Brzmienia orkiestrowe VST dla Cubase

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
deeptomasz
Brzmienia orkiestrowe VST dla Cubase

Post autor: deeptomasz » sobota 30 gru 2006, 14:26

Od jakiegoś czasu próbuje nagrywać tło orkiestrowe do muzyki typu symphonic power metal. przygotowuje się do nagrania melodicmetalowej opery w której dużą rolę odegra własnie orkiestra symfoniczna. Czy znacie jakies dobre wtyczki VST które będą dobrze emulować brzmienie orkiestry i pojedyńczych instrumentów?

Próbowałem sie bawić programem AAS String Studio ale są tam tylko pojedyńcze brzmienia np. skrzypiec albo wiolonczeli(ale i tak niezbyt naturalni brzmiące).

najbardziej zależy mi na brzmieniach instrumentów dętych blaszanych i poszczególnych sekcji instrumentów.
bardzo prosze o jakieś rady

Redakcja

Re: Brzmienia orkiestrowe VST dla Cubase

Post autor: Redakcja » sobota 30 gru 2006, 14:39

...bardzo prosze o jakieś rady...

Poczytaj tam, tam, tam, tam, tam, tam, tam, tam, tam, ...
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Karol

Post autor: Karol » sobota 30 gru 2006, 16:49

edirol hq orchestra ale nie jest jak żywa

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » sobota 30 gru 2006, 17:28

Ja mam EWQLSO (orchestra silver) i ROBI... 620zl kosztuje w AF..
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » sobota 30 gru 2006, 17:35

...Od jakiegoś czasu próbuje nagrywać tło orkiestrowe do muzyki typu symphonic power metal. przygotowuje się do nagrania melodicmetalowej opery w której dużą rolę odegra własnie orkiestra symfoniczna. Czy znacie jakies dobre wtyczki VST które będą dobrze emulować brzmienie orkiestry i pojedyńczych instrumentów?

Próbowałem sie bawić programem AAS String Studio ale są tam tylko pojedyńcze brzmienia np. skrzypiec albo wiolonczeli(ale i tak niezbyt naturalni brzmiące).

najbardziej zależy mi na brzmieniach instrumentów dętych blaszanych i poszczególnych sekcji instrumentów.
bardzo prosze o jakieś rady...

Witam

Polecam EWQL Symphonic Orchestra ... dowolny pakiet.Wiadomo , żę GOLD czy PLATINUM są najlepsze ,ale uboższa wersja jest wystarczająca.
Osobiście używam pakiet GOLD + GOLD XP

2-gim świetnym programem jest COLOSSUS ... Nadaje się do każdego rodzaju muzyki i zawiera świetny zestaw instrumentów orkiestrowych tej samej jakości co S.Orchestra

Jest również Peter Sedlaczek Classical Collection . Jeśli nie pomyliłem nazwy. Również bardzo dobre brzmieniowo.No i zajmuje dużo mniej miejsca na HDD.

Pozdrawiam
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Awatar użytkownika
deeptomasz

Post autor: deeptomasz » sobota 30 gru 2006, 19:19

a jeszcze jedna sprawa. używam wtyczki symulującej chór "angelina choir pads" ale nie jestem z niej zbytnio zadowolony. co radzicie? chciałbym znależć coś co bedzie wiernie odtwarzać głos chóru i nadawać klimatyczne tło w utworze

Awatar użytkownika
Petey

Post autor: Petey » sobota 30 gru 2006, 19:20

...edirol hq orchestra ale nie jest jak żywa...
szanowny kolega zapomniał napisać literki l na samym końcu wyrazu orchestraL Jak dla mnie jest to świetna wtyczka( pewnie dla tego że nie słyszałem innych smyczkowych VST )

Awatar użytkownika
Petey

Post autor: Petey » sobota 30 gru 2006, 19:45

...a jeszcze jedna sprawa. używam wtyczki symulującej chór "angelina choir pads" ale nie jestem z niej zbytnio zadowolony. co radzicie? chciałbym znależć coś co bedzie wiernie odtwarzać głos chóru i nadawać klimatyczne tło w utworze...
Magnus Choir. Jak dla mnie świeci prostotą z dala od prostactwa A tak na serio to naprawdę mi się podoba. Szkoda że mam tylko demo i muszę żyć z tym beep'em Ale polecam nie jest zbyt droga

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » sobota 30 gru 2006, 22:28

...Ja mam EWQLSO (orchestra silver)...
Ja niestety nieco się zawiodłem szczególnie na "wysokich stringach" (a to podstawa brzmień orkiestrowych) choć niektóre instrumenty blaszane brzmią dość przekonywująco. Dobre brzmienia perkusyjne, horny, piano oraz flety ma Edirol. Szukam więc dalej czegoś "uniwersalnego".

Awatar użytkownika
Petey

Post autor: Petey » sobota 30 gru 2006, 23:25

Dobre brzmienia perkusyjne, horny, piano oraz flety ma Edirol. Szukam więc dalej czegoś "uniwersalnego"....
No co do piana to nie był bym taki pewien W ogóle Edirol dla mnie nie ma dobrych brzmień samego piana czuć plastik a dla mnie góra piana( czy pianina jak kto woli) powinna mieć dużo blasku a tam tego nie ma. Chodzi mi o Super Quartet. Ale smyki jak dla mnie niczego sobie

pozdro

ODPOWIEDZ