Piano do samplera o pamięci 128MB RAM

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Wojtek1980
Piano do samplera o pamięci 128MB RAM

Post autor: Wojtek1980 » niedziela 22 paź 2006, 00:33

Witam Wszystkich!
Od dawna nurtuje, zastanawia mnie kwestia świetnie brzmiących sampli fortepianowych... Jak wiadomo na rynku znajduje się już wiele różnego rodzaju fortepianów komputerowych typu The Grand, Boosendorf, Akoustik Piano, Steinway Galaxy itd... Są to piana bardzop dobrze brzmiące, choć niedoskonałe, a co mnie najbardziej zastanawia - zajmują po kilka gigabajtów pamięci dyskowej.
Niegdyś nie było takich programów, a muzykom, aż nadto wystardczało 32, 64 czy 128 MB ramu w pamięci samplera, aby zmieścić tam po kilkanaście świetnie brzmiącyh barw , nietylko fortepianowych.
Jak to jest że świetnie brzmiące według mnie stage piana Yamahay typu P-70, P-140 (nie wspominając tu o Clavinowie) mają na pokładzie próbki zgromadzone w zaledwie"kilkudziesięciu" megabajtach (gdzieś wyczytałem że 32 czy coś koło tego). Skąd więc biorą sięte gigantyczne wielkości softwarowych instruimnetów....???? Oczywiście są to niby próbki wielowarstwowe, niezapętlane, nagrywane z pełnym wybrzmieniem... Ale cóż z tego! Dla mnie to brzmi gorzej niż np. wymienione pianina Yamahy....
Ale do czego zmierzam....
Otóż chce się Was zapytać czy istnieją jakieś sample, które zabrzmią podobnie do wymienionych Yamah (a może nawet lepiej) i bez problemu da się je wgrać np. do samplera E-mu o pamięci 128 MBRamu? Jakie są wasze typy w tej kwestii? Czy istnieją jakieś wspaniałej jakości sample fortepianowe zbliżone ideałowi? Jeśli tak, to gdzie mogę je kupić/ściągnąć? Może macie jakieś prywatne w swojej kolekcji i chcecie się nimi podzielić ?

Jezu, ale się rozpisałem......
Korg 01/W pro, Korg X50, Yamaha P-70.

Wojtek1980

Re: Piano do samplera o pamięci 128MB RAM

Post autor: Wojtek1980 » niedziela 22 paź 2006, 01:00

OK. No to może troszkę sprostuję... Szukm świetnie brzmiących sampli fortepianowych o małej "wadze".
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » niedziela 22 paź 2006, 02:01

Pewnie nie odpowiem na twoje pytanie ale...
Ja namietnie w produkcji korzystam z panina GIGA Steinway Piano, i powiem tak - to pianino brzmi rewelacyjnie, ale sprawdza sie tylko w produkcji muzycznej jako material do aranzacji. Brzmi wysmienicie i w 100% realnie. Cała lezy w tym że to piano zostalo ujęte bardzo naturalnie, lekko ambientowo, w studio brzmi jak naturalny fortepian zywcem z mikrofonów. Tego typu formy nie sprawdzają się w Live, poniewaz nie ma w nich suchości i sterylności ktora jest potrzebna dla selektywności.
Wydaje mi sie że poprostu szukasz takiego brzmienia ktore po kontakcie z odpowiedzią pomieszczenia zabrzmią dopiero tak jak chcesz.
Tu nie chodzi o to ze te probki (gigabajtowe) nie brzmią dobrze. Tutaj chodzi poprostu o to gdzie one lepiej się sprawdzą. Sposob ich ujecia determinuje ich poźniejsze przeznaczenie.
I powiem tyle, ze pianinka z Yamaszek lub Rolandów, nie podobają mi sie w przypadku wykorzystania ich w aranazacjach, kompletnie nie ta bajka. Ale potwierdzam fakt, że świetnie sprawdzają się w pracy Live - sam uzywam.
Pozdrawiam

Wojtek1980

Post autor: Wojtek1980 » niedziela 22 paź 2006, 02:21

Dzięki wielkie. W tym chyba cały sęk, tak jak mówisz... Próbki gigabajtowe są nagrane z tą całą przestrzenia itd. Co innego stage piano... Czy piano o którym piszesz to wersja 1.0 czy 2.0 ?

