Emu 1616 - mikrofon multimedialny
Witam !
Temat jest tak samo prosty jak zawiły - mianowicie chciałem wykorzystać moje Emu 1616 od czasu do czasu do grania w gry komputerowe do których używam słuchawki z wbudowanym mikrofonem.
Sądziłem ze tak jak w najprostszych kartach creative podłączenie mikrofonu uprości się do podłączenia go do wejścia mikrofonowego i to wszystko.
Jednak problem w tym ze mikrofon ten ma wyjście mały jack stereo. W żadnym zestawieniu z wszelakimi przelotkami nie mogłem wydobyć z niego sensownego głosu na tej karcie.
Pytanie - czy po prostu karta jest za dobra na takie mikrofony zabawki? Czy jest jakiśalgorytm podłaczenia takowych mikrofonów?
Temat jest tak samo prosty jak zawiły - mianowicie chciałem wykorzystać moje Emu 1616 od czasu do czasu do grania w gry komputerowe do których używam słuchawki z wbudowanym mikrofonem.
Sądziłem ze tak jak w najprostszych kartach creative podłączenie mikrofonu uprości się do podłączenia go do wejścia mikrofonowego i to wszystko.
Jednak problem w tym ze mikrofon ten ma wyjście mały jack stereo. W żadnym zestawieniu z wszelakimi przelotkami nie mogłem wydobyć z niego sensownego głosu na tej karcie.
Pytanie - czy po prostu karta jest za dobra na takie mikrofony zabawki? Czy jest jakiśalgorytm podłaczenia takowych mikrofonów?
Re: Emu 1616 - mikrofon multimedialny
Mikrofony "multimedialne" wymagają zasilania 5V które jest podawane z karty na "prawym" kanale małego jack-a
Więc niestety nie da się tego podłączyć
Nie mówiąc o tym że bywają problemy z EMU i multimediami, specjalnie dla Skype musiałem uruchomić badziewiaste wejścia mikrofonowe on-board bo... ma EMU przerywało
Czemu? Nie wiem, co mnie to obchodzi skoro w zastosowaniach PRO działa gites... a do zabawy używam zabawek
[addsig]
Więc niestety nie da się tego podłączyć
Nie mówiąc o tym że bywają problemy z EMU i multimediami, specjalnie dla Skype musiałem uruchomić badziewiaste wejścia mikrofonowe on-board bo... ma EMU przerywało

Czemu? Nie wiem, co mnie to obchodzi skoro w zastosowaniach PRO działa gites... a do zabawy używam zabawek

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
a widzisz ta inrofmacja z +5volt byla niezwykle cenna - sadzilem ze to wlasnie o cos takiego chodzi.
jednak nie daje mi to spokoju ze emu zrobione przeciez przez creative dal konsumenckie wyjscia z interfejsu 3,5 mm jack ale nie da sie podlaczyc takiego prostego mikrofonu...
moze jednak da sie to jakos obejsc, zlutowac cos
jednak nie daje mi to spokoju ze emu zrobione przeciez przez creative dal konsumenckie wyjscia z interfejsu 3,5 mm jack ale nie da sie podlaczyc takiego prostego mikrofonu...
moze jednak da sie to jakos obejsc, zlutowac cos
- midishiner
...a widzisz ta inrofmacja z +5volt byla niezwykle cenna - sadzilem ze to wlasnie o cos takiego chodzi.
moze jednak da sie to jakos obejsc, zlutowac cos...
Już ty lepiej nic nie lutuj bo spalisz i nie będzie ani gier ani muzyki, ani pasjansa. Ludzie ja uważam, że aby robić coś dobrze, trzeba poświecić temu nie tylko samego siebie, ale również sprzęt. Uważam, że produkowanie muzyki na komputerze na którym siostra odrabia lekcje, mam prowadzi księgowosć, a ja dodatkowo ciapie w Quake'a i ściągam filmy przez emule nie jest dobrym rozwiązaniem. Jakiś czas temu kupiłem właściwie za grosze laptopka marki dell. ok 800,-. Internet, word, skype, pasjans śmigają jak burza, do tego mały, poręczny, wszedzie go przeniose. A Pecet wkońcu odetchnął, został tam tylko reaper ( z wykupioną licencją
, a co niech maja chłopaki - zasłużyli) i kilkadziesiąt GB sampli. Dopiero moje studyjko odżyło.
Więc polecam odciążyć kompa od tego całego syfu internetowego.
Pozdrawiam
[addsig]
moze jednak da sie to jakos obejsc, zlutowac cos...
Już ty lepiej nic nie lutuj bo spalisz i nie będzie ani gier ani muzyki, ani pasjansa. Ludzie ja uważam, że aby robić coś dobrze, trzeba poświecić temu nie tylko samego siebie, ale również sprzęt. Uważam, że produkowanie muzyki na komputerze na którym siostra odrabia lekcje, mam prowadzi księgowosć, a ja dodatkowo ciapie w Quake'a i ściągam filmy przez emule nie jest dobrym rozwiązaniem. Jakiś czas temu kupiłem właściwie za grosze laptopka marki dell. ok 800,-. Internet, word, skype, pasjans śmigają jak burza, do tego mały, poręczny, wszedzie go przeniose. A Pecet wkońcu odetchnął, został tam tylko reaper ( z wykupioną licencją

