RME HDSP 9632 - jak podłączyc do Nuendo
Witam.
Temat mój to pewnie jakis banał, ale za nic nie moge znaleźc możliwości podpięcia i nagrania czegoś w Nuendo. Karte mam od wczoraj, walczyłem już z HDSP Matrix, nie wiem o co tam chodzi, a instrukacja tez za bardzo podpowiedziec mi nie chce. Dlatego mam pytanie do Was - jak to wszystko ustawić, żebym w końcu zobaczył wchodzący sygnał w Nuendo i o co chodzi w tym HDSP Matrix.?
Temat mój to pewnie jakis banał, ale za nic nie moge znaleźc możliwości podpięcia i nagrania czegoś w Nuendo. Karte mam od wczoraj, walczyłem już z HDSP Matrix, nie wiem o co tam chodzi, a instrukacja tez za bardzo podpowiedziec mi nie chce. Dlatego mam pytanie do Was - jak to wszystko ustawić, żebym w końcu zobaczył wchodzący sygnał w Nuendo i o co chodzi w tym HDSP Matrix.?
Re: RME HDSP 9632 - jak podłączyc do Nuendo
instrukcja!!!!!!!!!!!!!!!
pchacie sie wszyscy na te steinbergi i z banalem macie wiecej problemow niz z prostacka karta potem...na co wam to??????
pchacie sie wszyscy na te steinbergi i z banalem macie wiecej problemow niz z prostacka karta potem...na co wam to??????
...instrukcja!!!!!!!!!!!!!!!
"pchacie sie wszyscy na te steinbergi "
Pewnie polecałbyś AC97 i Ejay a w porywah FL studio :) żenada
[addsig]
"pchacie sie wszyscy na te steinbergi "
Pewnie polecałbyś AC97 i Ejay a w porywah FL studio :) żenada
[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...
mysle ze bardziej chodzi o to, ze on wiekow w cubase jak jest nowa karta, lub nowe wejscia aktywne w karcie (np cyfrowe) trzeba je zawsze dodac recznie (uaktywnic) w zakladce VST INPUT w cubase.
instrukcja cubase informuje o tym bardzo wyraznie.
no chyba ze problem tkwi jeszcze gdzie indziej, a kolega ta czynnosc juz "uczynił"
Pozdrawiam
instrukcja cubase informuje o tym bardzo wyraznie.
no chyba ze problem tkwi jeszcze gdzie indziej, a kolega ta czynnosc juz "uczynił"
Pozdrawiam
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"
.... za nic nie moge znaleźc możliwości podpięcia i nagrania czegoś w Nuendo. Karte mam od wczoraj, walczyłem już z HDSP Matrix, nie wiem o co tam chodzi, a instrukacja tez za bardzo podpowiedziec mi nie chce. Dlatego mam pytanie do Was - jak to wszystko ustawić, żebym w końcu zobaczył wchodzący sygnał w Nuendo
nie wiem jak w nuendo ale w cubase 4 chyba jest podobnie.
uruchamiasz nuendo
otwierasz zakładkę "Devices"
dalej " VST Audio System" i tu wybierasz Asio Hammerfall DSP
(sterownik hdsp 9632) zatwierdzasz Apply .
Latencję można ustawić / zmienić w każdym momencie bez zamykania
projektu.
wciskasz klawisz "F4" lub wybieras z "Devices" VST Connections
Tam masz zakładki Input i Outputs.(oraz FX i monitor)
W każdej zakładce ustawiasz/aktywujesz tyle wejść i wyjść RME
ile potrzebujesz. Które to będą i czy stereo/mono zależy od Ciebie.
Następnie tworzysz nowy projekt i w mikserze (Cubase/Nuendo)
na samej górze ustawiasz/wybierasz dla poszczególnych śladów
te wejścia karty które Cię interesują
i o co chodzi w tym HDSP Matrix.?...
to jedna z ciekawszych rzeczy w oprogramowaniu HDSP.
