Combo basowe - polaryzacja głośnika

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
vitosha
Combo basowe - polaryzacja głośnika

Post autor: vitosha » piątek 20 lip 2007, 00:10

Witam serdecznie

Jestem w trakcie renowacji comba basowego
BILLSON STUDIO BAS 100 ( Nie wiem czy ktoś kojarzy ten sprzęt )
Zakupiłem do niego nowy glośnik celestion truvox 1525. Być może to nieopłacalna inwestycja na tak stary sprzęt, ale jestem do niego przywiązany...

Na glośniku oczywiście pisze gdzie jest plus gdzie minus, ale na kablach które wychodzą od wzmacniacza nie ma oznaczeń + / -
Nie znam się na czymś takim i (pewnie śmiesznie to zabrzmi) Sprawdziłem napięcie prubówką mając nadzieje ze ten który jest plusem będzie mi się świecił a ten który minusem nie bedzie świecił...
I Świecą oba tak samo !
Czy to znaczy że coś jest nie tak ?
W jaki sposób sprawdzić gdzie + - ?
Chciałem być muzykiem...

Awatar użytkownika
Jupik

Re: Combo basowe - polaryzacja głośnika

Post autor: Jupik » piątek 20 lip 2007, 12:42

...Witam serdecznie

Jestem w trakcie renowacji comba basowego
BILLSON STUDIO BAS 100 ( Nie wiem czy ktoś kojarzy ten sprzęt )
Zakupiłem do niego nowy glośnik celestion truvox 1525. Być może to nieopłacalna inwestycja na tak stary sprzęt, ale jestem do niego przywiązany...

Na glośniku oczywiście pisze gdzie jest plus gdzie minus, ale na kablach które wychodzą od wzmacniacza nie ma oznaczeń + / -
Nie znam się na czymś takim i (pewnie śmiesznie to zabrzmi) Sprawdziłem napięcie prubówką mając nadzieje ze ten który jest plusem będzie mi się świecił a ten który minusem nie bedzie świecił...
I Świecą oba tak samo !
Czy to znaczy że coś jest nie tak ?
W jaki sposób sprawdzić gdzie + - ?
...
Witaj. Podłącz głośnik, a nastepnie gitare do wzmacniacza. Podreguluj volum tak na sredni poziom by głosnik normalnie pracował, nastepnie uderz w struny i obserwuj głosnik... powinien pracowac do przodu czyli wychylac sie w twoim kierunku. Jesli jego membrana chowa sie do środka zmien polaryzacje podłaczenia głosnika.

Awatar użytkownika
vitosha

Post autor: vitosha » sobota 21 lip 2007, 15:13

Dziękuje Ci baardzo. Tak zrobiłem i jest ok. Tyle że nie musiałem nawet podłączać gitary,wystarczyło ze włączyłem zasilanie i głosnik się cofną do środka,więc zamieniłem kabelki i jest ok. Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam
Chciałem być muzykiem...

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » niedziela 22 lip 2007, 13:43

Witaj. Podłącz głośnik, a nastepnie gitare do wzmacniacza. Podreguluj volum tak na sredni poziom by głosnik normalnie pracował, nastepnie uderz w struny i obserwuj głosnik... powinien pracowac do przodu czyli wychylac sie w twoim kierunku. Jesli jego membrana chowa sie do środka zmien polaryzacje podłaczenia głosnika. ...
A mi sie zawsze wydawalo,ze glosnik pracuje w obie strony, ale coz.... Jedynie przy podaniu napiecia stalego glosnik wychyli sie jednostajnie w jednym kierunku!

ODPOWIEDZ