M-Audio Axiom 49 vs Roland PCR-500
-
- Kontakt:
witam,
muszę zakupić nową klawiaturę sterującą.
na oku mam axioma...
szczególnie chodzi mi o pady, AF. odpadają korgi...
ostatnio w eis przeczytalem o nowym edirolu... pcr550
tez ma pady af.... znając rolandy to wiem ze klawisze niczego sobie.
generalnie chodzi mi o porownanie padów(cz w ogóle mozna je porównać)
pady w axiomie to trigger finger a te w pcr ?
testowal ktoś to ?
jak by wypadł pojedynek tych klawiszy ?
w ogóle testu axioma nie było na łamach eis ...
na oku mam axioma...
testowal ktoś to ?
w ogóle testu axioma nie było na łamach eis ...
http://www.myspace.com/audiophone
Re: M-Audio Axiom 49 vs Roland PCR-500
...witam,
na oku mam axioma...
testowal ktoś to ?
w ogóle testu axioma nie było na łamach eis ......
A widziałeś jakiej wielkośc są te "PADY" w Rolandzie - fakt klawira niczego sobie - zawodowa, ale te "padziki" są ze 4 razy mniejsze od tych w AXIOM. Choć w te AXIOMowe trzeba pukać w środek - po bokach gorzej sobie radzą.
na oku mam axioma...
testowal ktoś to ?
w ogóle testu axioma nie było na łamach eis ......
A widziałeś jakiej wielkośc są te "PADY" w Rolandzie - fakt klawira niczego sobie - zawodowa, ale te "padziki" są ze 4 razy mniejsze od tych w AXIOM. Choć w te AXIOMowe trzeba pukać w środek - po bokach gorzej sobie radzą.
Mam Axiom 61 i bardzo sobie chwalę. Pady (faktycznie identyczne z TriggerFinger i trzeba trafiać w centrum) mają jeszcze jedną fajną funkcję. Można nimi "modulować" dowolny komunikat MIDI. To znaczy że kładąc na padzie palec i dociskając go mocniej można np. regulować filtr tak jak potencjometrem. Świetna rzecz zwłaszcza że jednocześnie można położyć kilka paluchów na różne pady i sterować w tym samym czasie wieloma parametrami. Coś czego nie zrobi się nigdy gałkami. Super funkcją jest również akceleracja enkoderów. Jeśli kręcisz bardzo powoli to parametr zmienia się minimalnie, natomiast jeśli zrobisz gwałtowny ruch to pół obrotu enkodera może osiągnąc szybko maksymalny zakres (127). Dynamika i akcja klawiszy jest dla mnie super natomiast jedyna rzecz która mnie drażniła a do której już się przyzwyczaiłem to przy pierwszym dotknięciu (po dłuższym ich niedotykaniu) klawisze jakby "odklejają się" stawiając nieco wyraźniejszy opór. Jest to spowodowane silikonowymi gumkami (ze smarem) pod ogranicznikami klawiszy. Problem znika w kilka chwil po pierwszym ruchu klawisza. Zauważyłem że ten sam efekt w innych klawiaturach M-Audio. Dla mnie bardzo istotnym plusem jest klawiatura numeryczna do bezpośredniego wybierania np. numerów presetów, oraz łatwy podział na strefy MIDI.
-
- Kontakt:
dzięki KAFEL potrzebowałem opinii usera.
nooo pady w axiom wysyłają komunikat o docisku' tak jak klawiatura,
po sprawdzeniu filmików z pcr550 rzeczywiście SHIVOO pady rolanda są malutkie i raczej się nie nadają do bicia bębnów ze względu na wymiary(chociaż). i (chyba) nie mają opcji docisku... tak jak w axiomiee...
ale znam klawisze rolanda (plastyki) i wiem zę to bardzo dobry klawisz i praca przy nim jest przyjemnością. Nie wiem co spodziewać sie po klawiszach axiom'a niby doważone...
po sprawdzeniu filmików z pcr550 rzeczywiście SHIVOO pady rolanda są malutkie i raczej się nie nadają do bicia bębnów ze względu na wymiary(chociaż). i (chyba) nie mają opcji docisku... tak jak w axiomiee...
ale znam klawisze rolanda (plastyki) i wiem zę to bardzo dobry klawisz i praca przy nim jest przyjemnością. Nie wiem co spodziewać sie po klawiszach axiom'a niby doważone...
