Studium na SOSW w Krakowie

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
kemot
Studium na SOSW w Krakowie

Post autor: kemot » wtorek 29 maja 2007, 21:07

Witam.
Chciałbym się dowiedzieć czy uczą się tam osoby całkowicie niewidome. Jeśli tak to czy są jakieś "tematy zastępcze". Znaczy np. jakiśtam program nie współpracuje z screenreaderem ale używany jest podczas zajęć albo jakieś urządzenia niedostępne dla niewidomych, które też są w użyciu i w tym czasie wszyscy korzystający z gadaczy robią cośtam innego. Jeśli tak to czy dużo jest takich zajęć i w związku z tym czy jest sens zdawania na ww studium przez osoby całkowicie niewidome?
Pytam, bo na stronie sosw znalazłem podejrzaną informację, że osoby niewidome są zwolnione z egzaminu pisemnego co wydaje mi się dość dziwne i niczym nie uzasadnione.

nihon86

Re: Studium na SOSW w Krakowie

Post autor: nihon86 » wtorek 29 maja 2007, 21:42

Witam! Nie jestem na realizacji, tylko na sąsiednim kierunku, ale tak:
ta szkoła jest ukierunkowana głównie na osoby niewidome lub z dyzfunkcją wzroku. Na kierunku realizacji są również osoby całkowicie niewidome, i faktycznie są one przyjmowane bez egzaminu pisemnego. Niestety nie wiem dokładnie jak w takim przypadku wyglądają zajęcia,ale wiem że są one zawsze podporządkowane osobom niewidomym.

Data

Re: Studium na SOSW w Krakowie

Post autor: Data » czwartek 12 lip 2007, 14:47

nie wiem dokładnie jak w takim przypadku wyglądają zajęcia,ale wiem że są one zawsze podporządkowane osobom niewidomym....
A to akurat nieprawda bo większość w tym studium to osoby normalnie widzące :)

ODPOWIEDZ