Synchronizacja 2 laptopów

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
rsygowski
Synchronizacja 2 laptopów

Post autor: rsygowski » środa 03 sty 2007, 11:23

Niby proste do zrobienia ale coś nie działa...
Chcę zsynchronizować ze sobą 2 laptopy na których chodzi Ableton Live, każdy z nich ma na USB zewnętrzny kontroler MIDI (X-Session, UC33) i te kontrolery zostały spięte kablem MIDI. Opcje synchronizacji są poprawnie ustawione w programie (a może jednak nie?) - wygląda na to że na kontrolery nie przekazują między sobą sygnału. Czy ktoś próbował takiego roziwązania? Jakieś sugestie?

Zbynia

Re: Synchronizacja 2 laptopów

Post autor: Zbynia » środa 03 sty 2007, 13:53

kiedys innym programem tak robilem - jeden sterowal a drugi robil za slave

skup sie na ustawieniu mastera a dopiero po tym ustaw jak nalezy drugi program...

rsygowski

Post autor: rsygowski » środa 03 sty 2007, 14:01

...kiedys innym programem tak robilem - jeden sterowal a drugi robil za slave

skup sie na ustawieniu mastera a dopiero po tym ustaw jak nalezy drugi program......
nie chodzi mi o synchronizację 2 programów na jednym laptopie ale dwóch komputerów

master był ustawiony na pewno poprawnie bo ableton ma taką kontrolkę która sygnalizuje czy sygnał clock jest wysyłany; natomiast nic nie docierało do slave'a. pytanie czy kontroler typu X-Session wymaga jakiejś specjalnej konfiguracji żeby przekazywać / odbierać sygnał?

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 03 sty 2007, 15:58

ale po co synchronizowac dwa komputery?tego sie nigdy nie robi bo niby jak i z czym?synchronizuje sie programy - midi wysyla sygnal a drugie midi go odbiera - i ma to trafic do programu - sprawdz ustawienia slave albo jeszcze dodatkowo poszukaj jakiegos programu typu midi monitor zeby sprawdzic niezaleznie od programow sygnaly dochodzace i wychodzace

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » środa 03 sty 2007, 18:17

...master był ustawiony na pewno poprawnie bo ableton ma taką kontrolkę która sygnalizuje czy sygnał clock jest wysyłany...

To żaden argument. Rozumiem przy tym, że do owej synchronizacji korzystasz z we/wy MIDI wspomnianych sterowników.

Otóż musisz pamiętać, że masz spiąć dwa programy, a nie dwa sterowniki. To są zupełnie różne bajki, bo każdego z nich inaczej się konfiguruje a i programy (master/slave) też.
Na twoim miejscu dokupiłbym 2 najprostsze interfejsy MIDI USB (po jednym dla każdego z laptopów) i to przez nie poprowadziłbym synchronizację, niejako "wprost" do programów. Sterowniki sprzętowe MIDI pozostawiłbym zaś tak jak pracują z każdym z laptopów (Abletonów). Zyskasz dodatkowo po 16 kanałów MIDI na każdym laptoku (rzecz niedoprzecenienia) i święty spokój (w sensie babrania się w setupach sterowników sprzętowych).
Usiądź przy kawie i spokojnie to przemyśl.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

rsygowski

Post autor: rsygowski » środa 03 sty 2007, 21:14

.........master był ustawiony na pewno poprawnie bo ableton ma taką kontrolkę która sygnalizuje czy sygnał clock jest wysyłany...

To żaden argument. Rozumiem przy tym, że do owej synchronizacji korzystasz z we/wy MIDI wspomnianych sterowników.

Otóż musisz pamiętać, że masz spiąć dwa programy, a nie dwa sterowniki. To są zupełnie różne bajki, bo każdego z nich inaczej się konfiguruje a i programy (master/slave) też.
Na twoim miejscu dokupiłbym 2 najprostsze interfejsy MIDI USB (po jednym dla każdego z laptopów) i to przez nie poprowadziłbym synchronizację, niejako "wprost" do programów. Sterowniki sprzętowe MIDI pozostawiłbym zaś tak jak pracują z każdym z laptopów (Abletonów). Zyskasz dodatkowo po 16 kanałów MIDI na każdym laptoku (rzecz niedoprzecenienia) i święty spokój (w sensie babrania się w setupach sterowników sprzętowych).
Usiądź przy kawie i spokojnie to przemyśl.
...
moje pytanie wzięło się właśnie stąd że wolałbym nie kupować kolejnych sprzętów mając wszystko co potrzebuję bo w końcu te wyjścia i wejścia MIDI w kontrolerze chyba właśnie do synchronizacji służą między innymi. ponawiam więc pytanie czy ktos wie jak je skonfigurować? nie sądzę żeby to było coś nadzwyczaj trudnego

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » środa 03 sty 2007, 21:19

...nie sądzę żeby to było coś nadzwyczaj trudnego ...

Pewnie, że nie. Dla kumatego to wręcz bajka.
Mówi Ci to coś?
[addsig]

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » środa 03 sty 2007, 22:23

Musisz zrobić "przelotkę" dla synchro: z pierwszego Ableton (pracującego jako master) przez MIDI out do MIDI In 1 sterownika, z niego wyjść przez MIDI out na MIDI In 2 sterownika, a z tegoż przez MIDI out dostać się na MIDI In w drugim Abletonie (pracujacym jako slave).
Jeśli nie wiesz jak do takiej operacji skonfigurować rzeczone sterowniki to idź na kawę coby zastanowić się komu i ile zabecalować.
[addsig]

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » środa 03 sty 2007, 22:45

No dobra, mała podpowiedź:
zajrzyj wreszcie do instrukcji obu sterowników i obacz sobie w jakich trybach mogą pracować przez MIDI (jednocześnie przez USB i standardowo).
Tu mam nieodparte wrażenie, że mój pomysł z dodatkowymi interfejsami był wręcz genialny
[addsig]

rsygowski

Post autor: rsygowski » czwartek 04 sty 2007, 08:46

...No dobra, mała podpowiedź:
zajrzyj wreszcie do instrukcji obu sterowników i obacz sobie w jakich trybach mogą pracować przez MIDI (jednocześnie przez USB i standardowo).
Tu mam nieodparte wrażenie, że mój pomysł z dodatkowymi interfejsami był wręcz genialny
...
Brawo za popis elokwencji, szkoda tylko że mało w nim treści. Mam wrażenie że ktoś cie zmusza do dzielenia się twoją wiedzą na tym forum. Wszystko to można było ująć w jednym krótkim poście i bez złośliwości.

Rozumiem że Twoim zdaniem w momencie kiedy kontroler pracuje pod USB, porty MIDI są nieaktywne? Nie jest to powiedziane jasno w instrukcji obsługi i wydaje się troche nielogiczne, dlatego miałem nadzieję że jednak da się to obejść.

ODPOWIEDZ