Komputer do 1200zł
Witam,
mam zamiar poskładać komputer służący TYLKO do produkcji muzycznej. Niestety, mój budżet jest 'trochę' ograniczony ;)
Proszę o Wasze jakie podzespoły kupić, żeby osiągnąć maksymalną wydajność w tej cenie. Oczywiście cena nie wlicza monitora ;D
I druga sprawa - jaka karta muzyczna do 500zł?
Z góry dziękuję za odpowiedzi,
pozdrawiam
mam zamiar poskładać komputer służący TYLKO do produkcji muzycznej. Niestety, mój budżet jest 'trochę' ograniczony ;)
Proszę o Wasze jakie podzespoły kupić, żeby osiągnąć maksymalną wydajność w tej cenie. Oczywiście cena nie wlicza monitora ;D
I druga sprawa - jaka karta muzyczna do 500zł?
Z góry dziękuję za odpowiedzi,
pozdrawiam
- mr-hammond
Re: Komputer do 1200zł
Piszesz posta więc moze masz juz jakis komputer :)
Czy masz moze jakies juz komponenty np dysk twardy czy cd- dvd rom ?
Czy masz moze jakies juz komponenty np dysk twardy czy cd- dvd rom ?
...Piszesz posta więc moze masz juz jakis komputer :)
Czy masz moze jakies juz komponenty np dysk twardy czy cd- dvd rom ?...
mam, ale nie mam takiego TYLKO do muzyki ;)
mam napędy i dysk, więc można je odliczyć, karta graficzna też jest, co prawda przeciętna, ale nie będę musiał oglądać Cubase'a w 32 kolorach ;)
Czy masz moze jakies juz komponenty np dysk twardy czy cd- dvd rom ?...
mam napędy i dysk, więc można je odliczyć, karta graficzna też jest, co prawda przeciętna, ale nie będę musiał oglądać Cubase'a w 32 kolorach ;)
- mr-hammond
mam napędy i dysk, więc można je odliczyć, karta graficzna też jest, co prawda przeciętna, ale nie będę musiał oglądać Cubase'a w 32 kolorach ;)...
Jeśli dysk ma prędkosc 7200 to oki ,jesli 5400 to niestety musisz liczyc sie z tym ze trzeba bedzie dokupic.
Więc zostaje ci płyta główna ram i procek.Przy takim budżecie chyba AMD bedzie najlepszym rozwiazaniem, za ok 400 zł kupisz karte e-mu 0404.
Ramu 1gb musisz mieć, poszukaj w archiwum bo duzo juz było o procesorach i płytach.
mam napędy i dysk, więc można je odliczyć, karta graficzna też jest, co prawda przeciętna, ale nie będę musiał oglądać Cubase'a w 32 kolorach ;)...
Jeśli dysk ma prędkosc 7200 to oki ,jesli 5400 to niestety musisz liczyc sie z tym ze trzeba bedzie dokupic.
Więc zostaje ci płyta główna ram i procek.Przy takim budżecie chyba AMD bedzie najlepszym rozwiazaniem, za ok 400 zł kupisz karte e-mu 0404.
Ramu 1gb musisz mieć, poszukaj w archiwum bo duzo juz było o procesorach i płytach.
A jak konkretnie ma wyglądać ta produkcja muzyczna? Z jakich programow bedziesz korzystać? A moze tylko bedziesz dogrywac vokal do gotowych aranży?
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...
jezeli chesz kupic płyte i procesor, to kup płyte intela i procka najlepiej intel pentium d 915 i do tego ramu z 512, na poczatek wystarczy, grafiki nie potrzebujesz bo masz na płycie,
dam ci przykladowe zestawienie
PROCESOR PENTIUM D 915 - ok 450zeta
INTEL BOXD946GZISSL 946GZ LGA775 (DZ/LAN/VGA) mATX - 350zeta
DDR2 667 512mb - ok 240zeta
razem ci wychodzi ok 1040zeta
płyta i proc to wazna sprawa, ta plyta pociagnie ci w przyszłosci core2duo, czyli przyszlosciowo. ogulnie to testowałem ta konfiguracje i jest bardzo spoko.
dam ci przykladowe zestawienie
PROCESOR PENTIUM D 915 - ok 450zeta
INTEL BOXD946GZISSL 946GZ LGA775 (DZ/LAN/VGA) mATX - 350zeta
DDR2 667 512mb - ok 240zeta
razem ci wychodzi ok 1040zeta
płyta i proc to wazna sprawa, ta plyta pociagnie ci w przyszłosci core2duo, czyli przyszlosciowo. ogulnie to testowałem ta konfiguracje i jest bardzo spoko.
