Mam kilka pytań odnośnie rolanda xp-80, w instrukcji i na forum niestety nie udało mi się znaleźć odpowiedzi.
1. Po podłączeniu się do komputera przez interfejs MIDI udaje mi się przesłać pliki na komputer, ale w drugą stronę już nie. Niby wyłączam ochronę przed zapisem, w programie którego używałem (ChangeIt) pisze że niby wysłane wszystko poprawnie ale efektów nie widać. Może coś robię nie tak, ale właśnie w jedną stronę się udaje?
2. Druga sprawa dotyczy stacji dysków. Formatuję dyskietkę na rolandzie i nagrywam przykładowo jakieś pliki i nie mogę ich odczytać na komputerze (z systemem windows xp professional jeśli ma to jakieś znaczenie), pliki nagrane na dyskietkę nie są widziane przez system. Podobnie ma się sprawa w drugą stronę: formatuję dysk na komputerze, nagrywam na niego pliki i okazuje się że roland dysku już nie widzi i chce żeby formatować dyskietkę od nowa. Od kolegi słyszałem, że do tego typu operacji trzeba użyć jakiegoś specjalnego programu, ale tez nie wiem o co właściwie chodzi.
Jeśli ktoś potrafiłby mi pomóc, byłbym wdzięczny, bo nie oszukuję się jestem początkujący a angielska instrukcja nie pomaga... Pewnie co do przesyłania danych przez MIDI, to po prostu pomijam gdzieś jakiś drobny szczegół i dlatego mi nie wychodzi

I jeszcze pytanie na marginesie: ma ktoś instrukcję do rolanda xp-80 w języku polskim?