Akai MPC vs PC

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
cuba22
Akai MPC vs PC

Post autor: cuba22 » wtorek 19 gru 2006, 01:21

Witam ! Mam zapytanie odnośnie MPC a Pc. Jakis czas temu wpadłem na pomysł zakupu MPC ale poźniej przemyślałem i stwierdziłem że bede musiął uczyć sie od nowa robic bity (HH) na tym MPC i teraz tak sobie myśle a raczej pytam o rade bo jeżeli bity robie od początku na PC urzywam do tego FLStudio i CoolEdita2000 jest sens przesiadania sie na MPC? czy może jednak lepiej bedzie w tym przypadku zakupić dobra karte muzyczna(interfejs) , MPD24 i klawisze i monitory. I czy jakość z takiego sprzętu pc wzbogaconego o te elemęty bedzie porównywalna a nawet lepsza od tego z MPC(konkretnie mowa o modelu 2500) Prosze o kąkrętną naj lepiej wyczerpójąca odpowiedz ;) z góry wielke dzieki !!

Rob-D

Re: Akai MPC vs PC

Post autor: Rob-D » wtorek 19 gru 2006, 01:43

..kup dobrą kartę audio do tego np. kontroler mpd24 + jakieś przyzwoite odsłuchy i rób dalej bity w kompie.
Przesiadanie się w Twoim przypadku na akai mpc niewiele Ci da. Będziesz musiał się go uczyć i nabierać nowych nawyków a i tak ostatecznie traki wylądują w pececie ponieważ nie będziesz ich przecież miksował na konsolecie z procesorami zewnętrznymi. Chyba, że zakup takiego sprzętu przewidujesz w przyszłości?
pozdr

Awatar użytkownika
Bomber

Post autor: Bomber » wtorek 19 gru 2006, 01:53

.....kup dobrą kartę audio do tego np. kontroler mpd24 + jakieś przyzwoite odsłuchy i rób dalej bity w kompie.
Przesiadanie się w Twoim przypadku na akai mpc niewiele Ci da. Będziesz musiał się go uczyć i nabierać nowych nawyków a i tak ostatecznie traki wylądują w pececie ponieważ nie będziesz ich przecież miksował na konsolecie z procesorami zewnętrznymi. Chyba, że zakup takiego sprzętu przewidujesz w przyszłości?
pozdr...
fakt. do pracy w studiu mpc jest dobrym rozwiązaniem dla kogoś kto już na tym pracował i wadą tego sprzętu niestety jest wszechstronność. Przy dzisiejszych możliwościach komputera mpc jest raczej kaprysem, choć niektórzy zaklinają się i mówią, że workflow jest lepszy. Myśle, że zakup mpc to dobre rozwiązanie dla kogoś kto bez przerwy opuszcza studio i chce tworzyć gdzieś w biegu, choć tu lepszym rozwiązaniem byłoby mpc1000. Zakup monitorów, klawiatury i padów będzie lepszym rozwiązaniem (moim zdaniem)

cuba22

Post autor: cuba22 » wtorek 19 gru 2006, 11:34

Wielkie dzieki właśnie takiej odpowiedzi potrzebowałem a jeszcze jedno czy może ktoś z was doradzić mi jakis dobry interfeis audio do 1500 złotych ? I monitory do 800 zeta no klawisze midi i czy take klawisze będą współpracować z wtyczkami vst ? Prosił bym jeszcze raz o wyczerpójącą odpowiedz. Sorry że tak męcze ale po nowym roku chciał bym juz zacząc powoli zaopatrzać sie w sprzęt ;) Aha i jeżeli ten post nie w tym dziale powinien sie znaleść to przeniose go :) Pozdro !

Awatar użytkownika
peak

Post autor: peak » wtorek 19 gru 2006, 14:25

...Wielkie dzieki właśnie takiej odpowiedzi potrzebowałem a jeszcze jedno czy może ktoś z was doradzić mi jakis dobry interfeis audio do 1500 złotych ? I monitory do 800 zeta no klawisze midi i czy take klawisze będą współpracować z wtyczkami vst ? Prosił bym jeszcze raz o wyczerpójącą odpowiedz. Sorry że tak męcze ale po nowym roku chciał bym juz zacząc powoli zaopatrzać sie w sprzęt ;) Aha i jeżeli ten post nie w tym dziale powinien sie znaleść to przeniose go :) Pozdro !...
...Spoko bez cisnien. Mam zamiar kontynułować produkcje bitów HH. Nie na raz to nie ale krok po kroku myślałem zacząć od monitorów i karty tylko własnie nie wiem jaka sie naj lepiej nada . Poźniej mpd i klawisze. Warunki studyjne .. Studia nie mam, mam warunki "pokojowe" ale o tyle dobrze sie składa ze pokój ma bardzo dobre predyspozycje do warunków studyjnych ...
Masz 2300 na kartę/monitory i chcesz nagrywać najwyżej dwa ślady na raz a głównie na VST? Bez mikrofonu? OK.

