Głośne dyski Seagate Barracuda

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
WG
Głośne dyski Seagate Barracuda

Post autor: WG » wtorek 12 gru 2006, 18:15

No i zachciało mi się zmienić dysk (a nawet zostałem zmuszony do tej zmiany :( - wybrałem Segeate Barracuda 250 GB. Nie polecam.

Okropnie żałuję tego wyboru.
Tak głośnego dysku to jeszcze nie miałem.
1. Hałas
2. Buczenie
3. Elektronika daje mocno wysokimi częstotliwościami

Po za tym wcale nie są takie wydajne jak to opisują.

Może dlatego, że komputer jest dobrze wyciszony i najgłośniejszym elementem jest właśnie ten nieszczęsny dysk.

Tak czy inaczej już nigdy więcej Segeate. Choć kiedyś miałem już nauczkę i też naciąłem się na Segeate ale na szczęście szybko się zorientowałem, że to hałasujący szmelc i wymieniłem. Jednak przysłowie "dwa razy nie wchodzi się do tej samej rzeki" trza brać do serca. Sądziłem, że jakiś "postęp technologiczny" może się dokonał a tu nic.

Niestety wymienić już nie mogę.

Wniosek:
To co zostało możliwe do wyboru z tych firm to WD, (Maxtor też odpada - za głośny wg. opisów i testów) ostatecznie znów Samsung (który wiem, że ma ciche dyski ale wydajność słaba no i awaryjność już dla mnie wątpliwa) albo SCSI. I nad tym ostatnim myślę coraz intensywniej. Zauważyłem, że dyski muszę wymieniać już co 1 rok, niestety taka specyfika pracy, która dziwnie jakoś wyrabia mi te dyski. SCSI bynajmniej są trwałe ale jak jest z głośnością ich pracy to dla mnie nadal zagadka.

Czy podzieli się ktoś spostrzeżeniami na temat dysków SCSI ?

Czy używane są w warunkach studyjnych ?

Opinie jakie dobiegły do mnie mówią, że są to dyski przeznaczone bardziej dla serwerowni no i pracują zdecydowanie głośniej od dysków ATA.
Prawda to czy nieprawda ?

To co mnie interesuje to wydajność a bardziej szybkość dostępu do danych a zwłaszcza poziom głośności pracy dysku i jego elementów elektronicznych.

WG

Re: Głośne dyski Seagate Barracuda

Post autor: WG » wtorek 12 gru 2006, 18:21

Przestawiły mi się literki w nazwie firmy
Może admin poprawi.

PS. Zapomniałem dodać, dysk jest całkowicie sprawny i nic nie wskazuje na to aby był to wadliwy egzemplarz.

Awatar użytkownika
lukaszg

Post autor: lukaszg » wtorek 12 gru 2006, 18:25

Po za tym wcale nie są takie wydajne jak to opisują.

A masz go aby podłączonego pod SATA, czy może używasz staruńkiego ATA?

abproject

Post autor: abproject » wtorek 12 gru 2006, 20:31

ostatecznie znów Samsung (który wiem, że ma ciche dyski ale wydajność słaba no i awaryjność już dla mnie wątpliwa)
...
tak sie sklada ze mam 2 samsungi, i wiedz ze wydajnosc nie jest słaba, nigdy nie mialem z nimi problemu... wiec gdzies to wyczytał ? u mnie nadodatek oba dyski sa w aluminiowych obudowach (na gumach) chlodzone wewnetrznymi wiatrakami arctic... sa niesłyszalne.
Mac Pro, Logic Pro X i trochę klawiszy :)

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » wtorek 12 gru 2006, 20:46

Ja mam i Segate Barracuda (SATA) i teraz kupilem WD - rzeczywiscie - WD cichszy - np. planowalem Seagate na OS ale stwierdzilem ze OS-owy dysk slyszy sie czesciej...

