Mam za zadanie być dźwiękowcem na planie filmowym. Film jest niezależny, więc nikt prócz mnie nie ma zbytniej wiedzy o dźwięku. Dialogi będą nagrywane bezpośrednio podczas kręcenia zdjęć na planie.
Pytanie jest takie: jakich mikrofonów użyć? Akcja będzie czasem w dwóch punktach pomieszczenia jednocześnie, więc będzie wymagała użycia dwóch mikrofonów. W stereo nie będę łapał pojedynczych źródeł, gdyż nie dysponuję odpowiednim statywem.
Dysponuję mikroportami Sennheiser, shotgunami oraz pojemnościówką kardioidalną. Mikroporty szeleszczą o odzież, gdy aktor się porusza. Shotguny mają małą czułość. A mikrofon kardioidalny obawiam się, że zbierze więcej dźwięków niepożądanych.
Czy możecie mi poradzić na ten temat?
A może ktoś z Was zajmuję się dźwiękiem do filmu?
Dźwięk do filmu - rejestracja
Re: Dźwięk do filmu - rejestracja
Mikroporty szeleszczą o odzież, gdy aktor się porusza.
Bo sa kiepskie - maja sztywne kable. Jezeli mozesz uzyc "pchelek", to najlepsze dzwiekowo rozwiazanie.
Shotguny mają małą czułość.
Niestety, niektore "dostepne" shotguny maja kryminalny poziom wyjsciowy - jednak takie mikrofony to standard w produkcji filmowej. Sam przy dwoch aktorach bedziesz mial klopoty z dwoma tyczkami
A mikrofon kardioidalny obawiam się, że zbierze więcej dźwięków niepożądanych.
Takie rozwiazanie odrzuc od razu.
Bo sa kiepskie - maja sztywne kable. Jezeli mozesz uzyc "pchelek", to najlepsze dzwiekowo rozwiazanie.
Niestety, niektore "dostepne" shotguny maja kryminalny poziom wyjsciowy - jednak takie mikrofony to standard w produkcji filmowej. Sam przy dwoch aktorach bedziesz mial klopoty z dwoma tyczkami

A mikrofon kardioidalny obawiam się, że zbierze więcej dźwięków niepożądanych.
Takie rozwiazanie odrzuc od razu.

Do pomocy przy dzwieku bedzie kilka osob, wiec to nie problem. Ale natomiast nie bede mial tyczek. Wiec wchodzi w gre trzymanie mikrofonu w ręce. Średnie rozwiązanie, gdy kamera będzie ujmowała większy plan, żeby ręki z mikrofonem nie było w kadrze.
nie bede mial tyczek. Wiec wchodzi w gre trzymanie mikrofonu w ręce. Średnie rozwiązanie
No wlasnie - srednie. Akurat do glowy w wiekszosci sytuacji zeby nie wejsc w kadr najblizej jest z gory
No wlasnie - srednie. Akurat do glowy w wiekszosci sytuacji zeby nie wejsc w kadr najblizej jest z gory

Obawiam się, że patent z trzymaniem shotguna w ręku to nie jest dobry pomysł. Chyba, że masz w nadgarstku jakiś bio-stabilizator :) Nie da rady tak - będzie słychać każde, nawet niezauważalne drganie ręki. Tyczki z dobrym, resorowanym zawieszeniem to rzecz nieodzowna.
Mikroporty wydają się być najlepszym rozwiązaniem, tylko trza je zmyślnie umocować.
Powodzenia
Mikroporty wydają się być najlepszym rozwiązaniem, tylko trza je zmyślnie umocować.
Powodzenia
...Obawiam się, że patent z trzymaniem shotguna w ręku to nie jest dobry pomysł. Chyba, że masz w nadgarstku jakiś bio-stabilizator :) Nie da rady tak - będzie słychać każde, nawet niezauważalne drganie ręki. Tyczki z dobrym, resorowanym zawieszeniem to rzecz nieodzowna.
Powodzenia...
Z początku miałem pomysł rączki od mikrofonów otulić gąbką, by nie przenosić drgań z rąk. W sumie zachęciliście mnie jednak do inwestycji w tyczki, lecz niestety muszę stawiać na rozwiązania budżetowe: wędka rybacka, a na jej końcu dosztukowana rękojeść na mikrofon. Patent podobno się sprawdza, znajomy na tym kilka krótkometrażowych filmów zrobił.
Kolejna sprawa samych shotgunów. One szumią. Prawdopodobnie wynika to z tego, że jest zastosowana obudowa kierunkowa, w której też szum się wzbudza. Rozważałem zastosowanie zamiast nich paluszków AKG kardioidalnych pojemnościowych.
Powodzenia...
Z początku miałem pomysł rączki od mikrofonów otulić gąbką, by nie przenosić drgań z rąk. W sumie zachęciliście mnie jednak do inwestycji w tyczki, lecz niestety muszę stawiać na rozwiązania budżetowe: wędka rybacka, a na jej końcu dosztukowana rękojeść na mikrofon. Patent podobno się sprawdza, znajomy na tym kilka krótkometrażowych filmów zrobił.
Kolejna sprawa samych shotgunów. One szumią. Prawdopodobnie wynika to z tego, że jest zastosowana obudowa kierunkowa, w której też szum się wzbudza. Rozważałem zastosowanie zamiast nich paluszków AKG kardioidalnych pojemnościowych.