AT 4040 i Violet Black Knight

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Leff
AT 4040 i Violet Black Knight

Post autor: Leff » niedziela 14 paź 2007, 16:32

Kiedyś już o to pytałem i odzew był słaby, ale minęło nieco czasu i może dowiem się czegoś więcej. Szukam dobrego mikrofonu ogólnego przeznaczenia, który będzie też używany jako główny mic wokalowy. Cena jaką mogę dać to ok 1500 zł i w tej kwocie znajdujemy np AT 4040 i Violet Black Knight. AT 4040 trochę znam, ale nie nagrywałem na nim nigdy wokalu. Z Violetem styczności nie miałem żadnej, wiem oczywiście, że oba mikrofony mają znakomite recenzje. Pytanie brzmi, czy ktoś z Was miał okazję porównać te mikrofony?
Pozdrawiam - Leff
Leff - Szczecin

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Re: AT 4040 i Violet Black Knight

Post autor: Soundscape » poniedziałek 15 paź 2007, 09:23

...Kiedyś już o to pytałem i odzew był słaby, ale minęło nieco czasu i może dowiem się czegoś więcej. Szukam dobrego mikrofonu ogólnego przeznaczenia, który będzie też używany jako główny mic wokalowy. Cena jaką mogę dać to ok 1500 zł i w tej kwocie znajdujemy np AT 4040 i Violet Black Knight. AT 4040 trochę znam, ale nie nagrywałem na nim nigdy wokalu. Z Violetem styczności nie miałem żadnej, wiem oczywiście, że oba mikrofony mają znakomite recenzje. Pytanie brzmi, czy ktoś z Was miał okazję porównać te mikrofony?
Pozdrawiam - Leff...
AT4040 nie znam, ale słyszałem kilka czystych śladów nagranych za pomocą Black Knight i brzmienie mi się podobało. Oczywiście mikrofony typu Junior, a nawet Dolly wypadły lepiej, ale w swojej cenie Black Knight moim zdaniem mało konkurentów. Jeszcze bym się zainteresował w tym przedziale Rode-em NT2A. Dla mnie brzmi on lepiej od (droższego) NT2000, a ponieważ ma 3 charakterystyki kierunkowe, może być też bardziej uniwersalny od Black Knighta.

Pozdrawiam!

Leff

Post autor: Leff » poniedziałek 15 paź 2007, 10:44

Jeszcze bym się zainteresował w tym przedziale Rode-em NT2A. Dla mnie brzmi on lepiej od (droższego) NT2000, a ponieważ ma 3 charakterystyki kierunkowe, może być też bardziej uniwersalny od Black Knighta.

Pozdrawiam!...
Dzięki bardzo! Przeglądałem opinie użytkowników w sieci i opinie zbiera takie sobie... Patrząc na wykres charakterystyki częstotliwościowej, jest szansa, że będzie podkreślał sybilanty w naszej szeleszczącej mowie. Przełączane charakterystyki to fajna rzecz, ale stawiam przede wszystkim na brzmienie :)
Pozdrawiam - Leff
Leff - Szczecin

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » poniedziałek 15 paź 2007, 10:58

Dzięki bardzo! Przeglądałem opinie użytkowników w sieci i opinie zbiera takie sobie... Patrząc na wykres charakterystyki częstotliwościowej, jest szansa, że będzie podkreślał sybilanty w naszej szeleszczącej mowie. Przełączane charakterystyki to fajna rzecz, ale stawiam przede wszystkim na brzmienie :)
Pozdrawiam - Leff ...
Z tego co pamiętam (słuchałem nagrania obu mikrofonów jakieś półtora miesiąca temu) Black Knight ma bardzo przybliżone brzmienie do Roda. Ponadto słuchałem też test NT2A, gdzie "testujący" mówił praktycznie tylko sybiliantami (po angielsku oczywiście) i wcale mi się ten mikrofon nie wydawał tak bardzo jasny, jek niektórzy go określają. Musiał byś jakoś wziąć to testów oba.

Leff

Post autor: Leff » wtorek 16 paź 2007, 22:57

Z tego co pamiętam (słuchałem nagrania obu mikrofonów jakieś półtora miesiąca temu) Black Knight ma bardzo przybliżone brzmienie do Roda. Ponadto słuchałem też test NT2A, gdzie "testujący" mówił praktycznie tylko sybiliantami (po angielsku oczywiście) i wcale mi się ten mikrofon nie wydawał tak bardzo jasny, jek niektórzy go określają. Musiał byś jakoś wziąć to testów oba. ...
Mówiłem o jego ewentualnej jasności jedynie w kontekście wykresu, a to oczywiście może być bardzo złudne. Dzięki serdeczne, postaram się jakoś zdobyć je do testów. Szczęśliwie obiema markami handluje Audiostacja, więc może się uda :)
Pozdrawiam serdecznie - Leff
Leff - Szczecin

ODPOWIEDZ