...dzięki KAFEL potrzebowałem opinii usera.
ale znam klawisze rolanda (plastyki) i wiem zę to bardzo dobry klawisz i praca przy nim jest przyjemnością. Nie wiem co spodziewać sie po klawiszach axiom'a niby doważone......
KAFEL - tu mnie miło zaskoczyłeś - bo nie miałem pojęcia o tej dociskowej funkcji padów AXIOMa ;) (a posiadam 49-tke) muszę to obczaić. Co do enkoderów to jak dla mnie dziwnie działają czasem (a w zasadzie nie działają- jakoś tak drgają i wracają do pozycji wyjściowej nawet jak kręcisz - ale to tylko w jednej aplikacji PRO 53) Ja ciągle ubolewam nad programowaniem tej klawirki... przydałaby się jakaś AUTOMAPA jak w NOVATION albo ROLANDzie... ale skończyu sięzapewne na tym że przez miesiąc będętłumaczyć sobie instrukcję, drugi miesiąc uczyć się MIDI a trzeci sklejać tą wiedzę do kupy....a i pewnie kupa z tego będzie...
ale znam klawisze rolanda (plastyki) i wiem zę to bardzo dobry klawisz i praca przy nim jest przyjemnością. Nie wiem co spodziewać sie po klawiszach axiom'a niby doważone......
KAFEL - tu mnie miło zaskoczyłeś - bo nie miałem pojęcia o tej dociskowej funkcji padów AXIOMa ;) (a posiadam 49-tke) muszę to obczaić. Co do enkoderów to jak dla mnie dziwnie działają czasem (a w zasadzie nie działają- jakoś tak drgają i wracają do pozycji wyjściowej nawet jak kręcisz - ale to tylko w jednej aplikacji PRO 53) Ja ciągle ubolewam nad programowaniem tej klawirki... przydałaby się jakaś AUTOMAPA jak w NOVATION albo ROLANDzie... ale skończyu sięzapewne na tym że przez miesiąc będętłumaczyć sobie instrukcję, drugi miesiąc uczyć się MIDI a trzeci sklejać tą wiedzę do kupy....a i pewnie kupa z tego będzie...
-
- Kontakt:
KAFEL - tu mnie miło zaskoczyłeś - bo nie miałem pojęcia o tej dociskowej funkcji padów AXIOMa ;) (a posiadam 49-tke) muszę to obczaić. Co do enkoderów to jak dla mnie dziwnie działają czasem (a w zasadzie nie działają- jakoś tak drgają i wracają do pozycji wyjściowej nawet jak kręcisz - ale to tylko w jednej aplikacji PRO 53) Ja ciągle ubolewam nad programowaniem tej klawirki... przydałaby się jakaś AUTOMAPA jak w NOVATION albo ROLANDzie... ale skończyu sięzapewne na tym że przez miesiąc będętłumaczyć sobie instrukcję, drugi miesiąc uczyć się MIDI a trzeci sklejać tą wiedzę do kupy....a i pewnie kupa z tego będzie......
heh nie martw się najgorsze są początki i ta gigantyczna wiedza do okiełznania.
potem jak ze wszystkimi funkcjami programowaniem sobie poradzisz to ta wiedza bedzie na wage złota... i bardzo przydatna...
mozę pro53 ma takie jazdy z tym axiomem... ?(z tego wynika)
heh nie martw się najgorsze są początki i ta gigantyczna wiedza do okiełznania.
potem jak ze wszystkimi funkcjami programowaniem sobie poradzisz to ta wiedza bedzie na wage złota... i bardzo przydatna...
mozę pro53 ma takie jazdy z tym axiomem... ?(z tego wynika)
-
- Kontakt:
i stałem się posiadaczem axioma49...
kurczę twarde pady...
klawisze... hm... wszak to nie roland ale dość dobre i miłe w dotykach...
tylko dynamikę muszę sobie pozmieniać w nich...
