Nagrywanie z rozsuwaniem w panoramie
Szykuje mi sie drobna sesyjka nagraniowa i zastanawia mnie taka kwestia. Otóż jeśli chcę nagrać jakiś instrument stereofonicznie, to zapewne należy odpowiednio dobrać proporcje sygnałów w kanałach p/l tak, żeby nie rozsuwać ich maxymalnie, bo wg mnie takie extremalne posunięcie psuje przestrzeń i brzmienie więc po ok 60% powinno wystarczyć. Może się jednak zdarzyć, że celowo będę chciał osiągnąć taki "brak środka sceny" i wtedy lepiej mieć naturalną separację kanałów, niż bawić sie filtrami typu channel mixer czy stereo expander (oba wymienione w funkcji pomniejszenia stereofonii).
Pomyślałem sobie więc, że mogę nagrać "skrajnie" to co chce mieć w stereo i potem mieć dzięki temu większe pole manewru, a w razie potrzeby lekko ścisnąć kanały ze sobą przy użyciu tego channel mixera.
Pytanie brzmi czy takie dwuetapowe ustalanie panoramy nie wprowadzi do nagrania jakiegoś pogorszenia, czy może lepiej ustalać panoramę już na wstępie na mixerze?
ps. Pytam bo poprostu nie mam w tej chwili możliwości sprawdzić i ocenić, a jak przyjdzie co do czego, to nie będę miał na to czasu.
Dzięki za odpowiedzi.
Pomyślałem sobie więc, że mogę nagrać "skrajnie" to co chce mieć w stereo i potem mieć dzięki temu większe pole manewru, a w razie potrzeby lekko ścisnąć kanały ze sobą przy użyciu tego channel mixera.
Pytanie brzmi czy takie dwuetapowe ustalanie panoramy nie wprowadzi do nagrania jakiegoś pogorszenia, czy może lepiej ustalać panoramę już na wstępie na mixerze?
ps. Pytam bo poprostu nie mam w tej chwili możliwości sprawdzić i ocenić, a jak przyjdzie co do czego, to nie będę miał na to czasu.
Dzięki za odpowiedzi.
Re: Nagrywanie z rozsuwaniem w panoramie
jezeli nagrywasz sygnaly mono, np stopa, bass, wokal to i tak nagrywaj w mono jako jeden slad (panorama na srodku)
jak nagrywasz cos stereo, np klawisz, to mozna go odrazu w stereo (lewy skrajny i prawy skrajny)
ale np ja wole wszystko nagrywac pojedynczo, wiec sygnal stereo nagrac jako 2x mono. i dopiero wtedy moge sobie poszerzac lub zwezac zwyklym zabiegiem panoramy, bez uzycia jakis dziwnych expanderow, exsuperow itd
jak nagrywasz cos stereo, np klawisz, to mozna go odrazu w stereo (lewy skrajny i prawy skrajny)
ale np ja wole wszystko nagrywac pojedynczo, wiec sygnal stereo nagrac jako 2x mono. i dopiero wtedy moge sobie poszerzac lub zwezac zwyklym zabiegiem panoramy, bez uzycia jakis dziwnych expanderow, exsuperow itd
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"
...jezeli nagrywasz sygnaly mono, np stopa, bass, wokal to i tak nagrywaj w mono jako jeden slad (panorama na srodku)
ale np ja wole wszystko nagrywac pojedynczo, wiec sygnal stereo nagrac jako 2x mono. i dopiero wtedy moge sobie poszerzac lub zwezac zwyklym zabiegiem panoramy, bez uzycia jakis dziwnych expanderow, exsuperow itd...
Stopa, basik etc - wiadomo, o tym nie mówimy.
Ja jednak wolę nagrać jednocześnie za jednym razem oba kanały.
