Alesis Fusion 6HD

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
pyza
Alesis Fusion 6HD

Post autor: pyza » sobota 10 lut 2007, 15:54

1.Czy jest możliwość podpięcia pod alesis mikrofon i dośpiewać partie do songu.Jak to zrobić??U mnie podczas odtważania songu nie słychać wokalu , w jakiś sposób sobie mutuje wszystkie wejścia.
2.Chciałbym zapiąć na audio jakiś fx insertowy w songu jak to zrobić bo do tej pory udało mi się nałożyć tylko na track syntch.
cubase 4 komplete 5 powercore fw samplelord extreme sample conwerter

Awatar użytkownika
lukaszg

Re: Alesis Fusion 6HD

Post autor: lukaszg » sobota 10 lut 2007, 22:48

1. Jasne że możesz podpiąć mikrofon, lub jakieś inne źródło dźwięku. Max 8 tracków audio możesz nagrywać. Tylko że bezpośrednio do wejścia audio z mikrofonu nie możesz nagrywać. Sygnał po prostu będzie za słaby. Potrzebny Ci jest jakiś preamp mikrofonowy. A od biedy, jeśli masz w domu mixer, to możesz wyprowadzić sygnał z mikrofonu do alesisa poprzez mixer. Poza tym w ustawieniach globalnych jest funkcja, w której możesz zmieniać czułość wejść audio - każde z osobna.
A jeśli masz mikrofon podpięty przez preamp a nie nagrywa Ci go, to sprawdź, czy podpięty mikrofon jest do wejścia które chcesz nagrać. No i zobacz czy masz przy tracku audio ustawione na ON "record arming". Jak będzie wszystko oki, to na wyświetlaczu przy monitorowaniu poziomu glośności, zobaczysz poruszający się pasek (gdy coś powiesz do mikrofonu).

2. Co do insertów na audio, to niestety na tracki audio można tylko podpiąć dwa efekty globalne. A inserty można tylko na tracki synth. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby wyeksportować track audio do wav, zgrać plik do kompa i nałożyć efekt z jakiegoś programu audio a potem z powrotem zaimportować "przerobiony" track do instrumentu.

Pozdrawiam :)

pyza

Post autor: pyza » niedziela 11 lut 2007, 14:59

...1. Jasne że możesz podpiąć mikrofon, lub jakieś inne źródło dźwięku. Max 8 tracków audio możesz nagrywać. Tylko że bezpośrednio do wejścia audio z mikrofonu nie możesz nagrywać. Sygnał po prostu będzie za słaby. Potrzebny Ci jest jakiś preamp mikrofonowy. A od biedy, jeśli masz w domu mixer, to możesz wyprowadzić sygnał z mikrofonu do alesisa poprzez mixer. Poza tym w ustawieniach globalnych jest funkcja, w której możesz zmieniać czułość wejść audio - każde z osobna.
A jeśli masz mikrofon podpięty przez preamp a nie nagrywa Ci go, to sprawdź, czy podpięty mikrofon jest do wejścia które chcesz nagrać. No i zobacz czy masz przy tracku audio ustawione na ON "record arming". Jak będzie wszystko oki, to na wyświetlaczu przy monitorowaniu poziomu glośności, zobaczysz poruszający się pasek (gdy coś powiesz do mikrofonu).

2. Co do insertów na audio, to niestety na tracki audio można tylko podpiąć dwa efekty globalne. A inserty można tylko na tracki synth. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby wyeksportować track audio do wav, zgrać plik do kompa i nałożyć efekt z jakiegoś programu audio a potem z powrotem zaimportować "przerobiony" track do instrumentu.

Pozdrawiam :)...
No wszystko jasne tylko że ja nie chcę nagrywać tylko mixować.to znaczy
odtważam song i dośpiewuje a nie nagrywam tak jakbym kożystał z fusjon jak z mixera i odtważacza jednocześnie-dośpiewywał do playbacku a alesis służy jako odtważacz i mixer z efektami na wokal jednocześnie

pyza

Post autor: pyza » niedziela 11 lut 2007, 15:02

......
pomijając oczywiście sprawe preampu bo to jest jasne dla mnie.
Problem że wszystko działa jak pisałeś ale kiedy wcisne play to wtedy jakoś dziwnie nie słychać sygnału który podaje na wejście

Awatar użytkownika
lukaszg

Post autor: lukaszg » niedziela 11 lut 2007, 16:49

Sorry, troszkę źle Ciebie zrozumiałem odnośnie pytania pierwszego.
Sprawdziłem i u mnie także podczas odtwarzania sygnał z wejść audio jest wyłączany. Trzeba by na forum Alesis Fusion w "Feature Request" napisać prośbę odnośnie tego w nowy firmware :)

Awatar użytkownika
pisar81

Post autor: pisar81 » wtorek 06 mar 2007, 22:17

Siema wszystkim
Czy na HD Fusiona można przechowoywać utwory?? w Jakich formatach i czy można je odtwarzać - chodzi mi o to czy mogę go zabrać na hauturę i urzywać jednocześnie jako klawisza i odtwarzacza.

pyza

Post autor: pyza » środa 07 mar 2007, 09:06

...Siema wszystkim
Czy na HD Fusiona można przechowoywać utwory?? w Jakich formatach i czy można je odtwarzać - chodzi mi o to czy mogę go zabrać na hauturę i urzywać jednocześnie jako klawisza i odtwarzacza....
DOkładnie tak jak piszesz tak jest i odtważacz i klawisz jednocześnie

the_boss81

Post autor: the_boss81 » czwartek 08 sty 2009, 00:52

Witam,
a jak sie sprawuje ten HDR?
Można nagrywac jednocześnie na wiecej niz 1 tracku??
Jak z jakościa nagrywania? Czy gdybym kupujac Fusiona sprzedał aktualnie posiadanego Fostexa MR-8HD - to czy jakość nagrań (HDR) by mi sie pogorszyła...??
Dzieki, pozdrawiam ;)

ODPOWIEDZ