Jednakowa głośność nagrań na CD

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
stef_pl
Jednakowa głośność nagrań na CD

Post autor: stef_pl » niedziela 27 maja 2007, 13:14

Witam!

Chodzi mi o taką rzecz.
Tworzę płytę CD z kilkunastoma nagraniami - każde z innej beczki - np. składankę na którą nagrania pochodzą z różnych źródeł.
Jak to doprowadzić do poziomu jednakowej głośnosci - tak żeby mozna było wysłuchać całości bez kręcenia wzmocnieniem wzmacniacza?
Są jakieś programy, algorytmy mierzące głośność.
Jeżeli nie to jak to można dobrowadzić do ładu?
Jest jakaś statystyka na to, np. RMS level - ale jak go zastosować - po całym nagraniu i zobaczyć głośność, po jego fragmentach - jak tak to po jakich?
Jak sobie z tym czymś poradzić?

Stef

Awatar użytkownika
MB

Re: Jednakowa głośność nagrań na CD

Post autor: MB » niedziela 27 maja 2007, 14:54

Po prostu ścisz manualnie te kawałki, które są zbyt głośne w stosunku do reszty (zmień poziom w edytorze). Nie ma lepszej i mniej destrukcyjnej metody.

Notabene, ten temat był już wiele razy. Link do wyszukiwarki jest u dołu strony.

audiophone
Kontakt:

Post autor: audiophone » niedziela 27 maja 2007, 16:03

przyda Ci sie sony CD architekt...
http://www.myspace.com/audiophone

Awatar użytkownika
havier3

Post autor: havier3 » niedziela 27 maja 2007, 17:33

...przyda Ci sie sony CD architekt......
Mam ten programik ale nie widziałem tam opcji wyrównywania - mógłbys napisac gdzie szukać?

stef_pl

Post autor: stef_pl » niedziela 27 maja 2007, 17:36

...Po prostu ścisz manualnie te kawałki, które są zbyt głośne w stosunku do reszty (zmień poziom w edytorze). Nie ma lepszej i mniej destrukcyjnej metody.

Notabene, ten temat był już wiele razy. Link do wyszukiwarki jest u dołu strony....

A nie ma jakiejś dobrej metody zmierzenia czegoś na kształt średniej głośności? Chociaż pewnie będzie trudno gdyż ta zależy od tego z jakiego zakresu wybierzemy próbki.

A jeszcze rozwijając pytanie - jeżeli mam dźwięk stereo z jednym kanałem wyraźnie ciszej nagranym to lepiej jest ściszyć ten głośniejszy kanał wyrównać głośność i poddawać już oba kanały dalszej obróbce czy może lepiej jest zgłośnić ten cichszy do poziomu głośniejszego i dalej obrabiać?

Stef

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » niedziela 27 maja 2007, 18:08

A nie ma jakiejś dobrej metody zmierzenia czegoś na kształt średniej głośności?
No przecież napisałem Ci, że o tym było, dlaczego nie sprawdziłeś w wyszukiwarce tylko zawracasz gitarę oklepanymi pytaniami? NIE MA TAKIEGO KRYTERIUM I NIE BĘDZIE.

A jeszcze rozwijając pytanie - jeżeli mam dźwięk stereo z jednym kanałem wyraźnie ciszej nagranym to lepiej jest ściszyć ten głośniejszy kanał wyrównać głośność i poddawać już oba kanały dalszej obróbce czy może lepiej jest zgłośnić ten cichszy do poziomu głośniejszego i dalej obrabiać?
Jeśli zwiększysz poziom bez dodatkowych zabiegów dynamicznych to doprowadzisz do przesterowania. Jeśli zastosujesz kompresję to zmienisz brzmienie. O tym też było, marsz do wyszukiwarki!

stef_pl

Post autor: stef_pl » niedziela 27 maja 2007, 18:41

Jeśli zwiększysz poziom bez dodatkowych zabiegów dynamicznych to doprowadzisz do przesterowania. Jeśli zastosujesz kompresję to zmienisz brzmienie. O tym też było, marsz do wyszukiwarki!...

To jest jasne - z wyszukiwarki korzystam tylko wiesz jak to jest - z mnogości postów czasem trudno wyciągnąć ten fragment który mnie akurat interesuje - nie usprawiedliwiam się - z wygody po troszku wybrałem drogę na skróty...

Wracjąc do mojego dźwięku stereo.
Chodzi mi o to że mam jeden kanał nagrany OK - jest głośniejszy ale mieści się w zakresie bez przesterowań. Drugi jest cichszy.
Teraz czy lepiej wzmocnić ten cichszy do poziomu głośniejszego (bez przesterowań) czy lepiej ściszyć ten głośniejszy do poziomu cichszego.
W obu przypdkach uzyskam wyrównanie kanałów, ale co jest lepsze z punktu widzenia dalsze obróbki natury dynamiczno brzmieniowej.
A może tak i tak jest jednakowo dobrze?

Stef

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » niedziela 27 maja 2007, 18:49

Dopóki nie przesterujesz, to jest bez znaczenia.

ODPOWIEDZ