Czy instalacja dwóch systemów na jednym dysku który jest podzielony na partycje ma sens.
Np. na partycji c: muzyka na d: internet
Czy lepiej bedzie gdy internet zainstaluje zupelnie na innym dysku.
(który musiał bym dokupic)
Jak waszym zdaniem jest lepiej Jeden dysk z kilkoma partycjami,
czy dwa dyski na jednej szelce??
Z góry dziękuje za pomoc Andrzej G.
Instalacja dwóch systemów?
Logic pro X | Focusrite Pro 26 | M Audio Project Mix IO
Re: Instalacja dwóch systemów?
...Czy instalacja dwóch systemów na jednym dysku który jest podzielony na partycje ma sens.
Z góry dziękuje za pomoc Andrzej G....
Z mojego doświadczenia wygląda to tak:
2 dyski:
- pierwszy - 2 systemy (2 partycje), czyli w tym wypadku audio/internet.
- 2gi dysk - sejse audio, itp, a czy podzielisz go na partycje, czy nie, to juz wg uznania, ja mam na 2gim dysku 3 partycje, czyli 1 - sesje nagraniowe, 2 - sample, 3 plik wymiany.
Nie miałem nigdy problemu z taka konfiguracją, teraz więcej pracuję na laptopie z zew. dyskiem.
Też kiedyś myślałem, że nie będę miał na tym 2gim dysku internetu, ale jeśli non-stop pracuje się z audio, to przez ten czas brak dostępu do sieci może być problematyczny. Natomiast jeśli świadomym użytkownikiem internetu ;) i skonfigurujesz poprawnie system wraz z anty wirem + np. systemowym firewallem, to nie widzę przeciwskazań, żeby ten internet jednak działał też w systemie audio, Twoja wola. Na pewno nie będzie to kolidować z aplikacjami audio-midi.
Dysk systemowy - 1 kanał.
Dysk z danymi - 2 kanał.
Pozdr.
Z mojego doświadczenia wygląda to tak:
2 dyski:
- pierwszy - 2 systemy (2 partycje), czyli w tym wypadku audio/internet.
- 2gi dysk - sejse audio, itp, a czy podzielisz go na partycje, czy nie, to juz wg uznania, ja mam na 2gim dysku 3 partycje, czyli 1 - sesje nagraniowe, 2 - sample, 3 plik wymiany.
Nie miałem nigdy problemu z taka konfiguracją, teraz więcej pracuję na laptopie z zew. dyskiem.
Też kiedyś myślałem, że nie będę miał na tym 2gim dysku internetu, ale jeśli non-stop pracuje się z audio, to przez ten czas brak dostępu do sieci może być problematyczny. Natomiast jeśli świadomym użytkownikiem internetu ;) i skonfigurujesz poprawnie system wraz z anty wirem + np. systemowym firewallem, to nie widzę przeciwskazań, żeby ten internet jednak działał też w systemie audio, Twoja wola. Na pewno nie będzie to kolidować z aplikacjami audio-midi.
Dysk systemowy - 1 kanał.
Dysk z danymi - 2 kanał.
Pozdr.
Już kiedyś był taki problem i to co zaproponowałem ,miało różne zdania.Lecz to jest sprawdzone na kilku kompach m i n. u mnie.Jest taka karta do kompa nazywa się . :recoverycard.HD safe".Polecam, nie trzeba dwóch systemów ,z tym że kazdy restart powoduje przywrócenie systemu od poczatku i dane musisz umieszczać na innych partcjach niż systemowa, bo dane są przywracane tylko na dysku C systemowym.Poszukaj w necie i poczytaj ja jestem tego pewny na 99%
Pozdro. ....
Mam 43 lat uczyłem się grać na klawiszach 11 lat obsługuję płynnie programy muzyczne. moich dwuch synów idzie w moje ślady
Zapomniałem dodać cena tej karty nie przekracz 100 zł
Mam 43 lat uczyłem się grać na klawiszach 11 lat obsługuję płynnie programy muzyczne. moich dwuch synów idzie w moje ślady
Kurcze ja nie wiem. Wydajność w przypadku dwóch systemów napewno była lepsza jak miałem dwa na starym kompie.było to zauważalne już choćby po samym spowolnieniu myszki w systemeie powiedzmy netowym; ale nie ma róźy bez kolców - troszeczkę to jednak ogranicza, gdyż ja na systemie net nie miałem nic co by służyło do muzy oprócz foobara a powiem że niekiedy się nie chciało przełaczać, bo choćby koleś z gg przesyłał jakiś plik (dla przykładu).Wydaje mi się , że suma sumarum takie rozwiązanie zabija trochę kreatywnośc no bo przykładowo w momencie mam jakiś przebłysk, jakąs wenę, odpalam program zapisuje to-później słucham i albo mi się spodoba albo nie, jak siępodoba to możlwie, że powstanie nowy kawałek; a przy dwóch systemach coś już może ulecieć, dlatego że nie bedzie sięchciało lub nie będzie możliwości w danym momencie przełaczyć. w dalszym eksploatowaniu dwóch systemów na systemie net zaczęło się pojawiać - powiedzmy minimum potrzebne do muzy tworzenia, więc jeśli mówić o oszczędności miejsca na dysku to też nijak to się ma.
Ja zrobiłem tak , że kupiłem sobie szybszego kompa i postawiłem na nim jeden system ( co prawda bez większego zaangażowania w jego stabilnośc - tzn instaluje co się da, bo jest on porzejściowy- to pozwoli mi w przyszłości tez wyciągnąc jakieś wnioski czego nie warto zainstalować, co zamula system itd).
Ok rozpisałem się ale nie ma puenty więc : chodzi mi o to, iż uważam, że nie warto kupować specjalnie jakiegoś tam drugiewgo dysku , kombinować i tak dalej, ponieważ możę się to nie sprawdzić u ciebie. 2 systemy de facto to fajna sprawa , ale uważam , ze jeden zadbany i odpowiednio pielęgnowany też zdaje egzamin w zupełnośći bez w/w strat w tworzeniu. Tobie proponuje 2-gi systemik na tym samym dysku.
Ja zrobiłem tak , że kupiłem sobie szybszego kompa i postawiłem na nim jeden system ( co prawda bez większego zaangażowania w jego stabilnośc - tzn instaluje co się da, bo jest on porzejściowy- to pozwoli mi w przyszłości tez wyciągnąc jakieś wnioski czego nie warto zainstalować, co zamula system itd).
Ok rozpisałem się ale nie ma puenty więc : chodzi mi o to, iż uważam, że nie warto kupować specjalnie jakiegoś tam drugiewgo dysku , kombinować i tak dalej, ponieważ możę się to nie sprawdzić u ciebie. 2 systemy de facto to fajna sprawa , ale uważam , ze jeden zadbany i odpowiednio pielęgnowany też zdaje egzamin w zupełnośći bez w/w strat w tworzeniu. Tobie proponuje 2-gi systemik na tym samym dysku.