Wojtek1980

Post autor: Wojtek1980 » niedziela 22 paź 2006, 02:23

Giga studio solo kosztuje jakieś 700 zł, może się skuszę....

Awatar użytkownika
Petey

Post autor: Petey » niedziela 22 paź 2006, 12:52

Witam. Ja od dawna szukam wirtualnego fortepianu, nie jeden słyszałem i żaden nie był idealny. Akoustik piano jest chyba faworytem ale jego "góra" nie pasuje mi wogóle. Odczuwam przy górnych oktawach "plastikowe" brzmienie Obecnie dałem sobie spokój z fortepianem i jeśli kożystam to narazie tylko ze skromnego Edirol HQ Orchestral.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » niedziela 22 paź 2006, 13:12

...Niegdyś nie było takich programów, a muzykom, aż nadto wystardczało 32, 64 czy 128 MB ramu w pamięci samplera, aby zmieścić tam po kilkanaście świetnie brzmiącyh barw , nietylko fortepianowych.
Jak to jest że świetnie brzmiące według mnie stage piana Yamahay...
Sam byłem onegdaj zdumiony odsłuchując na Yamaha SW1000XG (zaledwie 20 MB RAM i ponad 1000 barw!) utwór midi opracowany w XG na gitarę klasyczną (struny nylonowe). REWELACJA ! Prawie pełen realizm gry na tym instrumencie, wiernie odtworzona artykulacja. Potwierdza się zasada, że nie instrument robi muzykę (nawet najlepszy) tylko muzyk.
W co do brzmień fortepianowych. Te ogromne banki wynikają z przyjętej koncepcji programu - nagrywamy wszystko, w wysokiej rozdzielczości, w wielu poziomach. To musi ważyć. W specyficznych warunkach używanie tych programów jest uzasadnione (np. nagrania muzyki poważnej z fortepianem jako instrumentem wiodącym), lecz w większości zastosowań (muzyka rozrywkowa - sory za staromodne określenie) może to być przerost formy nad treścią.
Pytasz o dobrze brzmiące "oszczędne" brzmienia.
Moim zdaniem bardzo przyzwoicie brzmią fortepiany np. w Suprer Quartet. Program zajmuje tylko ok. 42 MB a zawiera 28 brzmień fortepianowych, 28 gitar, 11 basów, 3 zestawy perkusyjne. A brzmienia np. St.Concert czy Rhodes Trip są naprawdę dobre.
Zreszto przyzwiote brzmienia fortepianowe są dziś w wielu programach (chociażby w Hypersonicu, czy EW Symphonic Orchestra Sylver Edition za ok 500 zł).
Dużo gorzej sprawa przedstawia się z dobrymi brzmieniami np. gitar elektrycznych

...Jezu, ale się rozpisałem...
Nie nadużywaj nadaremnie

Wojtek1980

Post autor: Wojtek1980 » niedziela 22 paź 2006, 13:57

Jak jest różnica między silver a gold edition ? Oprócz ceny

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » niedziela 22 paź 2006, 14:49

Co do megabajtów ja mam brzmienie pianina które ma ... 16 mb i brzmi jak yamaha p120. Fakt nie zawiera brzmienie kilku warst jedynie dwie, ale na skromnym samplerze lub kiedy trzeba zaoszczędzic pamieć jest jak znalazł.

Awatar użytkownika
Petey

Post autor: Petey » niedziela 22 paź 2006, 15:01

...Jak jest różnica między silver a gold edition ? Oprócz ceny ...
o ile się nie myle to ilością brzmień...ale to tak na chłopski rozum

ODPOWIEDZ