Ketron Midjay

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
m-arian
Ketron Midjay

Post autor: m-arian » wtorek 02 sty 2007, 21:46

Czy ktoś miał do czynienia z Midjay i może podzielić się uwagami?

m-arian

Re: Ketron Midjay

Post autor: m-arian » piątek 05 sty 2007, 17:24

...Czy ktoś miał do czynienia z Midjay i może podzielić się uwagami?
...

No tak, nikt nie miał do czynienia z tym badziewiem.
Szkoda.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » piątek 05 sty 2007, 19:25

...No tak, nikt nie miał do czynienia z tym badziewiem. ...

Człowieku, jakim badziewiem?
To jest zawodowy player, kompatybilny z SD1, SD1 Plus i całą serią XD. Na pokładzie ma 20GB HD + stację dyskietek 3,5". Może służyć jako doskonały MIDI Player (świetny moduł GM + Karaoke + text), aranżer oraz procesor FX (dla wokalu posiada wejście mikrofonowe, a jako opcję można mu dorzucić dodatkowo 3-głosowy wokalizer). Nic nie stoi też na przeszkodzie aby pracował za kontroler MIDI dla softu (m.in 8 programowalnych suwaków).
Do mniej zobowiązującego grania live (imprezki) to wręcz full wypas, można go brać w ciemno. Warto tylko zwrócić uwagę na wersję oprogramowania, obecnie obowiązuje 4.0. Można ją ściągnać z serwisu producenta i w kilkanaście sekund przeinstalować.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

m-arian

Post autor: m-arian » piątek 05 sty 2007, 21:34

......No tak, nikt nie miał do czynienia z tym badziewiem. ...

Człowieku, jakim badziewiem?

...

He, he, he. Wystarczy tak sformułować post żeby intrygował i już jest reakcja. Świetnie!
Wiem, że to (prawdopodobnie) super sprzęcik, tylko czekałem na jakąś dyskusję na ten temat (plusy, minusy, etc.).
Dziękuję za odpowiedź.

Mam dość dźwigania swojego PA50 z casem Paco, a że nie jest mi potrzebny keyboard z klawiaturą, to jak sprzedam PA i uzbieram resztę - pewnie kupię tego Ketronika, choć zbieranie będzie długie, bo cena trochę mnie przeraża.

Jak jeszcze ktoś chce coś dodać w temacie, to zapraszam.

Pzdr
m-arian

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » piątek 05 sty 2007, 23:36

...He, he, he. Wystarczy tak sformułować post żeby intrygował i już jest reakcja. Świetnie!...

Chyba się przeceniasz, bo ten sprzet jest mocno popularnym i na zachód i na południe od nas. To, że akurat nie u nas o niczym nie świadczy.
A i ja też nie zawsze mam czas na pierdoły . To tak tytułem Twych zacnych sformułowań i oczekiwań.

...Mam dość dźwigania swojego PA50 z casem Paco, a że nie jest mi potrzebny keyboard z klawiaturą, to jak sprzedam PA i uzbieram resztę - pewnie kupię tego Ketronika, choć zbieranie będzie długie, bo cena trochę mnie przeraża...

W sumie słusznie prawisz o ile masz inną, lepszą klawiaturę. Co do ceny to musisz podać jaką masz na myśli, bo różnie to wygląda. W zależności gdzie zajrzysz.
[addsig]

m-arian

Post autor: m-arian » sobota 06 sty 2007, 13:31

......

W sumie słusznie prawisz o ile masz inną, lepszą klawiaturę. Co do ceny to musisz podać jaką masz na myśli, bo różnie to wygląda. W zależności gdzie zajrzysz.
...

Tak, mam jeszcze TR61 i myślę, że wystarczy jako klawiatura sterująca dla Midjay'a. Do tego chcę dokupić KS4 Novation.

Midjay'a widziałem za 5000 - sporo kasy, jak za taką małą skrzyneczkę.

Generalnie gramy 100% na żywo, podczas imprezy odpalam około 7 midów tylko podczas oczepin (tak, tak, gramy na weselach) i generalnie keyboardu nie używam, ale fajnie czasem w domu z dziećmi coś pograć i pośpiewać, a do tego keyboard jest najlepszy - w tym przypadku Midjay będzie wystarczający, no i jeszcze odtwarza mp3, co też pewnie nie raz się przyda (choćby w przerwach w graniu na imprezach).

Poza powyższym sax i akordeon w PA jest świetny, czego niestety nie ma w TR (no może akordeon, bo trochę sam go "podkręcałem" na wzór w PA, ale sax, to nie to, no i mandolinka w PA rewelka w TR kiszka) i dlatego zabieram ze sobą PA, ale myśle, że znajdę to wszystko w Midjay, bo to przecież Ketron, a i demka słuchałem i jest spoko.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » sobota 06 sty 2007, 13:54

...Tak, mam jeszcze TR61 i myślę, że wystarczy jako klawiatura sterująca dla Midjay'a. Do tego chcę dokupić KS4 Novation...

