Jakie pianino cyfrowe?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Kirian
Jakie pianino cyfrowe?

Post autor: Kirian » czwartek 23 lis 2006, 01:01

Witam

Potrzebuję Waszej pomocy.
Planuję zakup pianina cyfrowego. Chcę na to poświecić ok. 2500zł.
Będę na nim grał nie tylko w domu, więc musi być dość przenośne.
Z tego co dotychczas udało mi się dowiedzieć:
Casio PX-110 - miałem "przyjemność" pograć na nim chwile w sklepie i muszę przyznać, że brzmienie pianina ma nieciekawe, klawiaturę trochę sztuczną, więc zupełnie odpada...
Korg SP-200 - nie słyszałem, nie widziałem, osobiście nie podoba mi się jego wygląd :|, może ktoś z Was mógłby mi udzielić jakiś informacji o tym instrumencie?
Korg SP-250 - za duży i za ciężki, dość drogi... To tak uprzedzając Wasze pomysły ;)
Yamaha P-70 - nie grałem, nie słyszałem. Chciałbym się czegoś o nim dowiedzieć. Zwłaszcza negatywne opinie oraz osób, które używają go poza własnym domem. Jedyną wadą jakiej się dopatrzyłem to wyjścia typu "mały jack" :/ Jak to jest z podłączeniem, np. do wzmacniacza?? Czy przez tego typu wyjścia (używając przejściówek) nie traci się zbyt wiele na brzmieniu, a moc wyjściowa jest niewielka?? Jestem na ten instrument prawie zdecydowany ale właśnie te wyjścia mnie męczą, no i słyszałem, że klawiatura w przeciwieństwie do modelu P-60 jest średnio ważona.

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Awatar użytkownika
grembo

Re: Jakie pianino cyfrowe?

Post autor: grembo » czwartek 23 lis 2006, 10:53

Zdecydowanie polecam Korg SP250 - swietna klawiatura, dobre brzmienia, wbudowane glosniki, lekki i przenosny. Koszt ok.2800

Kirian

Post autor: Kirian » czwartek 23 lis 2006, 11:06

Lekki i przenośny to on chyba nie jest - 19,4 kg...

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » czwartek 23 lis 2006, 11:55

...Lekki i przenośny to on chyba nie jest - 19,4 kg......

Raczysz chyba żartować, jak na 88 młotków to prawie piórko.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
mr_Qmann

Post autor: mr_Qmann » czwartek 23 lis 2006, 17:04

witam.
ja jestem od miesiaca uzytkownikiem P-70, bralem troche w ciemno, ale wogole sie nie zawiodlem.
apropos twoich watpliwosci to z wyjsciem nie ma problemow (chociaz fakt jest to okropne rozwiazanie) - dla wygody na scenie mozesz sobie sprawic jakis di-box, lub pedal volume (ja wlasnie uzywam pedalu volume BOSS'a, podlaczam wlasnym kablem, a wyjscia z pedalu sa juz na duzych jackach mono).
co do klawiatury to jest bardzo przyjemna, bardziej mi pasowala niz klawiatury wyzej wymienionych przez ciebie instr, a nawet niektorych modeli drozszych i bardziej rozbudowanych (np P-120 chociaz nie sprawdzalem rownolegle tych pianin). w moim odczuciu na poczatku wydawala sie nawet za ciezka potem szybko sie do niej przyzwyczailem.
brzmienia sa wporzadku, plusem jest tez ciezar - tylko 13 kg, niestety nie mialem czasu jeszcze pobawic sie wykorzystaniem midi - jako klawiatury sterujacej. wbudowane naglosnienie gra tez przyjemnie, i do spraw typu bankiet jest wystarczajace..
negatywow nie zauwazam (oprocz tych jackow:), za ta cene rewelacja. wedlug mnie yamaha ogolnie produkuje najlepsze pianina cyfrowe:)
bardzo ci polecam ten instrument i pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » czwartek 23 lis 2006, 19:53

...Witam

Potrzebuję Waszej pomocy.
Planuję zakup pianina cyfrowego. Chcę na to poświecić ok. 2500zł.

wiem, że trudno znaleźć, ale IMO szukaj Yamahy P60. Brzmi na pewno lepiej, niż P70

Pozdro
Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
Andy

Post autor: Andy » piątek 24 lis 2006, 17:55

Jeżeli jesteś piansitą klasycznym to od razu poczujesz różnicę w klawiaturze Korg /Yamaha/Kurzweil /Roland .
Jestem pianista wykształconym klasycznie ,ale oczywiście gram tez inne gatunki jazz pop itd .
Do czego ją potrzebujesz - w domku czy do grania " w terenie "
Mam Yamaha P120 ! Cała przyjemnośc grania na niej ! Świetna klawiatura ( chce sie ćwiczyć i grać ! ) swego czasu widziałem ją wiele razy w telewizji u znanych muzyków .Waży ok.18 kg ( bo jest z głośniczkami ) ale P90 to tosamo ale bez głosniczków .
Generalnie Yamaha ,świetnie brzmi i doskonała klawiatura .

Korg - cięzka klawiatura ( taka nienaturalnie ) ,piana sa OK

Kurzweil - barwy swietne w mixie ,ale do rozrywki ,bo brzmia tak " rezonansowo " ,klawiatura Ok -

Technics - klawiatura duzo gorsza ,piana w mixie i na scenie dobrze brzmi ,ale tak jaskrawo ,za to tania

Casio - wiadomo ,tania ,i tez tania jest klawiatura i plaskie brzmienia .

Roland ............ mialem sporo - kwestia gustu ,wole Yamaha

Czyli generalnie polecam Yamaha ,keyboardy rowniez ,chociaz musze sie przyznac ,ze kiedyc bylem ich " przeciwnikiem " ! ?? Zmienili całkowicie podejscie i robia swietne rzewczy nawet kupilem sobie do słuchania Yamaha Pianocraft zestaw z Cd .brzmi fantastycznie

Al;e sie rozpisałem
Muzyk - pianista, keyboard, dyrygent, kompozytor - różna muzyka, film.

Kirian

Post autor: Kirian » piątek 24 lis 2006, 22:45

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Pianina potrzebuję do grania i w domu i poza nim. Nie jestem pianista i nie mam żadnego wykształcenia muzycznego, nie gram muzyki klasycznej ale raczej pop z elementami jazzu :P W każdym razie wczoraj byłem w sklepie muzycznym i pograłem chwilę na P-70 i muszę przyznać, że to pianino zrobiło na mnie wrażenie. Świetnie się na tym gra :D Klawiatura średnio twarda, ale BARDZO przyjemna :) Brzmienie również zrobiło na mnie wrażenie, zwłaszcza, że przy okazji pograłem troche na innych pianinach i zdecydowanie nie odbiegały brzmieniem od tej Yamahy. Klawiatura P-140 jest cięższa i muszę przyznać, że jak dla mnie lepsza jest ta z P-70, ponieważ nie szukam realizmu w porównaniu do akustycznego pianina ale przyjemności z grania. Zdecydowanie kupię P-70, zwłaszcza, żę według mnie wygląda najlepiej ze wszystkich tego typu instrumentów :P, nie wiem kto to projektował ale wykonał kawał dobrej roboty :D

Pająk

Post autor: Pająk » środa 20 lut 2008, 01:56

P-120 genielna, tylko klawisze się łamią i ta uboga obsługa midi....

ODPOWIEDZ