Monitor LCD - jaki do studia?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
a
Kontakt:
Monitor LCD - jaki do studia?

Post autor: a » wtorek 14 lis 2006, 15:44

Czolem
Stanąłem przed dylematem zakupu nowego monitora. Oczywiście chodzi o LCD i chętnie panoramiczny.
Ponieważ siedzę przed nim praktycznie cały dzień, chciałbym wybrać coś sprawdzonego. Tak by mnie ekran nie zamęczył i ja bym się nie zamęczył. Jeszcze dochodzi sprawa kompatybilnej rozdzielczości. Teraz działam na MAGu z kineskopem - obraz żyleta, ale już mnie męczy strasznie ten telewizor...

Napiszcie, jaki model macie u siebie w studio i co możecie polecić.
zastanawiałem się nad kolejnym MAGie. Ale nieopodal jest tylko 19ka 1440x900 - taki dziwnie płaski. W Media Markecie oczywiście polecają LG do którego jestem jakoś uprzedzony. Sa też niedrogie Samsungi. Parafrazując Shreka - co mam wybrać?!!

Wieloślad - Nuendo
Grafika - Matrox G550 DH, wyjscie analogowe tylko (chyba...)
http://www.superstereo.pl

Awatar użytkownika
Aurora

Re: Monitor LCD - jaki do studia?

Post autor: Aurora » wtorek 14 lis 2006, 18:37

Czołem ja u siebie mam
LG flatron L1720B dałem za niego 1550zł ale po znajomosci tak to kosztował 1850 ale to był 2lata temu

obraz zyleta,nie meczy chyba ze 12godzinach
jak wpadnie troche kaski dobrał bym jeszcze z jeden ale pewnei z 19cali

super sprawa miec 3 lcd'ki

najlepeijic do sklepu i wez ten któri ci pasiuje oki
pozdro

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » wtorek 14 lis 2006, 18:44

tez uzywam 1720b i bardzo sobie chwale, ostatnio pojawily sie wyprzedaze gdzie ten model kosztuje 450 zl :O i z powodu tej ceny dokupuje sobie drugi, bo tez chcialem wiekszy monitor kupic a tak komfort dual displaya tez calkiem mily jest :)

a polecam rowniez samsungi syncmaster - mam 19" pare sztuk i wszystkie mimo intensywnego uzytkowania (po 14-16 godzin na dobe od 2-3 lat ) trzymaja parametry i oczy nie bola zupelnie

fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
Aurora

Post autor: Aurora » wtorek 14 lis 2006, 19:26

suuper te lg są super wiesz ja sietam nie przejmuje nie musze miec 19 albo 21cali a dwie 17wystarczy

napisz do mnie jaki to sklep pomóz koledze z branzy

richtig

Post autor: richtig » wtorek 14 lis 2006, 19:56

Ja mam LG L1750S - polecam.
Tak na marginesie - monitory 17 i 19 cali mają taką samą rozdzielczość. Tylko piksele są po prostu większe. Często nie opłaca się dawać więcej za 19 cali jak i tak mamy możliwość siedzenia blisko monitora.
www.myspace.com/pchelki

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » wtorek 14 lis 2006, 20:12

Paolo - ja akurat swoj wypatrzylem na serwisie aukcyjnym, ktorego nazwy tutaj chyba nie wolno wymieniac ani linkow dawac :) chodzi o najwiekszy polski serwis tego typu :) domysl sie

richtig - masz racje, ale dla mozgu (przynajmniej mojego) wieksza powierzchnia to wiekszy komfort (oczywiscie w pewnych granicach ;) )

fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
Aurora

Post autor: Aurora » wtorek 14 lis 2006, 20:41

eeee myslałem ze to nowy

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » wtorek 14 lis 2006, 20:44

nowy, prosto z magazynu - wyprzedaja zapasy wszyscy co je jeszcze maja bo jest juz ta nowa kolekcja
fan dobrego brzmienia ;)

Kobe

Post autor: Kobe » wtorek 14 lis 2006, 20:47

No właśnie parę dni temu kupiłem 2szt.Sony SDM S95 (taka budżetówka ok. 1300zł/sz). Dlaczego właśnie je kupiłem? Bo jak wszedłem do sklepu, to patrzę, a tam kilkadziesiąt modeli i myślę sobie, no nie, znam się w życiu na tylu niepotrzebnych rzeczach, że jeszcze monitorów nie będę do tego dodawał. No i pokierowałem się znajomą marką i przystępną ceną. Chociaż podobały mi się takie LG, czarne, z chromowanymi dodatkami i super niebieskim światełkiem na dole, ale kosztowały ok. 1900/szt, więc miał bym za nie prawie trzy Soniaki, tym sposobem nie przeszły mojego kryterium możliwości-cena
Tak przy okazji, od razu kupiłem taką superpłaską klawiaturę Logitecha, bez zadnych dodatkowych przycisków, wyświetlaczy, dżojstików itp, i powiem szczerze, że ta klawiatura sprawia mi większą frajdę niż panele.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » wtorek 14 lis 2006, 20:47

...ale dla mozgu (przynajmniej mojego) wieksza powierzchnia to wiekszy komfort (oczywiscie w pewnych granicach ;) )...

Oj nie, z 1-1.5m na 17" masz znacznie większy komfort pracy niż na rozdmuchanej 19". Uwierz prawie ślepemu koledze, a i innym kolegom tyż.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

ODPOWIEDZ