Moje pytanie dotyczyło sposobu doboru proporcji w panoramie, a raczej tego czy opisany zabieg częściowego zmniejszenia skrajności pozycji nagrań nie wniesie czegoś niepożądanego. (użycie jakiegos expandera w celui poszerzenia stereofonii odpada totalnie)
PS. nagrywałeś kiedyś w sposób, który Ty preferujesz jakiś instr. dęty blaszany, np. trąbkę?? Wg mnie albo potrzebowałbys naprawde wprawnego trębacza żeby zagrał to w miare identycznie, albo jednak nagrałbys to po mojemu, bo dęciaki to nie to co klawisz czy struna. Na takiej trąbce trzeba stale kontrolować sposób zadęcia, intonację i strój. Sposób zadęcia w danym momencie decyduje o wystrojeniu dźwięku o te kilka Hz, więc dy ktos gra niezbyt wirtuozyjnie, powstaje okropny efekt dwóch 'mijających się' trębaczy, takie okropne przesunięcie fazowe :) (chociaż to okreslenie tu nie pasuje pod kątem technicznym).
ale np ja wole wszystko nagrywac pojedynczo, wiec sygnal stereo nagrac jako 2x mono. i dopiero wtedy moge sobie poszerzac lub zwezac zwyklym zabiegiem panoramy, bez uzycia jakis dziwnych expanderow, exsuperow itd...
Stopa, basik etc - wiadomo, o tym nie mówimy.
Ja jednak wolę nagrać jednocześnie za jednym razem oba kanały.
Moje pytanie dotyczyło sposobu doboru proporcji w panoramie, a raczej tego czy opisany zabieg częściowego zmniejszenia skrajności pozycji nagrań nie wniesie czegoś niepożądanego. (użycie jakiegos expandera w celui poszerzenia stereofonii odpada totalnie)
PS. nagrywałeś kiedyś w sposób, który Ty preferujesz jakiś instr. dęty blaszany, np. trąbkę?? Wg mnie albo potrzebowałbys naprawde wprawnego trębacza żeby zagrał to w miare identycznie, albo jednak nagrałbys to po mojemu, bo dęciaki to nie to co klawisz czy struna. Na takiej trąbce trzeba stale kontrolować sposób zadęcia, intonację i strój. Sposób zadęcia w danym momencie decyduje o wystrojeniu dźwięku o te kilka Hz, więc dy ktos gra niezbyt wirtuozyjnie, powstaje okropny efekt dwóch 'mijających się' trębaczy, takie okropne przesunięcie fazowe :) (chociaż to okreslenie tu nie pasuje pod kątem technicznym).
...Pytam bo poprostu nie mam w tej chwili możliwości sprawdzić i ocenić, a jak przyjdzie co do czego, to nie będę miał na to czasu...
W naszym dziale FAQ znajdziesz ponad 1000 fundamentalnych porad na ten i podobne tematy.
[addsig]
W naszym dziale FAQ znajdziesz ponad 1000 fundamentalnych porad na ten i podobne tematy.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS
PS. nagrywałeś kiedyś w sposób, który Ty preferujesz jakiś instr. dęty blaszany, np. trąbkę?? Wg mnie albo potrzebowałbys naprawde wprawnego trębacza żeby zagrał to w miare identycznie, albo jednak nagrałbys to po mojemu, bo dęciaki to nie to co klawisz czy struna. Na takiej trąbce trzeba stale kontrolować sposób zadęcia, intonację i strój. Sposób zadęcia w danym momencie decyduje o wystrojeniu dźwięku o te kilka Hz, więc dy ktos gra niezbyt wirtuozyjnie, powstaje okropny efekt dwóch 'mijających się' trębaczy, takie okropne przesunięcie fazowe :) (chociaż to okreslenie tu nie pasuje pod kątem technicznym)....
Nie zrozumiałeś Devila. Nie chodzi o dwukrotne nagrywanie tego samego materiału, tylko o nagranie jednego tracku, raz, za to przy użyciu dwóch mikrofonów wpiętych w osobne kanały. Potem panoramą zrobisz sobie przestrzeń jaką chcesz. Chyba, że nagrywasz całą kapele na setkę i zgrywasz sumę np na DAT-a lub inny recorder, ale nie sądzę...?