W zależności jak masz rozbudowaną kartę tzn czy masz podłączone
rozszerzenia np AI4S-192 RME (4wej.analog), plus ADAT np ADA8000
możesz sygnały wysyłać praktycznie gdzie chcesz, a dokładniej
tak jak potrzebujesz.
Ale to już szerszy temat.
Bardzo dobrze działanie miksera HDSP opisał
JacekH - polecam wyszukiwarkę
albo tu
nie wiem jak w nuendo ale w cubase 4 chyba jest podobnie.
uruchamiasz nuendo
otwierasz zakładkę "Devices"
dalej " VST Audio System" i tu wybierasz Asio Hammerfall DSP
(sterownik hdsp 9632) zatwierdzasz Apply .
Latencję można ustawić / zmienić w każdym momencie bez zamykania
projektu.
wciskasz klawisz "F4" lub wybieras z "Devices" VST Connections
Tam masz zakładki Input i Outputs.(oraz FX i monitor)
W każdej zakładce ustawiasz/aktywujesz tyle wejść i wyjść RME
ile potrzebujesz. Które to będą i czy stereo/mono zależy od Ciebie.
Następnie tworzysz nowy projekt i w mikserze (Cubase/Nuendo)
na samej górze ustawiasz/wybierasz dla poszczególnych śladów
te wejścia karty które Cię interesują
tak jak potrzebujesz.
Ale to już szerszy temat.
Bardzo dobrze działanie miksera HDSP opisał
JacekH - polecam wyszukiwarkę
albo tu
Midas M32R,EVE SC203,PC IntelCore2 Duo E6550 2.33GHz, 4GBRAM, Win7/64, HDSP9632+AI4S-192, BCF2000, lenovo Ideapad700 i7 16GB RAM, Cubase 8/7.5,SoundForge10, CDArchitect5.2, PSPaudioware, NomadFactory, StevenSlateDrums4, BFD ECO
...instrukcja!!!!!!!!!!!!!!!
pchacie sie wszyscy na te steinbergi i z banalem macie wiecej problemow niz z prostacka karta potem...na co wam to??????...
Mimo tonu, popieram. Zbyt dużo osób pcha się w profesjonalne systemy nie wiedząc po co. Później wykorzystują tylko 10% jego możliwości i są problemy z konfiguracją, gdy potrzebna jest tylko podstawa. Najlepiej używać narzędzi, które pozwalają nam wykonać jakieś zadanie, a nie ograniczają kreatywność z braku wiedzy. Są prostsze programy jak Acid, gdzie można zdziałać bardzo dużo i nie trzeba zagłębiać się w manual.
pchacie sie wszyscy na te steinbergi i z banalem macie wiecej problemow niz z prostacka karta potem...na co wam to??????...
Mimo tonu, popieram. Zbyt dużo osób pcha się w profesjonalne systemy nie wiedząc po co. Później wykorzystują tylko 10% jego możliwości i są problemy z konfiguracją, gdy potrzebna jest tylko podstawa. Najlepiej używać narzędzi, które pozwalają nam wykonać jakieś zadanie, a nie ograniczają kreatywność z braku wiedzy. Są prostsze programy jak Acid, gdzie można zdziałać bardzo dużo i nie trzeba zagłębiać się w manual.
zapomniałem o jeszcze jednej rzeczy
tzn o sterownikach dla HDSP
możesz zainstalować wersję Beta 17
(najpierw poczytaj, nie wiem jaki masz system Win)
u mnie na Win XP śmiga wszystko stabilnie.
