Sybilianty
- Soundscape
- Kontakt:
Witam!
Otóż chcę zakupić nowy mikrofon tylko i wyłącznie do nagrywania wokali. (I tylko męskich.) (Wiem, że temat wałkowany na forum ciągle, ale chodzi o inną kwestię.)
Problem polega na tym, że nagrania były by polsko- i węgierskojęzyczne. W obu językach sybiliantów jest sporo. Szukam więc mikrofonu najmniej podatnego na sybilianty. (Na forum niestety - może ślepy jestem - nie znalazłem podobnego tematu...) Budżet to 3-4 tysiące PLN.
Z góry dzięki za odpowiedzi!
Otóż chcę zakupić nowy mikrofon tylko i wyłącznie do nagrywania wokali. (I tylko męskich.) (Wiem, że temat wałkowany na forum ciągle, ale chodzi o inną kwestię.)
Problem polega na tym, że nagrania były by polsko- i węgierskojęzyczne. W obu językach sybiliantów jest sporo. Szukam więc mikrofonu najmniej podatnego na sybilianty. (Na forum niestety - może ślepy jestem - nie znalazłem podobnego tematu...) Budżet to 3-4 tysiące PLN.
Re: Sybilianty
...Witam!
...
Obczaj mikrofony rosyjskiej firmy Oktava mają dość ciemne brzmienie także z sybilantami dają sobie rade...
tylko że mówie tu budżetówkach a Ty potrzebujesz z wyższej półki mika...sprawdź oferte tej firmy bo ja się jeszcze nie zorientowałem
...
Obczaj mikrofony rosyjskiej firmy Oktava mają dość ciemne brzmienie także z sybilantami dają sobie rade...
tylko że mówie tu budżetówkach a Ty potrzebujesz z wyższej półki mika...sprawdź oferte tej firmy bo ja się jeszcze nie zorientowałem
...Witam!
...
http://novamusic.pl/
...
http://novamusic.pl/
- Soundscape
- Kontakt:
tylko że mówie tu budżetówkach a Ty potrzebujesz z wyższej półki mika...sprawdź oferte tej firmy bo ja się jeszcze nie zorientowałem...
Pisząc budrzet podałem tylko kwote. Jak znajdzie się coś za 1500 to nie będzie tragedii

- Soundscape
- Kontakt:
Ewentualnie (jak już mowa o sybiliantach) jakby ktoś mógłby polecić jeszcze dobry deEsser programowy lub sprzętowy był bym wdzięczny.
Problem z sybilantami pojawil sie wraz z pojawieniem sie tanich chinskich mikrofonow. Przedtem tego typu problemow nie bylo - zastosowanie korektora rozwiazywalo problemy, a jak nie, to de-esser. Teraz niestety tanie mikrofony przesterowuja ta gore, a w zwiazku z tym:
jakby ktoś mógłby polecić jeszcze dobry deEsser programowy lub sprzętowy
De-esser pomoze na dobrym nagraniu, bo sluzy do sciszania szeleszczacych glosek. Jezeli te szeleszczace sa dodatkowo przesterowane, to sciszenie ich nie pomoze, bo przesteru nie zmniejszy i seplenienie zostanie, tylko cichsze...
jakby ktoś mógłby polecić jeszcze dobry deEsser programowy lub sprzętowy
De-esser pomoze na dobrym nagraniu, bo sluzy do sciszania szeleszczacych glosek. Jezeli te szeleszczace sa dodatkowo przesterowane, to sciszenie ich nie pomoze, bo przesteru nie zmniejszy i seplenienie zostanie, tylko cichsze...
- Soundscape
- Kontakt:
De-esser pomoze na dobrym nagraniu, bo sluzy do sciszania szeleszczacych glosek. Jezeli te szeleszczace sa dodatkowo przesterowane, to sciszenie ich nie pomoze, bo przesteru nie zmniejszy i seplenienie zostanie, tylko cichsze......
A poleciłbyś jakiś mikrofon, który dobrze sobie radzi z sybiliantami do 3-4 tysięcy? Obecnie mam GXL 3000 CADa, który fajny jest do chórków, ambientów, ale to syczenie...Jakoś sobie z tym radze przy korekcji i kompresji, ale ledwo...Strasznie jasny ten mic jest.
A poleciłbyś jakiś mikrofon, który dobrze sobie radzi z sybiliantami do 3-4 tysięcy? Obecnie mam GXL 3000 CADa, który fajny jest do chórków, ambientów, ale to syczenie...Jakoś sobie z tym radze przy korekcji i kompresji, ale ledwo...Strasznie jasny ten mic jest.
Ciemne brzmienie mikrofonu ma sie nijak do radzenia sobie z sybilantami. Zjawisko odpowiedzialne za powstawanie swiszczenia mikrofonu jest - upraszczajac - malo zwiazane z jasnoscia mikrofonu samego w sobie. Problem wynika w naglym pojawieniu sie dzwieku o bardzo szerokim spektrum czestotliwosci, z ktorym to szczegolnie tanie mikrofony nie moga sobie poradzic.
Ciemne brzmienie mikrofonu ma sie nijak do radzenia sobie z sybilantami. Zjawisko odpowiedzialne za powstawanie swiszczenia mikrofonu jest - upraszczajac - malo zwiazane z jasnoscia mikrofonu samego w sobie. Problem wynika w naglym pojawieniu sie dzwieku o bardzo szerokim spektrum czestotliwosci, z ktorym to szczegolnie tanie mikrofony nie moga sobie poradzic.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
- Soundscape
- Kontakt:
Ciemne brzmienie mikrofonu ma sie nijak do radzenia sobie z sybilantami. Zjawisko odpowiedzialne za powstawanie swiszczenia mikrofonu jest - upraszczajac - malo zwiazane z jasnoscia mikrofonu samego w sobie. Problem wynika w naglym pojawieniu sie dzwieku o bardzo szerokim spektrum czestotliwosci, z ktorym to szczegolnie tanie mikrofony nie moga sobie poradzic....
W związku z tym mógłbym (ponownie) poprosić o przykład dobrego (w tej cenie do 3-4k) mikrofonu do wokali męskich? (Który dobrze sobie z syczeniem radzi.)
W związku z tym mógłbym (ponownie) poprosić o przykład dobrego (w tej cenie do 3-4k) mikrofonu do wokali męskich? (Który dobrze sobie z syczeniem radzi.)
Nie mam problemow z Neumannem 103. Niezwykle dobrze radzi sobie stary Microtech-Gefell, choc nie wiem, jak teraz z ich produktami. Mozna sprawdzic nowe 414, juz nawet nie wiem, z jakim symbolem, tyle ich jest
. Moze Shure 44 tez bedzie sie nadawal, albo GrooveTubes - chociaz to ostatnie to bym sprawdzil dokladniej, bo jasny jest. Oktawy sa ciemne i zgodnie z moim malym w tym zakresie doswiadczeniem nie sycza. Mikrofon moze byc jasny albo ciemny, to nie ma znaczenia, wazne, zeby nie glupial na sybilantach. Tanie wlasnie glupieja, przesterowuja, i potem juz nic nie pomoze, a pakowanie lampy do badziewnej chinskiej wkladki jest nabieraniem klienta.
Na pewno nie zawiedziesz sie na U87
Nie mam problemow z Neumannem 103. Niezwykle dobrze radzi sobie stary Microtech-Gefell, choc nie wiem, jak teraz z ich produktami. Mozna sprawdzic nowe 414, juz nawet nie wiem, z jakim symbolem, tyle ich jest

Na pewno nie zawiedziesz sie na U87