MPD16 vs MPD 24

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
cuba22
MPD16 vs MPD 24

Post autor: cuba22 » poniedziałek 26 lut 2007, 19:04

No właśnie który z MPD bedzie lepszy do domowego studia (HH) ? Ktoś z was mial styczność z tym sprzetek ? Jak wrażenia i statnard pracy z tymi maszynkami ? Proszę o opinie i względe doradzenie. Pozdro !

Awatar użytkownika
kaslab

Re: MPD16 vs MPD 24

Post autor: kaslab » poniedziałek 26 lut 2007, 19:16

...No właśnie który z MPD bedzie lepszy do domowego studia (HH) ? Ktoś z was mial styczność z tym sprzetek ? Jak wrażenia i statnard pracy z tymi maszynkami ? Proszę o opinie i względe doradzenie. Pozdro ! ...
Zdecydowanie MPD24 ... miałem styczność z jednym i drugim ... warto dołożyć do Mpd24 bo daje większe możliwości więcej regulatorów + ekran LCD nawet się nie zastanawiaj...

Pozdrawiam
Producent

cuba22

Post autor: cuba22 » poniedziałek 26 lut 2007, 20:04

Ok Dzieki :) Ma ktoś jeszcze jakieś sugestie co do tego sprżetku ;> ? Walić śmiało :)

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » poniedziałek 26 lut 2007, 20:06

Nie wiem, jak MPD16, ale MPD24 ma koszmarnie tandetne twarde pady. Obadałem to na zeszłorocznym MusikMesse i powiem jedno - w życiu nie dałbym tylu pieniędzy za takie barachło.

Awatar użytkownika
wasyl25

Post autor: wasyl25 » poniedziałek 26 lut 2007, 20:57

...Nie wiem, jak MPD16, ale MPD24 ma koszmarnie tandetne twarde pady. Obadałem to na zeszłorocznym MusikMesse i powiem jedno - w życiu nie dałbym tylu pieniędzy za takie barachło....
Prawda. MPC a MPD to zupełnie co innego. MPD 16 to jeszcze da sie znieść, ale 24 to badziewie. A przynajmniej sprawia takie wrazenie. Ja osobiście polecam Korg Pad kontrol. To jest cos co daje spore mozliwosci, jest dosyc solidnie wykonane. Wiele osub pakuje sie w te badziewne mpd bo mysli ze skoro AKAI to bedzie super. Ja nie wiem co oni za polityke przyjeli.
Od pewnego czasu zajmuje się muzyką i zamierzam zająć się tym profesjonalnie, powoli buduję studio.

Awatar użytkownika
csdis

Post autor: csdis » poniedziałek 26 lut 2007, 21:16

Ja nie wiem co oni za polityke przyjeli. ...
tradycja i bazują na tym że klienici będą sie tym kierować.......
na szczęśćie mamy forum:)

cuba22

Post autor: cuba22 » poniedziałek 26 lut 2007, 22:13

No ok, dzięki z obiektywy. Może ktoś jeszcze podzieli się swoja opinia na ten temat a może nie zgodzi się z wypowiedziami innych forumowiczów ? Ja osobiście nie jestem jeszcze przekonany. Czytałem że w mpd sa te same pady co w mpc więc w mpc tez jest szajs ? Czy moze taki chwyt reklamowy sciemnic ludziom ze te same pady i techniczne rozwiązania a tak anprawde nabicie ludzi w butelke ... ?

cuba22

Post autor: cuba22 » poniedziałek 26 lut 2007, 23:08

No a może ktoś doradzi co naj lepiej było by wybrać MPD 24, M-Audio Trigger Finger a może Korg ? A może jakąś klawiature sterująca ?

Awatar użytkownika
kaslab

Post autor: kaslab » poniedziałek 26 lut 2007, 23:18

Nie chcę ale muszę ...

Miałem Mpd24 przez 2 tyg. ani przez moment nie poczułem, że coś z padami jest nie tak (z korgiem nie miałem i nie musze mieć styczności) dużo częściej mam styczność z MPC2500 i 4000. Ja nie czułem żadnej różnicy w zabawie padami...

Za granica Mpd24 zebrało bardzo dobre recenzje... ludzie na forach go chwalą... Jeżeli chodzi o kontroler to ma większe możliwości niż Korg PadKontrol (więcej pokręteł i suwaków), które umiejętnie użyte działają bardzo sprawnie i bez zarzutu... a MPC to inny świat ... i tyle ...

Przy okazji Novation Remote SL zmiótł z powierzchni ziemi inne kontrolery ...

A dla samych padów 899 to dość dużo ... ale w końcu to AKAI ... sprzęt jest solidny prezentuje się b.dobrze... i służy b.dobrze ...

PS. - Dobry grajek na cienkim klawiszu ugra rewelacyjny kwalek, slaby na sprzecie za milon ... przecietny ...
Producent

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » poniedziałek 26 lut 2007, 23:22

Mialem teraz tydzien w domu padKontrol - bardzo inspirujacy i solidny sprzet. Ja go wlaczylem i od razu praca - przygotowalem sobie sekcje na miesiac do przodu w jeden dzien (12 sekcji!) - a to przy robocie wazne, nawet bardziej niz wodotryski - ktore byc moze tez ma - ale wolalem w nim nie grzebac bo to sprzet pozyczony.
Jedno czego mi brakuje to zeby ten ekranik (nie wiem jak to nazwac) reagowal tez na uderzenia i szurniecia - zeby mozna bylo fajne szczotki na tym zrobic - choc przyznam ze nie wiedzialem jeszcze odpowiedniego samplera do szczotek.
W kazdym razie brakuje w tego rodzaju urzadzeniach dwoch padow (moze dodatkowych) , wiekszych i specjalizowanych - do robienia na nich tych najczesciej uderzanych a skomplikowanych artykualcyjnie czesci typowego zestawu - czyli werbla i hihatu. Bo na razie to wciaz mamy standart Korga w ukladzie padow, badz to zakichane Akai.

ODPOWIEDZ