Jak zremiksować polifonię w MIDI?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
danarasz
Jak zremiksować polifonię w MIDI?

Post autor: danarasz » wtorek 02 sty 2007, 12:27

Mam kilka utworów polifonicznych w plikach MIDI. Są one nagrane w taki sposób, że wszystkie nuty są przypisane do kanału 1. Chciałbym je przerobić tak, żeby każdy głos z polifonii grał na innym kanale MIDI (różne instrumenty). Czy jest jakiś sposób lub program żeby to w miarę szybko zrobić? Wiem, że w Cubase jest edytor LIST, gdzie można sobie pozamieniać poszczególne kanały w nutach, ale jest to bardzo żmudna robota. Czy nie można szybciej?

Pozdrawiam

Mossad_Attack

Re: Jak zremiksować polifonię w MIDI?

Post autor: Mossad_Attack » wtorek 02 sty 2007, 12:31

Prawodopodobnie masz midiki w formacie MIDI 0 przekonwertuj je na MIDI 1 na przyklad tym:
http://www.gold-software.com/download687.html

WG

Post autor: WG » wtorek 02 sty 2007, 12:55

Można różnie to wykonać ale jeżeli utwór jest tak "gęsty", to będzie niezła praca aby rozróżnić co jest co

W edytorze List jest fajnie narzędzie mask. Zaznaczasz jedną nutkę i za pomocą "maski" widzisz tylko te nuty spełniające dane kryterium (ta sama nuta, ta sama dynamika).

Można też i nie wiem czy nie lepiej wizualnie w edytorze Key, gdzie widać wszystkie nutki na osi czasu.

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » wtorek 02 sty 2007, 13:06

tytul watku mnie rozbawil do lez... zadampodobne pytanie: jak dodac troche dobroci do zlego utworu?
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

Mossad_Attack

Post autor: Mossad_Attack » wtorek 02 sty 2007, 13:55

...tytul watku mnie rozbawil do lez... zadampodobne pytanie: jak dodac troche dobroci do zlego utworu?
...
Mnie natomiast nie, zwyczajnie po zaimportowaniu pliku midi w formacie 0 wszystkie sciezki znajduja sie na jednej sciezce. Jeden sposob podalem wyzej, drugi nie sprawdzony ponizej:

" MIDI-0 do MIDI-1:

* ustaw lokatory L i R, odpowiednio na początku i końcu remiksowanego materiału
* wybierz opcję Remix z menu Structure
* wykasuj ścieżkę źródłową "

i na odwrot
" MIDI-1 do MIDI-0:

* utwórz ścieżkę na którą chcesz zmiksować materiał
* ustaw lokatory L i R,odpowiednio na początku i końcu miksowanego materiału
* ustaw się na ścieżce docelowej
* zaznacz co chcesz zmiksować
* wybierz opcję Mixdown z menu Structure
* skasuj ścieżki źródłowe i zapisz "

Ten sposob nie sprawdzony poniewaz nie mam cubase pod reka, a Sonar sam rozpoznaje format midi.
Acha ten format czesto uzywaja do kodowania dzwonkow do komorek. Wiec newbie jak chce sobie cos poprzerabiac to trafia na sciane.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » wtorek 02 sty 2007, 15:02

Mnie natomiast nie,

Pozdrawiam...
Akurat w Cubase SX przerobienie pliku 0 na 1 to BANAL... Wystarczy wlaczyc import midi i potwierdzic pytanie czy plik ma byc rozbity na osobne sciezki (osobne kanaly midi)... Potem zaznaczyc lokatory na poczatku i koncu zrobic export midi wybierajac opcje formatu 1...

Jesli chodzi o temat watku - mnie rozbawila ta sztukowana terminologia a nie sam problem...
[addsig]

danarasz

Post autor: danarasz » wtorek 02 sty 2007, 15:02

Dzięki za porady. O MIDI-O i funkcji Remix wiedziałem, ale ona nie działa w moim przypadku. To działa wtedy, gdy głosy są nagrane na jednej ścieżce, ale mają przypisane różne kanały do nut. Cubase rozdziela je wtedy na poszczególne ścieżki. U mnie wszystkie nuty mają jeden kanał. Wiem, że czeka mnie ręczna robota, ale jest może jakiś program, co trochę pomaga, np. fajnie byłoby w oknie poglądu "pianolowego" zmieniać kanał naciskając klawisz 2 i myszą klikać nutę - kanał 2, klawisz 4+nuta myszą - kanał 4 itp...

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » wtorek 02 sty 2007, 15:18

U mnie wszystkie nuty mają jeden kanał.
Pozdrawiam....
To co za duren za przeproszeniem tak to zapisal? Wszystkie nuty na jednym kanale??? Pewnie ktos robil aranz w jakims kubusiu albo sonarze ale na kazdej sciezce zostawil ten sam kanal hihihi.. Zwykle niedbalstwo...
[addsig]

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » wtorek 02 sty 2007, 15:38

Zwykle niedbalstwo...
Niekoniecznie. To może być np partia organów (bez pedału na osobnym kanale). Ja rozumiem że postujący ma taki własnie plik MIDI i teraz chciałby żeby to co w niskim basie było na kanale 1, to co wyżej w basie było na kanale 2, to co w środku na kanale 3 i td....em aj rajt?

Rada łopatologiczna: powielić plik na tyle kopii ile chcę mieć kanałów. Z pierwszej kopii wywalić wszytko z wyjątkiem zakresu np C-H i przypisac temu czemuś kanał 1, potem wziąć druga kopię i wywalić wszytko z wyjątkiem zakresu C1-H1 i przpisać temu kanał 2. potem wziąć na tapetę trzecia kopie i wywalić wszystko z wyjątkiem C2-H2, przypisac kanał 3 itd. itd...
uwaga-nie upieram się przy zakresach od C do H, można. wziąwszy pod uwagetonacje utworu wziąć np od F1 do E2 itp itd...lub dowolnie inaczej

pozdrowienia
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
flove

Post autor: flove » wtorek 02 sty 2007, 15:40

To co za duren za przeproszeniem tak to zapisal?

bardzo dobre pytanie

ODPOWIEDZ