Nawet przy nagraniach 14/16 śladów podczas koncertu.
hdsp wdm beta17
digicheck
RME Digicheck
wiele możesz się dowiedzieć na rme-audio.forum
PS
Gratuluję wyboru to świetna karta
pozdrawiam Walu
hdsp wdm beta17
digicheck
RME Digicheck
PS
pozdrawiam Walu
Midas M32R,EVE SC203,PC IntelCore2 Duo E6550 2.33GHz, 4GBRAM, Win7/64, HDSP9632+AI4S-192, BCF2000, lenovo Ideapad700 i7 16GB RAM, Cubase 8/7.5,SoundForge10, CDArchitect5.2, PSPaudioware, NomadFactory, StevenSlateDrums4, BFD ECO
......instrukcja!!!!!!!!!!!!!!!
Mimo tonu, popieram. Zbyt dużo osób pcha się w profesjonalne systemy nie wiedząc po co. Później wykorzystują tylko 10% jego możliwości i są problemy z konfiguracją, gdy potrzebna jest tylko podstawa. Najlepiej używać narzędzi, które pozwalają nam wykonać jakieś zadanie, a nie ograniczają kreatywność z braku wiedzy. Są prostsze programy jak Acid, gdzie można zdziałać bardzo dużo i nie trzeba zagłębiać się w manual. ...
A czy kiedykolwiek pracowałeś na czymś innym jak Acid i Sound Blaster?? Zdaje sie że nie bo wiedział byś na czym róznica polega i nie wypowiadał byś się na temat o którym niewiele wiesz...nie mówię że jestem jakims magikiem w tych sprawach, ale poszukuje lepszego brzmienia i lepszych rozwiązań no i chyba juz cos znalazłem bo różnice słuchac gołym uchem. Pozdrawiam
Mimo tonu, popieram. Zbyt dużo osób pcha się w profesjonalne systemy nie wiedząc po co. Później wykorzystują tylko 10% jego możliwości i są problemy z konfiguracją, gdy potrzebna jest tylko podstawa. Najlepiej używać narzędzi, które pozwalają nam wykonać jakieś zadanie, a nie ograniczają kreatywność z braku wiedzy. Są prostsze programy jak Acid, gdzie można zdziałać bardzo dużo i nie trzeba zagłębiać się w manual. ...
A czy kiedykolwiek pracowałeś na czymś innym jak Acid i Sound Blaster?? Zdaje sie że nie bo wiedział byś na czym róznica polega i nie wypowiadał byś się na temat o którym niewiele wiesz...nie mówię że jestem jakims magikiem w tych sprawach, ale poszukuje lepszego brzmienia i lepszych rozwiązań no i chyba juz cos znalazłem bo różnice słuchac gołym uchem. Pozdrawiam
...zapomniałem o jeszcze jednej rzeczy
hdsp wdm beta17
digicheck
RME Digicheck
PS
pozdrawiam Walu
...
Wielkie dzieki za pomoc - wszystko juz działa jak trzeba - rzeczywiście to świetna karta. A czy mógłbys ewentualnie podpowiedzieć jaki temat trzeba w wyszukiwarce wpisać, żeby dokopac sie do opisu JackaH?
hdsp wdm beta17
digicheck
RME Digicheck
PS
pozdrawiam Walu
...
Wielkie dzieki za pomoc - wszystko juz działa jak trzeba - rzeczywiście to świetna karta. A czy mógłbys ewentualnie podpowiedzieć jaki temat trzeba w wyszukiwarce wpisać, żeby dokopac sie do opisu JackaH?
-
tak jak potrzebujesz.
Nie chąc zakładać nowego tematu skorzystam z tego;)
Otóż jak widzę w RME HDSP 9632 w Matrix`ie można krosować tylko sygnały z wejść/wyjść do wyjść czyli IN/OUT->OU,T a czy jest sposób, żeby (bez kabla) skrosować OUT->IN?
Pozdrawiam
BT
tak jak potrzebujesz.
Nie chąc zakładać nowego tematu skorzystam z tego;)
Otóż jak widzę w RME HDSP 9632 w Matrix`ie można krosować tylko sygnały z wejść/wyjść do wyjść czyli IN/OUT->OU,T a czy jest sposób, żeby (bez kabla) skrosować OUT->IN?
Pozdrawiam
BT