Więc polecam odciążyć kompa od tego całego syfu internetowego.
Pozdrawiam
[addsig]
Lucas May On Tour
5-21.V.2009
5-21.V.2009
Ja na swojej 1212m przywaliłem kompresor i chorus,na preampie ustawiłem lampę, do tego podłączyłem oktave MK-319. Jak zabuczałem przez skypa do koleżanki, to mnie zapytała z jakiego radia do niej dzwonie

Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]
Niestety nie mam możliwości zakupu komputera drugiego - a niestety nauka internet i inne zajęcia też jakąś rolę grają.
Rozumiem ze dolutowanie wtyczki xlr nie da żadnego efektu?
Rozumiem ze dolutowanie wtyczki xlr nie da żadnego efektu?
- macandroll
...Niestety nie mam możliwości zakupu komputera drugiego - a niestety nauka internet i inne zajęcia też jakąś rolę grają.
Rozumiem ze dolutowanie wtyczki xlr nie da żadnego efektu?...
Są przecież mikrofony z baterią, a odsłuch rzucisz sobie na głośniki lub słuchawki.
Rozumiem ze dolutowanie wtyczki xlr nie da żadnego efektu?...
Są przecież mikrofony z baterią, a odsłuch rzucisz sobie na głośniki lub słuchawki.
Muzyk, gitarzysta
nie masz karty zintegrowanej z plyta??
takowa mozna kupic za grosze najlepiej z wyjsciem cyfrowym
emu czasem nie ma dzwieku w grach ale podejrzewam ze przy ustawieniu na 48khz mogloby nie sprawiac klopotow
teraz zrobilem jeszcze inaczej
skoro od jakiegos czasu dzialam sobie na 96khz to tak ustawilem emu
karte zintegrowana z plyta ustawilem rowniez identycznie i polaczylem spdifem z emu - oczywiscie jakies audio cd czy mp3 jest resamplowane w gore (mam nadzieje ze nie najgorzej choc strasznie nie brzmi - jeszcze potestuje) a i w emu nie musze pstrykac czestotliwosciami co nie jest zbyt fajna sprawa.
bez problemu moge korzystac z wejscia liniowego zintegrowanej,wejscia spdif i wejscia mikrofonowego.
ba,moge nalozyc sobie takze efekty na zintegrowana a jeszcze nie sprawdzalem ale pewnie i na asio bym mogl to wyslac
oczywiscie jako podstawowa karte w windowsie mam zintegrowana bo tak naprawde jakies dvd czy dzwieki windowsa i gier jakosci perfekt miec nie musza.....
a programy po asio z emu
hmmmm
w ten sposob mozna tez stworzyc sobie talkback dla potrzeb studia :)
takowa mozna kupic za grosze najlepiej z wyjsciem cyfrowym
emu czasem nie ma dzwieku w grach ale podejrzewam ze przy ustawieniu na 48khz mogloby nie sprawiac klopotow
teraz zrobilem jeszcze inaczej
skoro od jakiegos czasu dzialam sobie na 96khz to tak ustawilem emu
karte zintegrowana z plyta ustawilem rowniez identycznie i polaczylem spdifem z emu - oczywiscie jakies audio cd czy mp3 jest resamplowane w gore (mam nadzieje ze nie najgorzej choc strasznie nie brzmi - jeszcze potestuje) a i w emu nie musze pstrykac czestotliwosciami co nie jest zbyt fajna sprawa.
bez problemu moge korzystac z wejscia liniowego zintegrowanej,wejscia spdif i wejscia mikrofonowego.
ba,moge nalozyc sobie takze efekty na zintegrowana a jeszcze nie sprawdzalem ale pewnie i na asio bym mogl to wyslac
oczywiscie jako podstawowa karte w windowsie mam zintegrowana bo tak naprawde jakies dvd czy dzwieki windowsa i gier jakosci perfekt miec nie musza.....
a programy po asio z emu
hmmmm
w ten sposob mozna tez stworzyc sobie talkback dla potrzeb studia :)
heh panowie pomysły zarzucacie tu co niektóre niesamowite ale może żeby skrócić cierpienia tego topicu trzymajmy się jednego pytania:
czy jeśli przylutuje do tegoż mikrofonu xlr będzie działać na emu ?
czy jeśli przylutuje do tegoż mikrofonu xlr będzie działać na emu ?
...heh panowie pomysły zarzucacie tu co niektóre niesamowite ale może żeby skrócić cierpienia tego topicu trzymajmy się jednego pytania:
czy jeśli przylutuje do tegoż mikrofonu xlr będzie działać na emu ?...
Odpowiedź krótka: NIE
czy jeśli przylutuje do tegoż mikrofonu xlr będzie działać na emu ?...
Odpowiedź krótka: NIE
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?