Od pewnego czasu zajmuje się muzyką i zamierzam zająć się tym profesjonalnie, powoli buduję studio.
...A jak konkretnie ma wyglądać ta produkcja muzyczna? Z jakich programow bedziesz korzystać? A moze tylko bedziesz dogrywac vokal do gotowych aranży?...
sampling i midi, programy to sound forge 6.0 i cubase sx 2. Także zgrywanie śladów na kompa
sampling i midi, programy to sound forge 6.0 i cubase sx 2. Także zgrywanie śladów na kompa
......A jak konkretnie ma wyglądać ta produkcja muzyczna? Z jakich programow bedziesz korzystać? A moze tylko bedziesz dogrywac vokal do gotowych aranży?...
sampling i midi, programy to sound forge 6.0 i cubase sx 2. Także zgrywanie śladów na kompa...
No to czad! Na programy masz grube tysiące złotych a na komputer tylko 1200zł?
sampling i midi, programy to sound forge 6.0 i cubase sx 2. Także zgrywanie śladów na kompa...

Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm
.........A jak konkretnie ma wyglądać ta produkcja muzyczna? Z jakich programow bedziesz korzystać? A moze tylko bedziesz dogrywac vokal do gotowych aranży?...
...
programy kupiłem okazyjnie i nie było to hop siup i już, tylko oszczędzałem i udało mi się odkupić używane.
Z racji tego, że wolę legalne oprogramowanie na komputer przeznaczam 1200zł, bo wiem, że za taką kwotę już można coś wystarczającego wyszkubać. Na razie nie mam takich umiejętności, żeby swoimi produkcjami przeciążyć maszynę o olbrzymiej mocy, więc uważam, że jak na razie to mi wystarczy.

programy kupiłem okazyjnie i nie było to hop siup i już, tylko oszczędzałem i udało mi się odkupić używane.
Z racji tego, że wolę legalne oprogramowanie na komputer przeznaczam 1200zł, bo wiem, że za taką kwotę już można coś wystarczającego wyszkubać. Na razie nie mam takich umiejętności, żeby swoimi produkcjami przeciążyć maszynę o olbrzymiej mocy, więc uważam, że jak na razie to mi wystarczy.
...programy ... udało mi się odkupić używane...
"Używane programy" - świetne określenie. Zapamiętam.
Masz u mnie "Złote pióro" za październik.
...Na razie nie mam takich umiejętności, żeby swoimi produkcjami przeciążyć maszynę o olbrzymiej mocy...
Też dobre.
A teraz poważniej. Myślę, że przy takim budżcnie jesteś skazany na zakup w promocji jakiejś "maszyny" w markiecie (o karcie dźwiękowej za min. 400 zł wtedy zapomnij) lub wybrać coś z rynku wtórnego.
Lecz i na kartach zintegrowanych ludzie też robią muzykę (patrz "Przyślij nam swoje demo) bez obawy ich "przeciążenia".
"Używane programy" - świetne określenie. Zapamiętam.
Masz u mnie "Złote pióro" za październik.
...Na razie nie mam takich umiejętności, żeby swoimi produkcjami przeciążyć maszynę o olbrzymiej mocy...
Też dobre.
A teraz poważniej. Myślę, że przy takim budżcnie jesteś skazany na zakup w promocji jakiejś "maszyny" w markiecie (o karcie dźwiękowej za min. 400 zł wtedy zapomnij) lub wybrać coś z rynku wtórnego.
Lecz i na kartach zintegrowanych ludzie też robią muzykę (patrz "Przyślij nam swoje demo) bez obawy ich "przeciążenia".