co nieco da się zrobić. Wcześniej się nie zastanawiałem nad tematem wiedząc że ta nauka do najłatwiejszych nie należy.

Tak zawsze mozna napisać żeby dobrze wyglądało. Ale zupełnie czym innym jest rozumienie harmonii i trudności z nia związanych. Proszę sie nie dziwić, że ktoś, kto chocby w miare "siedzi w temacie" pisze tak jak kolega Preceli, choć może lepiej nie odpowiadać na tego rodzaju pytania?

ODPOWIEDZ