Cubase OEM?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
zerodead
Cubase OEM?

Post autor: zerodead » czwartek 18 paź 2007, 02:10

hm. chciałem zapytać co jest potwierdzeniem legalności oprogramowania OEM?

niedawno nabyłem w pewnym sklepie internetowym interfejs do którego miał być dołączonyu kubuś LE (i jakieśtam pluginy, sample, itp.). nie przysłali mi tego w paczce. potem dosłali kabel i sterowniki. za trzecim razem udało się - przysłali płytę z cubasem...z tym że jest to zwykła cd-r z numerem seryjnym napisanym markerem :)
zastanawiam się czy mam prawo żądać oryginalnej płyty czy kopiowana jest ok?
dziwne o tyle, że sprzęt rzekomo szedł prosto od dystrybutora (a nie posiadał żadnej płyty).

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Re: Cubase OEM?

Post autor: Pan_Jabu » czwartek 18 paź 2007, 08:09

...hm. chciałem zapytać co jest potwierdzeniem legalności oprogramowania OEM?

niedawno nabyłem w pewnym sklepie internetowym interfejs do którego miał być dołączonyu kubuś LE (i jakieśtam pluginy, sample, itp.). nie przysłali mi tego w paczce. potem dosłali kabel i sterowniki. za trzecim razem udało się - przysłali płytę z cubasem...z tym że jest to zwykła cd-r z numerem seryjnym napisanym markerem :)
zastanawiam się czy mam prawo żądać oryginalnej płyty czy kopiowana jest ok?
dziwne o tyle, że sprzęt rzekomo szedł prosto od dystrybutora (a nie posiadał żadnej płyty).

...

Nie wiem co to za interfejs, ale zdecydowanie powinna być oryginalna płytka plus oryginalna karta z numerem. Jeżeli producent podaje, że w zestawie powinno być takie oprogramowanie, to powinieneś się domagać dostarczenia oryginalnej płytki.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » czwartek 18 paź 2007, 09:48

...
Jest to dosyć dźiwne. OEM to nie jest CD-R na którym jest nr seryjny napisany markerem...To jest kopia. Producent nie powinien czegoś takiego dawać. Ja dostałem niegdyś C LE z Alesisem Photon 25. Dołączona płytka była niebieska, z numerem seryjnym, z logo Alesis...itd, więc z Twoim egzemplażem napewno coś jest nie tak. Czyli jeszcze raz: kopia. (Co jest już nielegalne z kolei.) Zareklamuj to od razu tam, skąd to przyszło!

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 18 paź 2007, 12:39

idz na policje albo do bsa - bekna odrazu za piractwo.......

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 18 paź 2007, 12:40

aha oczywiscie musisz miec oryginalny nosnik - twoje tlumaczenie na nic sie nie zda w przypadku kontroli ze dostales taka plytke z interfejsem - nikt ci nie uwierzy

zerodead

Post autor: zerodead » czwartek 18 paź 2007, 12:43

...aha oczywiscie musisz miec oryginalny nosnik - twoje tlumaczenie na nic sie nie zda w przypadku kontroli ze dostales taka plytke z interfejsem - nikt ci nie uwierzy...

hm. jednym słowem w wersjach oem potwierdzeniem oryginalności jest nośnik? a jak zgubie?

soundscape: paczka prosto od dystrybutora nie posiadała płyty w ogóle (a powinna). na moją prośbę dopiero dosłano mi płytę - wpierw tylko ze sterownikami (na cholere mi taka płyta?) dopiero za drugim razem tę skopiowaną...nie tak, że w pudełku od dystrybutora była skopiowana płyta :) to dzieło sklepu.

ale sie biedaki owysyłają, a to z daleka bo z niemiec...

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » czwartek 18 paź 2007, 12:50

soundscape: paczka prosto od dystrybutora nie posiadała płyty w ogóle (a powinna). na moją prośbę dopiero dosłano mi płytę - wpierw tylko ze sterownikami (na cholere mi taka płyta?) dopiero za drugim razem tę skopiowaną...nie tak, że w pudełku od dystrybutora była skopiowana płyta :) to dzieło sklepu.

ale sie biedaki owysyłają, a to z daleka bo z niemiec...

...
Jak z niemiec, to szczególnie powinni beknąć za piractwo. Żaden szanujący się sklep tak nie postępuje. Mogą robić też taki patent, że klientom wciskają kopie (kto klientowi uwierzy, że to od dystrybutora?) a oryginały przepychają gdzieś za kasę. Warto to sprawdzić.

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » czwartek 18 paź 2007, 13:08

. Mogą robić też taki patent, że klientom wciskają kopie (kto klientowi uwierzy, że to od dystrybutora?) a oryginały przepychają gdzieś za kasę. Warto to sprawdzić. ...

Ciężko by było, bo zwykle kubusie OEM mają wbudowaną blokadę i pracują tylko jeżeli "ich" karta jest w kompie. Nie musi byc używana, ale musi siedzieć w slocie

Inna sprawa że sytuacja co najmniej dziwna
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » czwartek 18 paź 2007, 13:30

Ciężko by było, bo zwykle kubusie OEM mają wbudowaną blokadę i pracują tylko jeżeli "ich" karta jest w kompie. Nie musi byc używana, ale musi siedzieć w slocie

O jaką karte chodzi? Bo jak ja instalowałen niegdyś swoją wersje (Alesisową), to po instalacji chodziło bez płytki.

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 18 paź 2007, 14:17

...Ciężko by było, bo zwykle kubusie OEM mają wbudowaną blokadę i pracują tylko jeżeli "ich" karta jest w kompie. Nie musi byc używana, ale musi siedzieć w slocie

O jaką karte chodzi? Bo jak ja instalowałen niegdyś swoją wersje (Alesisową), to po instalacji chodziło bez płytki....
karta jak w emu a nie plyta...

ODPOWIEDZ