Głośniki - proporcja dźwięku w kanałach

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Petey
Głośniki - proporcja dźwięku w kanałach

Post autor: Petey » środa 25 lip 2007, 19:07

Witam. Niedawno kupiłem głośniki...Służą mi jako odsłuchy lecz to zestaw multimedialny za stosunkowo małe pieniądze jak na kwestie dźwiękowe.

Otóż gdy słucham utworów z obu głośników jest proporcjonalna wartość Volume. Lecz gdy ściszę całkowicie to w lewym głośniku pozostaje lekko słyszalny utwór....w prawym jest cisza.

dodam ze w panelu sterowania, odtwarzaczu mp3 i innych aplikacjach związanych z odtwarzaniem i przetwarzaniem dźwięku jest ustawione wszystko na

Co sądzicie o tym...Czy jest to wada produkcyjna. Czy zwykły fakt tanich głośników...

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Respectus

Re: Głośniki - proporcja dźwięku w kanałach

Post autor: Respectus » środa 25 lip 2007, 20:18

U mnie tak jest tez ale to wina mikserka C4, coś nie tak jest z potencjometrem

audiophone
Kontakt:

Post autor: audiophone » środa 25 lip 2007, 20:35

dokładnie mam podobny problem we wzmacniaczu technicsa...
a od niedawna zaobserwowałem to w mixerze xenyx...
jak normalnie odsłuchuję to niema problemu... jest przy najniższych wartościach potencjometru volume

przeszkadza Ci to ??
najlepsza rada... hm... olej to... nie jest to groźne i da sie z tym żyć
na pewno wina potencjometra albo tranzystrow... najprawdopodobnie sie zatykają(w moim przypadku)....
http://www.myspace.com/audiophone

Awatar użytkownika
Petey

Post autor: Petey » środa 25 lip 2007, 21:33

e tam tyle to jeszcze nie problem...głośniki mam bezpośrednio wpięte pod kartę. Da się żyć ale byłem na początku trochę rozczarowany

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » czwartek 26 lip 2007, 06:02

...e tam tyle to jeszcze nie problem...głośniki mam bezpośrednio wpięte pod kartę. Da się żyć ale byłem na początku trochę rozczarowany...
Cholera,w wiekszosci sprzetu tak jest,jest to wina potencjometra,najgorsze jest to,ze w mackie Big Knob jest to i nie tylko przy minimalnym nastawie ale przy cichym sluchaniu,a w tanim Behringer MINIMON 800 tego nie ma,jest rowno w kanalach.Roznica w cenie 10 x.Mnie to wkurza bo czasami warto posluchac miksu przy takim bardzo malym poziomie.....a tu d...a.
[addsig]

Awatar użytkownika
Respectus

Post autor: Respectus » czwartek 26 lip 2007, 09:35

Cholera,w wiekszosci sprzetu tak jest,jest to wina potencjometra,najgorsze jest to,ze w mackie Big Knob jest to i nie tylko przy minimalnym nastawie ale przy cichym sluchaniu,a w tanim Behringer MINIMON 800 tego nie ma,jest rowno w kanalach.Roznica w cenie 10 x.Mnie to wkurza bo czasami warto posluchac miksu przy takim bardzo malym poziomie.....a tu d...a.
...
To prawda! Też mnie to wkurzyło bo moj wczesniejszy behringer UB 802był solidniej wykonany od C4 i nigdy nie było problemów jak z C4, który już miał dwie poważne usterki i w dodatku te potencjometry. Ciekawe kiedy behringer zrobi solidną kopię C4 za połowę jego ceny

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » czwartek 26 lip 2007, 14:40

To prawda! Też mnie to wkurzyło bo moj wczesniejszy behringer UB 802był solidniej wykonany od C4 i nigdy nie było problemów jak z C4, który już miał dwie poważne usterki i w dodatku te potencjometry. Ciekawe kiedy behringer zrobi solidną kopię C4 za połowę jego ceny ...
Sorry,ze pytam,ale coz to za Cudo ten C4,bo nie kojarze?
[addsig]

Awatar użytkownika
Respectus

Post autor: Respectus » czwartek 26 lip 2007, 17:29

Sorry,ze pytam,ale coz to za Cudo ten C4,bo nie kojarze?
...
Soundcraft Compact4

ODPOWIEDZ