KAFEL powiedz coś głębiej o tym:
''mają jeszcze jedną fajną funkcję. Można nimi "modulować" dowolny komunikat MIDI. To znaczy że kładąc na padzie palec i dociskając go mocniej można np. regulować filtr tak jak potencjometrem''
cholera kombinuje główkuje siedze z instrukcją e-book i nie mam pojęcia jak odpalić tą opcję...
mozęsz mnie nowicjusza naprowadzić na trop...?
kurczę twarde pady...
''mają jeszcze jedną fajną funkcję. Można nimi "modulować" dowolny komunikat MIDI. To znaczy że kładąc na padzie palec i dociskając go mocniej można np. regulować filtr tak jak potencjometrem''
cholera kombinuje główkuje siedze z instrukcją e-book i nie mam pojęcia jak odpalić tą opcję...
mozęsz mnie nowicjusza naprowadzić na trop...?
...i stałem się posiadaczem axioma49...
kurczę twarde pady...
mozęsz mnie nowicjusza naprowadzić na trop...?...
a jak działają suwaki w Axiomie?
bo wyglądają nieszczególnie. Te w Edirolu sprawiają lepsze wrażenie.
kurczę twarde pady...
mozęsz mnie nowicjusza naprowadzić na trop...?...
bo wyglądają nieszczególnie. Te w Edirolu sprawiają lepsze wrażenie.
www.myspace.com/piotrbanaszek
-
- Kontakt:
działają dobrze... ku mojemu zaskoczeniu przesuwają się dość szybko
bo wyglądają nieszczególnie. Te w Edirolu sprawiają lepsze wrażenie....
i takie moje jest... wyglądają na bardzo delikatne, myślę żę większe szarpnięcie muzę spowodować wyrwanie.
działają dobrze... ku mojemu zaskoczeniu przesuwają się dość szybko
bo wyglądają nieszczególnie. Te w Edirolu sprawiają lepsze wrażenie....
i takie moje jest... wyglądają na bardzo delikatne, myślę żę większe szarpnięcie muzę spowodować wyrwanie.
-
- Kontakt:
...Mam Axiom 61 i bardzo sobie chwalę. Pady (faktycznie identyczne z TriggerFinger i trzeba trafiać w centrum) mają jeszcze jedną fajną funkcję. Można nimi "modulować" dowolny komunikat MIDI. To znaczy że kładąc na padzie palec i dociskając go mocniej można np. regulować filtr tak jak potencjometrem. Świetna rzecz zwłaszcza że jednocześnie można położyć kilka paluchów na różne pady i sterować w tym samym czasie wieloma parametrami. Coś czego nie zrobi się nigdy gałkami.
he... tego raczej w axiomei nie ma... to są pady dynamiczne ale bez funkcji docisku (tylko klawisz ma AF)
siedzialem torche przy tym i padł mi edytor enigma....
nie da sie załadować do klawisza własnego setupu...
probowalem wszystkiego reinstalacji programu... czyscilem rejestr i zawsze gdy che zaladowac preset do axioma sie edytor zawiesi...
he... tego raczej w axiomei nie ma... to są pady dynamiczne ale bez funkcji docisku (tylko klawisz ma AF)
siedzialem torche przy tym i padł mi edytor enigma....
nie da sie załadować do klawisza własnego setupu...
probowalem wszystkiego reinstalacji programu... czyscilem rejestr i zawsze gdy che zaladowac preset do axioma sie edytor zawiesi...