MIDIfikacja klawiszy posiadających wyłącznie port USB

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
ast
MIDIfikacja klawiszy posiadających wyłącznie port USB

Post autor: ast » czwartek 22 lut 2007, 10:32

Pytanie dotyczy konkretnie Yamahy PSR-S500. Czy ktoś może orientuje się w jaki sposób ten instrument prowadzi transmisję MIDI po USB? Czy komunikaty MIDI idą 'otwartym tekstem' i wystarczy tylko dokonać konwersji poziomów itp i podpiąć gniazda MIDI, czy też trzeba zbudować całego 'hosta' udającego komputer, 'gadającego' z klawiaturą po USB i wysyłającego odebrane dane na 'normalny' port MIDI?

Pytam, bo czasem chciałbym wykorzystać tą klawiaturę do sterowania modułów, bez pośrednictwa komputera...

Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

Zbynia

Re: MIDIfikacja klawiszy posiadających wyłącznie port USB

Post autor: Zbynia » czwartek 22 lut 2007, 11:57

podejrzewam ze nic nie wyczarujesz - usb to zupelnie inny format danych i owszem do komputera mozna zrobic interfejs - taki interfejs jest zapewne(mniej wiecej taki bo nie wiadomo co jeszcze producent zastosowal) w klawiszu.........

Awatar użytkownika
ast

Re: MIDIfikacja klawiszy posiadających wyłącznie port USB

Post autor: ast » czwartek 22 lut 2007, 12:57

No ale jeżeli komputer jest w stanie się dogadać z instrumentem i odbierać/wysyłać MIDI przez USB, to chyba można zbudować jakiś malutki 'emulator' na mikrokontrolerze. Pytanie tylko jak koduje dane instrument, i jak się komunikuje z komputerem - mając te informacje nie powinno być problemem napisanie 'sterownika' USB-MIDI chodzącego na ATMEGA16 zamiast pod Windows
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

ODPOWIEDZ