Chodzi mi o efekt odwrotny do zadzialania maksymizera. Stracilem z dyskiem kilka utworow, niektore nieskonczone - i udalo mi sie odnalezc zgrania ich pierwsze. W dwoch, podczas pracy pilnowal mi limiter na sumie - chcialbym cofnac jego dzialanie - znacie moze metody na cos takiego?
Pozdrawiam
Ps.Metody z odwracaniem komprera (threshold wiekszy niz gain) probowalem -ale efekty mnie nie zadowalaja
Jak obniżyć RMS zostawiając PEAK bez zmian?
Re: Jak obniżyć RMS zostawiając PEAK bez zmian?
Działanie kompresora jest w zasadzie nieodwracalne, choć można się ratować specjalnym procesorem dynamiki nazywanym Upward Expander, który ma charakterystykę 1:1 poniżej progu a bardziej stromą - powyżej. Tradycyjny ekspander to zupełnie co innego.
Jeśli zaś chodzi o limiter to zapomnij - jego działania nie da się cofnąć, nawet w ogromnym przybliżeniu.
Jeśli zaś chodzi o limiter to zapomnij - jego działania nie da się cofnąć, nawet w ogromnym przybliżeniu.
Ruszylem tym tropem, ale znalzlem tylko to:
Upward Expander
Very sharp recreation or restoration of transients and dynamic range can be achieved with this setting! The instant
attack (1/2 sample) and longish Opto release time guarantees a solid increase in dynamics and sustain. More aggressive
than the Uncompressor setting. Nice for adding a little life to keys and cranked up guitar stacks. Can add some
snap and pop without crackling but be careful - it tends to jump out and bite you.
Tylko ze to opis opcji z RCL Waves - ktorego nie mam, moze sa jakies odpowiedniki darmowe?
Z tego z czytam to ma dzialac niczym SPL Transient Designer.
Upward Expander
Very sharp recreation or restoration of transients and dynamic range can be achieved with this setting! The instant
attack (1/2 sample) and longish Opto release time guarantees a solid increase in dynamics and sustain. More aggressive
than the Uncompressor setting. Nice for adding a little life to keys and cranked up guitar stacks. Can add some
snap and pop without crackling but be careful - it tends to jump out and bite you.
Tylko ze to opis opcji z RCL Waves - ktorego nie mam, moze sa jakies odpowiedniki darmowe?
Z tego z czytam to ma dzialac niczym SPL Transient Designer.
a ten limiter by w ustawieniach 0db, co znaczy ze pilnowal tylko poziomu - patrzac na slad- nie doginal zbytnio. Ustawiony tez byl na 70% knee (czyli raczej soft)..... ale pewnie to i tak bez szans :(
Tak trochę temacie więc pozwoliłem sobie odgrzebać stary temat.
Spójrzcie tutaj:
http://www.izotope.com/products/audio/rx/
na dole jest declipper.
Efekt działania na obrazkach jest bardzo ladny - czyli wygląda na to, że to coś dało sobie radę z limiterem i zwiększyło dynamikę a la expander dynamiki.
Nie można tego niestety wypróbować za free ale czy myślicie że to coś jest warte? Czy rzeczywiście można tak poprawić dźwięk bez żadnego wpływu na tenże dźwięk?
Pozadrawiam stef.
Spójrzcie tutaj:
http://www.izotope.com/products/audio/rx/
na dole jest declipper.
Efekt działania na obrazkach jest bardzo ladny - czyli wygląda na to, że to coś dało sobie radę z limiterem i zwiększyło dynamikę a la expander dynamiki.
Nie można tego niestety wypróbować za free ale czy myślicie że to coś jest warte? Czy rzeczywiście można tak poprawić dźwięk bez żadnego wpływu na tenże dźwięk?
Pozadrawiam stef.