Oczywiście, TR61 spokojnie wystarczy, aczkolwiek będziesz musiał popracować nad kilkoma programami (MULTI), które będą obsługiwać samego Ketrona (podziały klawiatury, przuporzadkowanie kanałów MIDI i takie tam). W sumie nic specjalnego. A KS4 to fajna rzecz

...Midjay'a widziałem za 5000 - sporo kasy, jak za taką małą skrzyneczkę...

Skrzyneczka skrzyneczką , płaci się za możliwości a nie wymiary. Sam nie wiem czy to dużo, czy mało. Zastanów się czy Ci się przyda, to ważniejsze.

...że znajdę to wszystko w Midjay, bo to przecież Ketron....

Z tego akurat słyną Ketrony (wcześniej Soltony).
Akurat Ketron i Korg całkiem nieźle współbrzmią a czego to niestety nie można powiedzieć o duecie Ketron/Roland .
[addsig]

m-arian

Post autor: m-arian » sobota 06 sty 2007, 14:03

......Tak, mam jeszcze TR61 i myślę, że wystarczy jako klawiatura sterująca dla Midjay'a. Do tego chcę dokupić KS4 Novation...

Oczywiście, TR61 spokojnie wystarczy, aczkolwiek będziesz musiał popracować nad kilkoma programami (MULTI), które będą obsługiwać samego Ketrona (podziały klawiatury, przuporzadkowanie kanałów MIDI i takie tam). W sumie nic specjalnego. A KS4 to fajna rzecz

...Midjay'a widziałem za 5000 - sporo kasy, jak za taką małą skrzyneczkę...

Skrzyneczka skrzyneczką , płaci się za możliwości a nie wymiary. Sam nie wiem czy to dużo, czy mało. Zastanów się czy Ci się przyda, to ważniejsze.

...że znajdę to wszystko w Midjay, bo to przecież Ketron....

Z tego akurat słyną Ketrony (wcześniej Soltony).
Akurat Ketron i Korg całkiem nieźle współbrzmią a czego to niestety nie można powiedzieć o duecie Ketron/Roland .
........................................................................

Spoko, ze wszystkim powyższym się zgadzam w 100%. TR'a mam nieźle opanowanego, więc nie powinno być problemu. Zobaczymy, czy uda mi się wszystko zrealizować. Jeśli tak, to napiszę.

Pzdr
m-arian

...

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » sobota 06 sty 2007, 14:43

...Spoko, ze wszystkim powyższym się zgadzam w 100%. TR'a mam nieźle opanowanego, więc nie powinno być problemu. Zobaczymy, czy uda mi się wszystko zrealizować. ...

Teraz tak sobie pomyślalem : a może sprzedaj jeszcze tego TR61 i kup w jego miejsce Korg X50. To doskonały i lecisieńki klawisz. W porównaniu do TR61 nie ma tylko sekwencera (który w sumie nie będzie Ci już potrzebny). Ma za to genialny edytor programowy pracujący jako VST lub standalone (samodzielnie). Sam mniód
[addsig]

m-arian

Post autor: m-arian » niedziela 07 sty 2007, 13:53

......Spoko, ze wszystkim powyższym się zgadzam w 100%. TR'a mam nieźle opanowanego, więc nie powinno być problemu. Zobaczymy, czy uda mi się wszystko zrealizować. ...

Teraz tak sobie pomyślalem : a może sprzedaj jeszcze tego TR61 i kup w jego miejsce Korg X50. To doskonały i lecisieńki klawisz. W porównaniu do TR61 nie ma tylko sekwencera (który w sumie nie będzie Ci już potrzebny). Ma za to genialny edytor programowy pracujący jako VST lub standalone (samodzielnie). Sam mniód
...

Hmm..., tak też myślałem, bo już znacznie wcześniej polowałem na X50, ale potrzebowałem szybko klawisz, a X50 jeszcze nie było w Polsce.

Ze sprzedażą zarówno PA50, jak i TR61 będę miał spory problem, bo do każdego z nich mam oryginalne, robione na zamówienie z kółkami casy firmy Paco Cases, a po co mi same casy w domu? Chyba, że ktoś się skusi na te sprzęciki razem z Paco Cases.

Poza tym dość mocno polubiłem swojego TR'a i mam do niego kartę SD 1 GB, która jest bardzo wygodna w użytkowaniu.

Faktycznie jeśli chodzi o wagę takiego zestawu, byłoby zdecydowanie lepiej, a dla mnie to podstawa, jak trzeba prawie co tydzień gdześ targać ten sprzęt (choćby na próbę).

Zobaczymy.

Dzięki za rady, które są dość mocne zbieżne z moimi pomysłami i potrzebami :).

ODPOWIEDZ