Pozdrawiam - Leff
Nie zrozumiałeś Devila. Nie chodzi o dwukrotne nagrywanie tego samego materiału, tylko o nagranie jednego tracku, raz, za to przy użyciu dwóch mikrofonów wpiętych w osobne kanały. Potem panoramą zrobisz sobie przestrzeń jaką chcesz. Chyba, że nagrywasz całą kapele na setkę i zgrywasz sumę np na DAT-a lub inny recorder, ale nie sądzę...?
Pozdrawiam - Leff
Leff - Szczecin
" tylko o nagranie jednego tracku",
Drobna korekta, powinno być "jednorazowe nagranie źródła dźwięku".
Pozdrówka - Leff
Drobna korekta, powinno być "jednorazowe nagranie źródła dźwięku".
Pozdrówka - Leff
Leff - Szczecin
PS. nagrywałeś kiedyś w sposób, który Ty preferujesz jakiś instr. dęty blaszany, np. trąbkę?? Wg mnie albo potrzebowałbys naprawde wprawnego trębacza żeby zagrał to w miare identycznie, albo jednak nagrałbys to po mojemu, bo dęciaki to nie to co klawisz czy struna. Na takiej trąbce trzeba stale kontrolować sposób zadęcia, intonację i strój. Sposób zadęcia w danym momencie decyduje o wystrojeniu dźwięku o te kilka Hz, więc dy ktos gra niezbyt wirtuozyjnie, powstaje okropny efekt dwóch 'mijających się' trębaczy, takie okropne przesunięcie fazowe :) (chociaż to okreslenie tu nie pasuje pod kątem technicznym)....
Instrumenty dęte nagrywa sie w mono a nie stereo! Mozna tak jak juz napisal Leff jednorazowe nagranie źródła dźwięku na 2 mikrofony ale zawsze bedzie to mono. JA tak robilem zeby uzyskac inne brzmienie instrumentu (miksowalem sobie brzmienie saksofonu miedzy mikrofonami)
Pozdrawiam
Jestem muzykiem z zawodu. Muzyka kręci się cały czas do okoła mnie i ostatnio fascynuje mnie nagrywanie muzy w swoim małym studiu domowym.
mono to bedzie jak nagrasz mono - jak nagrasz na dwa mikrofony rozstawione w panoramie jak nalezy to zawsze to bedzie stereo....
a nagrywa kazdy jak chce
a nagrywa kazdy jak chce
Instrumenty dęte nagrywa sie w mono a nie stereo! **********************
Zalezy jaki material i co chcesz osiagnac
Zalezy jaki material i co chcesz osiagnac
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
Pozdrawiam - Leff...
Z całym szacunkiem, ale to chyba jednak Ty nie zrozumiałeś Devila.
"sygnal stereo nagrac jako 2x mono" - to jego słowa; ja tak własnie nie lubię.
"Instrumenty dęte nagrywa sie w mono a nie stereo!" (R.B.)
-a kto tak powiedział?? Zgadzam, się w 100% ze Zbynią.
Na koniec chciałbym zwrócić uwagę że troszke zboczyliśmy z tematu.
Przypomne że pytałem o ewentualne złe konsekwencje mieszania cyfrowego w czasie obróbki materiału kanałów skrajnie rozsuniętych przy nagraniu.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam - Leff...
Z całym szacunkiem, ale to chyba jednak Ty nie zrozumiałeś Devila.
"sygnal stereo nagrac jako 2x mono" - to jego słowa; ja tak własnie nie lubię.
"Instrumenty dęte nagrywa sie w mono a nie stereo!" (R.B.)
-a kto tak powiedział?? Zgadzam, się w 100% ze Zbynią.
Na koniec chciałbym zwrócić uwagę że troszke zboczyliśmy z tematu.
Przypomne że pytałem o ewentualne złe konsekwencje mieszania cyfrowego w czasie obróbki materiału kanałów skrajnie rozsuniętych przy nagraniu.
Pozdrawiam.