Ja za to nabralem sie na pasywne chlodzenie karty..... skutek taki ze mam przegrzany chipset (gigabyte z Heat-pipe) i podczas renderingów potrafi mi sie poprostu wylaczyc komp.

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » wtorek 12 gru 2006, 20:53

...Ja mam i Segate Barracuda (SATA) i teraz kupilem WD - rzeczywiscie - WD cichszy - np. planowalem Seagate na OS ale stwierdzilem ze OS-owy dysk slyszy sie czesciej...

Ja za to nabralem sie na pasywne chlodzenie karty..... skutek taki ze mam przegrzany chipset (gigabyte z Heat-pipe) i podczas renderingów potrafi mi sie poprostu wylaczyc komp....
Ja mam 3 Barracudy , sa ciche . moze masz jakies trofienje sztuki

Awatar użytkownika
Bomber

Post autor: Bomber » wtorek 12 gru 2006, 20:59

Miałem barracudę kiedyś 100G i bardzo szybko padła. Więc kupiłem samsunga, a miałem wcześniej i było dobry. I teraz też nie ma problemów. Mimo wielu przechwałek uważam, że barracuda to najgorsze dyski w sensie niezawodnosci.

Awatar użytkownika
Kuma
Kontakt:

Post autor: Kuma » wtorek 12 gru 2006, 21:50

Hm.. kiedy ok. rok temu robiłem rozeznanie, to większość polecała Samsunga. Nowe Seegate'y na SATA miały już wtedy opinię głośnych. Ostatecznie kupiłem dwa Samsungi 200GB i jestem zadowolony. Są bezgłośne(oprócz świstu przy rozruchu). Trzeba tylko było wybrać dyski z określonej partii - chodziło o literkę przy numerze, która była odpowiedzialna za rodzaj silnika czy coś w tym rodzaju, nie pamiętam dokładnie. Znalazłem te informacje w sieci(niewykluczone, że na tym Forum).

pozdr
bębniarz

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » wtorek 12 gru 2006, 21:53

......Ja mam i Segate Barracuda (SATA) i teraz kupilem WD - rzeczywiscie - WD cichszy - np. planowalem Seagate na OS ale stwierdzilem ze OS-owy dysk slyszy sie czesciej...

Ja za to nabralem sie na pasywne chlodzenie karty..... skutek taki ze mam przegrzany chipset (gigabyte z Heat-pipe) i podczas renderingów potrafi mi sie poprostu wylaczyc komp....
Ja mam 3 Barracudy , sa ciche . moze masz jakies trofienje sztuki ...
mam jedna Barracude tylko i to na sample

ale np. podczas pracy Diskeepera wyraznie slysze kiedy defragmentuje partycje z Seagate'a a kiedy z WD - WD wydaje na samym poczatku - podczas wikeszego rozruchu dosyc wysoki dzwiek.

Seagte ma 8mb cache a WD 16 mb - ale poki co ten drugi odbieram jako szybszy

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 12 gru 2006, 22:21

SCSI bynajmniej są trwałe ale jak jest z głośnością ich pracy to dla mnie nadal zagadka.

Czy podzieli się ktoś spostrzeżeniami na temat dysków SCSI ?

Czy używane są w warunkach studyjnych ?

Opinie jakie dobiegły do mnie mówią, że są to dyski przeznaczone bardziej dla serwerowni no i pracują zdecydowanie głośniej od dysków ATA.
Prawda to czy nieprawda ?

Dysk SCSI nie rozni sie przeciez mechanicznie od takiego samego ATA czy SATA. Jedyna rzeczywista roznica to taka, ze juz dawno dyski SCSI mialy 10krpm, a wspolczesne SATA tylko jedna rodzina, reszta ma 7200 i wystarcza. Moje stare IBMy SCSI 10GB 10krpm (cztery w strajpie) pracowaly jak pila tarczowa, niestety, glosne to i sie grzeje. Nie wiem, jak najnowsze dyski SCSI, ale zeby byly szybkie, to musza miec obroty...

ODPOWIEDZ