AKG C 414 B

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Leff
AKG C 414 B

Post autor: Leff » sobota 20 paź 2007, 15:14

Studiując przez tydzień zawartość internetu, słuchając wielu przykładów, próbek i opinii nt różnych mikrofonów doszedłem do wniosku, że nie ma sensu wydawać pieniędzy w okolicach 1500 - 2000 zł, jeśli chcę naprawdę zyskać na jakości. Żaden z wysłuchanych przeze mnie przykładów nie przekonał mnie. Postanowiłem sięgnąć po coś z wyższej półki i tu ciekawą i jakże sprawdzoną, klasyczną propozycją jest AKG C 414 B. Konkretnie interesują mnie wersje XLS oraz XL II. XLS to mikrofon o bardziej płaskiej charakterystyce i jest określany jako uniwersalny, natomiast XL II ma jaśniejszą górę i zaleca się go do głosów i instrumentów solowych, a także do instrumentów z dystansu.I tu pytanie do doświadczonych użytkowników -
który z nich bardziej się nada do moich potrzeb, a są to:
- nagrywanie orkiestry symfonicznej i innych składów klasyczych (tu będzie pracować w kooperacji z Rode NT 5 lub dwoma SP B3 np jako C w LCR)
- nagrywanie solowych instr klasycznych i etnicznych (strunowe, perkusyjne, dęte)
- wokale klasyczne i tzw "new age"
Osobiście domniemywam, że XL II ma szansę bardziej się tu sprawdzić, co wynika z jego opisu - "solo vocals and instruments, instruments from distance" ale tu trzeba praktyka i tu liczę właśnie na Waszą pomoc.
Pozdrawiam - Leff
Leff - Szczecin

Leff

Re: AKG C 414 B

Post autor: Leff » niedziela 21 paź 2007, 13:54

Nikt nic nie wie?
Leff - Szczecin

ODPOWIEDZ