Theremin

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Vincent-Venoir
Theremin

Post autor: Vincent-Venoir » poniedziałek 19 mar 2007, 15:56

Witam,

Chcialbym sprawic sobie theremin, niestety elektronika nie jest moja mocna strona, nie mam tez 1500zl, zeby kupic instrument ze znaczkiem Dr. Moog'a.

Czy znajdzie sie ktos, kto potrafi wykonac dobrze takie cudo?
A moze jest w gdzies w sieci miejsce, gdzie mozna zaopatrzyc sie w instrument firmy noname? :P (czy patent na theremin wykupil moog?)

Bardzo prosze o pomoc

Awatar użytkownika
BigGuns

Re: Theremin

Post autor: BigGuns » poniedziałek 19 mar 2007, 17:36

...Witam,

Chcialbym sprawic sobie theremin, niestety elektronika nie jest moja mocna strona, nie mam tez 1500zl, zeby kupic instrument ze znaczkiem Dr. Moog'a.

Czy znajdzie sie ktos, kto potrafi wykonac dobrze takie cudo?
A moze jest w gdzies w sieci miejsce, gdzie mozna zaopatrzyc sie w instrument firmy noname? :P (czy patent na theremin wykupil moog?)

Bardzo prosze o pomoc...
jest coś takiego ale to tzw. zrób to sam.

natomiast zastanawia mnie po co Ci instrument jako taki, granie na nim to nie lada wyzwanie (kilka lat nauki), a zastosowań bardzo mało.

czy zastanawiałeś się nad tym żeby najpierw spróbować czy pasuje Ci np. brzmienie Theremina z Atmosphere?

Awatar użytkownika
Vincent-Venoir

Post autor: Vincent-Venoir » poniedziałek 19 mar 2007, 19:53

jest coś takiego ale to tzw. zrób to sam.

natomiast zastanawia mnie po co Ci instrument jako taki, granie na nim to nie lada wyzwanie (kilka lat nauki), a zastosowań bardzo mało.

czy zastanawiałeś się nad tym żeby najpierw spróbować czy pasuje Ci np. brzmienie Theremina z Atmosphere? ...
Odpowiada, tak samo jak brzmienie darmowej wtyczki Simple Media Spok Keys. Nietrudno emulowac brzmienie tak prostego technicznie sprzetu.
Chodzi mi o fizyczny intstrument, to jest dopiero frajda.
I nie wierze, zeby obslugiwalo sie go trudniej niz, dajmy na to, gitare ;)
Chodzi mi wylacznie o alternatywe produktow firmy Moog. Poskladana, gotowa do podlaczenia i korzystania na zywo.

Awatar użytkownika
BigGuns

Post autor: BigGuns » poniedziałek 19 mar 2007, 20:07

I nie wierze, zeby obslugiwalo sie go trudniej niz, dajmy na to, gitare ;)
ja też nie wierzyłem, dopóki nie dotknąłem (byłem w 1991 w Berlinie w Sound&Drumland, akurat ktoś zamówił i sprzęcik czekał). porównałbym grę na tym raczej do gry na skrzypcach, tylko w 3D. Mało że progów nie ma to jeszcze trzeba pamietać gdzie w przestrzeni co jest. Lata praktyki. Ale może jesteś urodzonym "thereminista" w każdym razie powodzenia.

Awatar użytkownika
Vincent-Venoir

Post autor: Vincent-Venoir » poniedziałek 19 mar 2007, 23:49

ja też nie wierzyłem, dopóki nie dotknąłem (byłem w 1991 w Berlinie w Sound&Drumland, akurat ktoś zamówił i sprzęcik czekał). porównałbym grę na tym raczej do gry na skrzypcach, tylko w 3D. Mało że progów nie ma to jeszcze trzeba pamietać gdzie w przestrzeni co jest. Lata praktyki. Ale może jesteś urodzonym "thereminista" w każdym razie powodzenia....
Dlatego nie chcialbym wydawac fortuny na sprzet, ktory chcialbym dopiero sprobowac dosiasc ;)

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » wtorek 20 mar 2007, 00:30

Sa tansze Alesis (z teoco pamietam)

Instument traktowany jako efekt nie jest trudny, jako pelnoprawny instrument cholernie.

Zrobienie samemu nie jest proste, i prawdopodobnie nie wyjdzie wile taniej (wiem, bo interesowalem sie tym tematem)

W Polsce theremin elektroniczny ma zespol Oszibarack (O z z o umlaucht, ale nie mam takiej czcionki :)

Na swiecie mistrzem thereminów sa na ogół kobiety, jak ktos potrafi z tego korzystac to efekt jest przepiekny. No i w sumie, to zatrudnij jakos piekna kolezanke o jeszcze piekniejszych dloniach, bo facet jako czarodziej tego instrumentu wyglada dziwnie :D

Awatar użytkownika
Laliszon

Post autor: Laliszon » wtorek 20 mar 2007, 01:13

Na swiecie mistrzem thereminów sa na ogół kobiety, jak ktos potrafi z tego korzystac to efekt jest przepiekny. No i w sumie, to zatrudnij jakos piekna kolezanke o jeszcze piekniejszych dloniach, bo facet jako czarodziej tego instrumentu wyglada dziwnie :D...

a teraz przed państwem na antenie wystąpi ojciec dyrektor

Awatar użytkownika
BigGuns

Post autor: BigGuns » wtorek 20 mar 2007, 01:25

...

Na swiecie mistrzem thereminów sa na ogół kobiety, jak ktos potrafi z tego korzystac to efekt jest przepiekny. No i w sumie, to zatrudnij jakos piekna kolezanke o jeszcze piekniejszych dloniach, bo facet jako czarodziej tego instrumentu wyglada dziwnie :D...

a teraz przed państwem na antenie wystąpi ojciec dyrektor ...
a oto i ON

Awatar użytkownika
pan_Buczek

Post autor: pan_Buczek » wtorek 20 mar 2007, 02:28

......

a teraz przed państwem na antenie wystąpi ojciec dyrektor ...
a oto i ON
...

Tak to on:)
a tu jego wystepy z mlodosci, pod przybranym dla niepoznaki pseudonimem

http://www.youtube.com/watch?v=d5EzKtn2ARE

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » wtorek 20 mar 2007, 11:15

ODPOWIEDZ