Pluginy Logic Pro 7 i Pro Tools 7 LE - które lepsze?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Krzyśko!
Pluginy Logic Pro 7 i Pro Tools 7 LE - które lepsze?

Post autor: Krzyśko! » poniedziałek 02 lip 2007, 19:50

Witanko!
Który soft ma lepiej brzmiące pluginy na pokładzie? Logic Pro 7 czy też ProTools 7 LE? Chodzi mi o kompresory, reverby, eq... itd...

Podobno pluginy dołączone do PT7 LE brzmią b.fajnie, ale nie miałem możliwości słyszeć. Czy podzielacie tą opinię?

Dzięki, pozdrówka...
Tam sięgaj, gdzie wzrost nie sięga... :-)

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Re: Pluginy Logic Pro 7 i Pro Tools 7 LE - które lepsze?

Post autor: Miłaszewski » poniedziałek 02 lip 2007, 21:51

...Witanko!
Który soft ma lepiej brzmiące pluginy na pokładzie? Logic Pro 7 czy też ProTools 7 LE? Chodzi mi o kompresory, reverby, eq... itd...

Podobno pluginy dołączone do PT7 LE brzmią b.fajnie, ale nie miałem możliwości słyszeć. Czy podzielacie tą opinię?

Dzięki, pozdrówka......
eq i kompresy w moim odczuciu sa przyzwoite i chyba faktycznie troszke lepsze od Logicowych. Natomiast Logic ma kilka fantastycznych narzedzi, ktorych w PT nie znajdziesz: BitCrusher, Tape Delay, bardzo fajny zestaw wszelkiego rodzaju efektow modulacyjnych, Enveloper, Distortion. Natomiast wygoda i szybkosc edycji, nagrywania i miksowania jest duzo wieksza w Pro Tools niz w Logicu.

Dodatkowo na Pro Toolsa jest wiecej dostepnych pluginow, np.: McDSP lub Massey. Z kolei praca z MIDI w Logicu jest rewelacyjna, a Pro Toolsie nie do konca.

Mam nadzieje, ze pomoglem.
[addsig]

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » wtorek 03 lip 2007, 00:15

Natomiast wygoda i szybkosc edycji, nagrywania i miksowania jest duzo wieksza w Pro Tools niz w Logicu.

Nie zgadzam sie,dla mnie mix w PT to amatorka,najkrotszy przyklad,wysylajac na busa 10 sladow bebnow zeby wlaczyc solo na busie i posluchac tychze bebnow trzeba wcisnac solo na busie i kazdym z trackow bebnow.......pytanie po co tak to zagmatwali skoro w innych softach solo bus jest na porzadku dziennym......amatora.
[addsig]

Awatar użytkownika
jarekw

Post autor: jarekw » wtorek 03 lip 2007, 11:22

...Natomiast wygoda i szybkosc edycji, nagrywania i miksowania jest duzo wieksza w Pro Tools niz w Logicu.

Nie zgadzam sie,dla mnie mix w PT to amatorka,najkrotszy przyklad,wysylajac na busa 10 sladow bebnow zeby wlaczyc solo na busie i posluchac tychze bebnow trzeba wcisnac solo na busie i kazdym z trackow bebnow.......pytanie po co tak to zagmatwali skoro w innych softach solo bus jest na porzadku dziennym......amatora.
...
Na śladach bębnów wciskam ctrl i klikam na solo - przycisk robi się "niewyraźny". Tak zrobione ślady słychać jeśli na busie kliknę solo. Albo zamiast wciskać solo na każdym śladzie perkusji trzeba zrobić z nich grupę i wtedy wystarczy raz kliknąć.
Trzeba czytać manual...

Awatar użytkownika
jarekw

Post autor: jarekw » wtorek 03 lip 2007, 11:23

...Natomiast wygoda i szybkosc edycji, nagrywania i miksowania jest duzo wieksza w Pro Tools niz w Logicu.

...
Na śladach bębnów wciskam ctrl i klikam na solo - przycisk robi się "niewyraźny". Tak zrobione ślady słychać jeśli na busie kliknę solo. Albo zamiast wciskać solo na każdym śladzie perkusji trzeba zrobić z nich grupę i wtedy wystarczy raz kliknąć.
Trzeba czytać manual...

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » wtorek 03 lip 2007, 12:27

...
Trzeba czytać manual......
Jarku,owszem tak jest ale ile trzeba rzeczy zrobic zeby doprowadzic do takiego stanu,sorry,ale robiac grupe z bebnow w PT tak samo edytujac jednego wave'a edytujesz wszystkie zaznaczone w grupie,znowu tzreba kliknac odgrupowac wyedytowac zgrupowac nacisnac solo zeby posluchac itd do zesrania,zrobilem pare rzeczy na PT i dlatego twierdze,ze jest to malo wygodne,przynajmniej dla mnie,wiec nie mozesz mi wmawiac,ze nacisniecie przycisku solo w Logicu jest bardziej skomplikowane niz nacisniecie ilus tam funkcji w PT w celu uzyskania tego samego efektu.Nikogo nie odciagam od pracy na PT,tylko stwierdzam fakt,ze nie wszystko zloto co sie zwie ProTools.Pozdrawiam.
[addsig]

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 03 lip 2007, 12:32

sorry,ale robiac grupe z bebnow w PT tak samo edytujac jednego wave'a edytujesz wszystkie zaznaczone w grupie,znowu tzreba kliknac odgrupowac wyedytowac zgrupowac nacisnac solo zeby posluchac itd do zesrania

Ale masz swiadomosc, ze grupy Edit i Mix moga byc niezalezne?

zrobilem pare rzeczy na PT i dlatego twierdze,ze jest to malo wygodne

Natomiast pare innych rzeczy jest wygodnych
Przede wszystkim jednak mozna uzyskac solo sladu nie solujac grupy, co w przypadku programow, ktore na stale wiaza solo sladu z solem powrotow efektow jest trudniejsze.

ratio

Post autor: ratio » wtorek 03 lip 2007, 13:30

Wracając do tematu.
Żaden program niema tak znakomitych wtyczek jak logic - pełne zawodowstwo.
Multiband jest troche mało intuicyjny, delaje to już legenda, lubie ewen loper - to taka alternatywa zamiast kompresora można nim świetnie obrabiać bębny.
Logic pro X | Focusrite Pro 26 | M Audio Project Mix IO

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » sobota 26 kwie 2008, 02:28

logic nie ma afl lub pfl - pro tools dziala tak jak kazdy duzy mikser studyjny
[addsig]

Awatar użytkownika
tox

Post autor: tox » sobota 26 kwie 2008, 04:38

......Natomiast wygoda i szybkosc edycji, nagrywania i miksowania jest duzo wieksza w Pro Tools niz w Logicu.
logic nie ma afl lub pfl - pro tools dziala tak jak kazdy duzy mikser studyjny
...
A jak w stosunku do powyższych wypada Cubase 4 i jego nowe wtyki. ? Porównywał ktoś może??

ODPOWIEDZ