Nuendo problem z katalogiem Edit

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Damien
Nuendo problem z katalogiem Edit

Post autor: Damien » piątek 15 gru 2006, 09:05

Zaczynam sie uczyć powoli Nuedno i mam pewnien problem - dotyczący rozrastającego sie projektu. A by odciązyc komputer wszelkie EQ, kompresory i inne bajery nie wpinam w insert czy send lecz odrazu traktuje trwale dana scieżkę wybranym narzędziem (oczywiście wcześniej w insercie sprawdzam czy dane ustawienie mi pasuje :)). I tu pojawia się problem. Teoretycznie wszystkie żródłowe tracki umiejscowione są w folderze Audio (zajmuja załóżmy 800MB) natomiast traktowane bajerami zdarzenia wędruja do Katalogu Edit (i jest tego 4GB) z czego zdecydowana większość materiału zawarta w tym katalogu nie jest uzywana przez projekt. I tu pojawia się pytanie: Jak w prosty sposób stwierdzic które pliki z katalogu Edit sa używane przez projekt i jak w równie prosty sposób zbedne pliki usunąć. W Pool tego zrobic nie sposób, obsłujue on jednie katalog Audio - może opcja Freeze Edit? Pomóżcie, bo mi za chwile miejsca braknie na dysku

Awatar użytkownika
Freemind

Re: Nuendo problem z katalogiem Edit

Post autor: Freemind » piątek 15 gru 2006, 12:31

Nuendo jest podobno bardzo zbliżony do Cubase (chociaż nie miałem okazji na nim pracować), a w Cubase z menu Pool wybieramy "remove unused media" i wszystkie pliki audio które nie biorą udziału w projekcie są usuwane. Można też skorzystać z File --> Save Project To New Folder a następnie zaznaczyć opcję "Remove unused files" i ew. "Minimize Audio".
IroN Audio i7 4.2GHz (Kaby Lake) 16GB RAM, OS X Sierra, / Universal Audio Apollo Quad / Wes Audio Beta76 / Novation 61SL MkII / NI Maschine / Pro Tools 12.8 / Cubase 9.5 Pro / PSP Total Pack / D16 / Waves / NI Komplete 8 Ultimate / Arturia V Collection

Awatar użytkownika
a
Kontakt:

Post autor: a » piątek 15 gru 2006, 13:29

W Pool tego zrobic nie sposób, obsłujue on jednie katalog Audio - może opcja Freeze Edit? Pomóżcie, bo mi za chwile miejsca braknie na dysku...

MInimalizuj pliki opcją o takiej nazwie (bodajze w Poolu) i usuwaj zbedne pliki na zawsze. Jest tam tez opcja Archiwum itp.
http://www.superstereo.pl

Damien

Post autor: Damien » piątek 15 gru 2006, 13:42

...Nuendo jest podobno bardzo zbliżony do Cubase (chociaż nie miałem okazji na nim pracować), a w Cubase z menu Pool wybieramy "remove unused media" i wszystkie pliki audio które nie biorą udziału w projekcie są usuwane. Można też skorzystać z File --> Save Project To New Folder a następnie zaznaczyć opcję "Remove unused files" i ew. "Minimize Audio". ...

Faktycznie juz wczesniej zwróciłem uwagę na ta opcje, sądziłem jednak że dotyczy ona jedynie nieużywanych plików w katalogu Audio. Ale dzięki sprawdzę w domu czy tak jest w istocie. A czy gdziekolwiek można sprawdzić które pliki z katalogu Edit sa uzywane w projekcie, bo w Pool'u tego napewno nie widać.?

Damien

Post autor: Damien » piątek 15 gru 2006, 18:30

OK. SPrawdziłem opcję minimize files oraz remove unused media. Rozmiar projektu owszem zmniejszył się z 3,4GB do 3,34GB ale stanowczo nie zadowala mnie to. Tym bardziej iz gdy ręcznie odsłuchuję sobie zawartośc katalogu Edit to natrafiam np. czterokrotnie na ten sam track basu. W projekcie mam jeden track np. o nazwie audio 07_26 (około 30MB). W katalogu Edit zaś znajdą się pliki od Audio 07_26_ 01 do Audio 07_26_119 (A więc w sumie 119 plików dotyczących jednego tracku !!!!) co prawda ich rozmiar jest bardzo różny od 2kb po 30MB (z zdecydowaną wiekszościa tych mniejszych - nie zmienia to jednak faktu że taki burdel mi nie odpowiada - chcę się poprostu pozbyc tego co niepotrzeba. Pytanie jak? W całym katalogu projektu znajduje się 796 plików - przy 19 trackach w projekcie - nie jest to dziwne ?

richtig

Post autor: richtig » piątek 15 gru 2006, 18:38

Jak to genialnie rozwiązane jest w Abletonie. Wszystkie operacje na pliku audio robione są bezstratnie i w folderze projektu znajduje się tyle ścieżek ile zostało nagranych/zaimportowanych. Ciekawe czy inni producenci (w tym wypadku Steinberg) też umożliwią coś takiego w swoich produktach. Dobrze by było.
www.myspace.com/pchelki

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » piątek 15 gru 2006, 19:40

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 01:32 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » piątek 15 gru 2006, 23:30

Pool - Prepare Archive i zatwierdź Freeze Edits.

Jacek

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » piątek 15 gru 2006, 23:31

Za szybko nacisnąłem "Dodaj" Oczywiście Freeze Edits wprost z menu Audio.

Jacek

ODPOWIEDZ