Roland XP-80 - przesyłanie danych na komputer

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
qwert88
Roland XP-80 - przesyłanie danych na komputer

Post autor: qwert88 » czwartek 18 paź 2007, 08:31

witam
Mam kilka pytań odnośnie rolanda xp-80, w instrukcji i na forum niestety nie udało mi się znaleźć odpowiedzi.

1. Po podłączeniu się do komputera przez interfejs MIDI udaje mi się przesłać pliki na komputer, ale w drugą stronę już nie. Niby wyłączam ochronę przed zapisem, w programie którego używałem (ChangeIt) pisze że niby wysłane wszystko poprawnie ale efektów nie widać. Może coś robię nie tak, ale właśnie w jedną stronę się udaje?

2. Druga sprawa dotyczy stacji dysków. Formatuję dyskietkę na rolandzie i nagrywam przykładowo jakieś pliki i nie mogę ich odczytać na komputerze (z systemem windows xp professional jeśli ma to jakieś znaczenie), pliki nagrane na dyskietkę nie są widziane przez system. Podobnie ma się sprawa w drugą stronę: formatuję dysk na komputerze, nagrywam na niego pliki i okazuje się że roland dysku już nie widzi i chce żeby formatować dyskietkę od nowa. Od kolegi słyszałem, że do tego typu operacji trzeba użyć jakiegoś specjalnego programu, ale tez nie wiem o co właściwie chodzi.

Jeśli ktoś potrafiłby mi pomóc, byłbym wdzięczny, bo nie oszukuję się jestem początkujący a angielska instrukcja nie pomaga... Pewnie co do przesyłania danych przez MIDI, to po prostu pomijam gdzieś jakiś drobny szczegół i dlatego mi nie wychodzi

I jeszcze pytanie na marginesie: ma ktoś instrukcję do rolanda xp-80 w języku polskim?

Awatar użytkownika
Piotr1967

Re: Roland XP-80 - przesyłanie danych na komputer

Post autor: Piotr1967 » czwartek 18 paź 2007, 14:36

Jeśli ktoś potrafiłby mi pomóc, byłbym wdzięczny, bo nie oszukuję się jestem początkujący a angielska instrukcja nie pomaga... Pewnie co do przesyłania danych przez MIDI, to po prostu pomijam gdzieś jakiś drobny szczegół i dlatego mi nie wychodzi

I jeszcze pytanie na marginesie: ma ktoś instrukcję do rolanda xp-80 w języku polskim?...

Najlepiej zwróć się o pomoc do kogos kto pracuje długo na tym instrumencie długo. Instrukcji PL nie polecam poniewż ta oficjalna wydana przez Brzustowicza jest napisana beznadziejnym językiem niewiele mającym wspólnego z terminologia muzyczną i okrojonym o obrazki tak pomocne i zawarte w instrukcji oryginalnej. Pozdrawiam
muzyk, informatyk

qwert88

Re: Roland XP-80 - przesyłanie danych na komputer

Post autor: qwert88 » czwartek 18 paź 2007, 16:43

Najlepiej zwróć się o pomoc do kogos kto pracuje długo na tym instrumencie długo. Instrukcji PL nie polecam poniewż ta oficjalna wydana przez Brzustowicza jest napisana beznadziejnym językiem niewiele mającym wspólnego z terminologia muzyczną i okrojonym o obrazki tak pomocne i zawarte w instrukcji oryginalnej. Pozdrawiam
...

Co do instrukcji to dobrze wiedzieć jak się sprawy mają. A co do zwracania się o pomoc do osób zaznajomionych z tym instrumentem, to chętnie bym takie poznał, u mnie w okolicy raptem jedna osoba zajmuje się instrumentami klawiszowymi...

Dla pewności napiszę jeszcze jak to wygląda przy przesyłaniu z xp-80 na kompa:

1. Podłączam końcówki kabla: IN do porty OUT i OUT do portu IN instrumentu.
2. W programie ChangeIt wybieram opcję Receive SysEx.
3. W Rolandzie: wybieram UTILITY i następnie DATA TRANSFER.
4. W zakładce "to MIDI" daję EXECUTE.
5. Transfer rusza i wszystko idzie tak jak powinno.

Problem występuje natomiast przy przesyłaniu w 2. stronę.

1. W ChangeIt daję: Send SysEx.
2. Coś tam wyświetla, że dane są przesyłane, ale nie widać efektów.
3. W zakładce UTILITY ->PROTECT instrumentu opcje "Write Operation" i "System Exclusive Message" mam ustawione na OFF.

Jeszcze co mi przyszło do głowy: może to wina tego programiku (ChangeIt), na innym może lepiej by to poszło tylko głupio mi inwestować w płatne oprogramowanie jak się okaże, że to jednak coś w instrumencie mam skopane...

ODPOWIEDZ