Monitory małe czy duże?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Piotruś
Monitory małe czy duże?

Post autor: Piotruś » niedziela 24 cze 2007, 13:38

Czy do pokoiku wielkości 16m2 jest sens kupować monitory z 8 calową membraną? Czy da się w takim pomieszczeniu usłyszeć coś poniżej 60Hz? Chce dać ok 2 tysięcy i do tej pory uderzałem w coś typu EVENT TR8, ale może lepiej kupić coś mniejszaego, ale za to z wyzszej półki jak np KRK V4 mk2? Moje studyjko ma mieć charakter projektowy. Muzyka gatunków wszelakich: Zrówno zbasowany RnB (dlatego myslałem o większych membranach) jak i pop, czy jazz. Jakie są wasze opinie?
www.myspace.com/piotrbanaszek

Awatar użytkownika
grembo

Re: Monitory małe czy duże?

Post autor: grembo » niedziela 24 cze 2007, 15:37

akurat TR8 nie polecam - ale juz 16m2 (jesli bedzie troche zaadaptowane akustycznie) 8' membrane juz obsluzy (zakladam ze to nie proporcje 1:5 ;)

Wspomniane Krk to juz naprawde sa projektowe :) i nic wiecej :) Nie mowie o jakosci (sa b.fajne) ale rozmiarze.

Moze cos pomiedzy? Np. Adam ANF10 (membrana ok. 6,5 cala) ? ze wzmacniaczem wyjdzie ok pewnie 3000 chyba ze masz jakiegos Vatowca w poblizu

marex

Post autor: marex » poniedziałek 25 cze 2007, 02:42

...akurat TR8 nie polecam - ale juz 16m2 (jesli bedzie troche zaadaptowane akustycznie) 8' membrane juz obsluzy (zakladam ze to nie proporcje 1:5 ;)

A ja polecam Tr8.
Mam i jestem zadowolony, domyślam się że osoby w pomieszczeniach 2/2 nie będą zadowolone, ale TO SĄ MONITORY REFERENCYJNE!
GREMBO-zanim zaczniesz coś krytykować, to popracuj w odpowiednich warunkach, bo taka opinia jest żadna.

Davi

Post autor: Davi » poniedziałek 25 cze 2007, 02:54

oczywiscie, pod warunkiem, ze zaadoptujesz to pomieszczenie, mysle , ze KRK RP8 bedzie lepszym rozwiazaniem w tym przedziale cenowym, TR8 sa oki ale jak dla mnie za ciemne i za bardzo zamulaja bas, jednak sa niezle :) szczegolnie do miksowania muzyki "Ciezszej" Pozdrawiam

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 25 cze 2007, 03:49

mam tr8 i wcale nie zamulaja - niestety wymagaja przestrzeni

problem w tym ze mam je na dlugiej scianie i do przeciwnej jest 2.70 metra - troszke za malo jak na nie wiec nie moga rozwinac skrzydel przez co traca na szczegolowosci
trzeba od nich siedziec dalej - gdybym dal na przybnajmniej 4-5 metrow tak jak mialem kiedys to odrazu jest duzo lepiej.....

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » poniedziałek 25 cze 2007, 11:53

......akurat TR8 nie polecam - ale juz 16m2 (jesli bedzie troche zaadaptowane akustycznie) 8' membrane juz obsluzy (zakladam ze to nie proporcje 1:5 ;)

A ja polecam Tr8.
Mam i jestem zadowolony, domyślam się że osoby w pomieszczeniach 2/2 nie będą zadowolone, ale TO SĄ MONITORY REFERENCYJNE!
GREMBO-zanim zaczniesz coś krytykować, to popracuj w odpowiednich warunkach, bo taka opinia jest żadna....
slyszalem, popracowalem (a raczej asystowalem przy tym jak pracowal na nich ich wlascieiciel :) w pomieszczeniu ok. 20m2.

Bylo zaadaptowane wstepnie akustycznie (minimalnie nawet przetlumione).

Obecnie pracuja pracuja tam Adam S3A (w sumie wieksze)- wszystko jest w porzo, choc doszly BassTrapy.

Byc moze w tego rodaju pomieszczeniu Event wymagja "przykrecenia" glosnika niskotonowego.

Nagrania z Event mialy gdzie indziej zbyt duzo basow (srode i górka fajne).

Wszystko jest gdybaniem... :) raczej wymaga nausznego przekonania sie sie na miejscu :) + eksperymentow z ustawianiem.

Wydaje mi sie ze skoro ludziom pracuje sie dobrze na "niedobasowanych" Ns10 - niezaleznie czy maja klitke czy profesjonalne studio - to ma to jakis sens - szczegolnie w kwestii studia projketowego :)

mam troche mniejsze pomieszczenie i glosniki 6,5 cala (2db odjete) i jest optymalnie. Tez traktuje prace na nich w kategoriach projektowych.

Masteringiem sie nie proboje zajmowac (jesli ktos prosi, to proponuje cos co nazywam orientacyjnym majsteringiem) - niech robia to ci co maja gigantyczne kolumniska w odpowiednich pomieszczeniach :)

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » poniedziałek 25 cze 2007, 11:58

Witam!

Ja mam pokój 16m i woofery 6 cali. Wszystko gra. A tak przy okazji ktoś kiedyś mi poradził, że do mniejszego pomieszczenia lepsze są większe monitory. Nie wiem ile w tym racji.

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » poniedziałek 25 cze 2007, 12:00

...mam tr8 i wcale nie zamulaja - niestety wymagaja przestrzeni

problem w tym ze mam je na dlugiej scianie i do przeciwnej jest 2.70 metra - troszke za malo jak na nie wiec nie moga rozwinac skrzydel przez co traca na szczegolowosci
trzeba od nich siedziec dalej - gdybym dal na przybnajmniej 4-5 metrow tak jak mialem kiedys to odrazu jest duzo lepiej........

Ja wczesniej mialem ustawione kolumny wlasnie na wezszej - obecnie przestawilem na dluzsza (u mnie do przeciwnej sa 2 metry) i jest duzo lepiej.

Przy tym innym ustawieniu kolumny sila rzeczy sa blisko rogow pomieszczenia i to jest irytujace (dudni mocno), na szczescie bass reflexy mam z przodu

Jedyny problem - nie mozna dac ognia z kolumn bo zaczyna sie rzeznia :)

Czy masz cos na scianie za plecami? Ja wstawilem absorbery na sciane za kolumnami - natomiast za plecami umiescic nie umiem - bo mam glowe ok. metra od absorbera i dzwiek jakis slaby (ciastowaty bym to nazwal) ... Moze wiesz jak sobie z tym poradzic?

Awatar użytkownika
Piotruś

Post autor: Piotruś » poniedziałek 25 cze 2007, 12:06

hm, ja niestety na razie nie bede mógł za bardzo zaadaptować pomieszczenia akustycznie, więc może bezpieczniej jesli faktycznie kupie mniejsze... A takie KRK rp6 dadzą radę? (albo event TR6) bo na te adamy 3k nie uzbieram niestety:(
www.myspace.com/piotrbanaszek

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » poniedziałek 25 cze 2007, 12:37

Mruczas z tego forum ma Samsony a KKR RP6 zna - moze sproboj sie z nim skontaktowac

ODPOWIEDZ