Karta - M-Audio Audiophile 2496. Przetworniki ok, sterowniki ok, cena też ok - 460 zł. 2 wejścia/wyjścia analogowe na chinchach (gramofonu nie podepniesz bez przedwzmacniacza, mikrofonu też nie - ale nie potrzebujesz). Jakby co, to zawsze możesz dokupić mały mikser. Stereo wejścia/wyjścia cyfrowe - można podpiąć CD, jakiś zewnętrzny klawisz/moduł z wyjściem S/PDiF, cokolwiek. Midi we/wy jest.

Zostaje ci 1840 na monitory.
Event TR6 lub TR5 (te drugie są mniejsze)
Behringer Truth B2031A (nie są złe)
Alesis M1 Active mkII (wszyscy polecają, z MB na czele), do tego tanie
Żadnych ESI - porażka. Mam i wiem, co piszę.

I naprawdę nie pytaj, które kupić. Każde z tych, które wymieniłem są przyzwoitę jak na tą cenę - najtańsze są Alesisy, najdroższe TR6 (600zł różnicy).

Poczytaj na forum (wyszukiwarka) o tych modelach i nie łudź się że jak zapytasz to padnie jakaś odpowiedź p.t. "kup to i tamto". Pojedź do sklepu i posłuchaj, czy według ciebie opłaca się dopłacić do droższych czy nie.

Pozdrawiam
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]

cuba22

Post autor: cuba22 » wtorek 19 gru 2006, 14:30

Dzieki za odpowiedz ps: mikrofonu nie wymieniłem bo może juz mam wiec nie było potrzeby ? Pozdro!

cuba22

Post autor: cuba22 » wtorek 19 gru 2006, 14:32

aha no i na karte chciałem troche wiećej wydać niż 460 złotych i mam troche więcej do dyzpozycji niz 2500 złotych. Chcę dokonać trafnego wyboru nic więcej

Awatar użytkownika
peak

Post autor: peak » wtorek 19 gru 2006, 14:42

...aha no i na karte chciałem troche wiećej wydać niż 460 złotych
A po co?
Naprawdę chcesz wydawać pieniądze jeżeli nie ma potrzeby?
Napisz czego potrzebujesz w tej karcie to może będzie można pomóc.

Poza tym: Presonus FireBox. Ma wejścia mikrofonowe których nie potrzebujesz, jest na FW (więc większa latencja), ma trochę lepsze przetworniki (których i tak nie potrzebujesz bo jak piszesz działasz na VST), więcej wejść/wyjść (z których i tak nie skorzystasz przy nagrywaniu sampli).

Kosztuje 1200zł i fajnie wygląda (jak każdy Presonus).

Awatar użytkownika
peak

Post autor: peak » wtorek 19 gru 2006, 14:46

Aaa i jeszcze jedno - w zamian kup gorsze monitory, żebyś już NA PEWNO nie usłyszał tej różnicy w przetwornikach.

Jeżeli jednak chcesz nagrywać coś z zewnątrz (ten tajemniczy wtręt o mikrofonie) - to napisz o tym, bo niestety nie jesteśmy w stanie się domyślić.

cuba22

Post autor: cuba22 » wtorek 19 gru 2006, 15:03

Może zaczne tak, bo byc może źle zaczołem ten post. Jeżeli chodzi o ten cały sprzęt to jestem zielony. Bity zawsze robiłem we FLSTUDIO nagrywałem wokale w cooledicie2000. We FLSTUDIO mam szereg wtyczek vst(instrumętów i efektów) z czego kozystam tylko niestety nie moge w pełni bo za bardzo obciąza mi procesor poniewaz moja karta muzyczna to CMI8738(zabytek) urzywam także sampli(sampling). Nie zadowala mnie już jakość tego co robie obecnie na moim sprzecie i chcialem zaopatrzyć sie bardziej profesionalnie. Oczywiście że chodzi mi o interfeis audio/midi i na bank musi miec wzmacnas phantom czy jakś tam inny zeby to nie miało szumów i była dobra barwa dzwięku jeżeli coś pokręciłem to sorry dopiero sie uczę. Mikrofon mam shure14A. Chciał bym ułatwić sobie także prace przy midi za pomocą jakiś klawiszy i stukaniu bitów za pomoća MPD24 Chciał bym osiągac naprawde dobra jakos tego gówna które wyprodukuję i to chyba tyle bo już wiecej nie wiem co mam powiedzieć Mam nadzieje ze to co napisałem wystarczy

ODPOWIEDZ