Analiza szumów

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Yayaya
Analiza szumów

Post autor: Yayaya » wtorek 03 lip 2007, 12:00

TUTAJ zamieszczam analizę widmową sygnału przed wsadzeniem diboxa i po. (sygnał idzie: Yamaha S80=>Art DiBox => Audigy Platinum Ex po dużych jackach). jak widać różnica jest ogromna, choć martwią nagłe szczyty sygnały w okolicach 50 i dalszych częstotliwościach (przydźwięk?)
poza tym i tak chyba spore są szumy, jeśli założy się, że są na ok -40-45dBFs? czy można pracować przy takich szumach zakładająć uzyćie X-Noisa czy wtyczek SoundForge'a? czy może lepiej jeszcze coś innego wypróbować?
z góry dziękuję za analizę czy wskazówki

Awatar użytkownika
grembo

Re: Analiza szumów

Post autor: grembo » wtorek 03 lip 2007, 12:34

Gdy spojrzalem na nagrany (przez wejscie liniowe nie przez DIbox) klawisz Korg MicroX to tez byly takie wybuchy na pasmach - taka widac natura syntezatorów.

Szumy - byly duzo mniejsze (musisz przez DiBox nagrywac? moze i karta cos od siebie dodaje)?

Awatar użytkownika
Yayaya

Post autor: Yayaya » wtorek 03 lip 2007, 17:34

to mnie trochę pocieszyłeś :)

z lewej strony jest widmo bez diboxa, z prawej z diboxem, czyli jest bardzo duży zysk chyba :)

sama karta daje szum ok -75dB (wg wskaźnika kx'ów) po uaktywnieniu wyjścia Aux2. po włączeniu syntezatora szum podnosił się do ok -55db, po użyciu diboxa pozostaje na -75dB.

w jaki sposób jeszcze skutecznie obniżyć poziom szumu (poza wymianą karty dźwiękowej )? chyba nie ma sensu nagrywać z takim szumem, no chyba że X-Noisy itp sobie z tym poradzą?
Jaki powinien być przyzwoity poziom szumu uzyskany w domu?

(Można niby np. wyłączyć lodówkę by zmniejszyć szumy, ale na dłuższą metę chyba nie jest to dobry pomysł? )

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » wtorek 03 lip 2007, 22:25

to juz gdybanie

nie znam sie na tych kartach - wewnetrzne karty najlepiej montowac jak najdalej od karty graficznej i inych podzespolow (czyli na jak najnizszy slot)

- kable sygnalowe jak najdalej od zasialjacych
- kable ekranowane, dobrze zlutowane, najkrotsze jak sie da

ale skoro sama karta ma 75db no to hmmm ... ja pasuje

u mnie czasem gitara reaguje na wlaczony monitor -= gdy sie zbytnio zblize - a jest raczej dobrze keranowana

zdecydowanie zmien karte :)

Awatar użytkownika
Yayaya

Post autor: Yayaya » środa 04 lip 2007, 15:01

wg producenta s/n karty do 104 dB. i taki właśnie mam s/n dla wyłączonego wyjścia aux2. dopiero jak uaktywnie je to dostaję ok 76dB.

slot dla panelu zewnętrznego podpięty jest na sam dół. nad nim jest tuner tv/radio (nieużywany...), potem sieciówka, potem "właściwa" karta audigy, potem grafika...

kabli mam cały gąszcz niestety i chyba niewiele na to poradzę (router od chello, router wifi, drukarka laserowa itp), choć ten sygnałowy idzie tylko przez ok 1 m wzdłuż kabla zasilającego od syntezatora i obydwu routerów.

może wina tkwi w elektronice - wspomniane przez Ciebie kable czy umieszczenie dźwiękówki koło grafiki? jeśli tak i ten skok ze 104 do 76 jest tego powodem, to wymiana karty okaże się zupełnie niepotrzebna...

Awatar użytkownika
Yayaya

Post autor: Yayaya » środa 04 lip 2007, 15:55

przy włączonym aux2 wyjęcie kabli od strony syntezatora nic nie daje. od strony karty powoduje wzrost s/n o 10dB do 86!

tak się zastanawiam... panel zewnętrzny oferuje wejścia/wyjścia rca spdif oraz optyczne spdif. jakby użyć tych wejść? wtedy potrzebowałbym jakiegoś urządzenia do konwersji A/C pomiędzy syntezatorem a kartą. ma to sens???

Awatar użytkownika
Yayaya

Post autor: Yayaya » sobota 07 lip 2007, 11:50

dobra, zakładam, że nie uzyskam odpowiedzi.

możecie mi może więc powiedzieć, na jakich poziomach szumów pracujecie, co uważacie za standard, co za ideał, co za minimum opłacalności?

ODPOWIEDZ