Mierzenie charakterystyki częstotliwościowej

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
dejote
Mierzenie charakterystyki częstotliwościowej

Post autor: dejote » niedziela 01 paź 2006, 14:10

Mam mały problem - kupiłem stary,angielski stół z lat 80tych za psie pieniądze. Słuchając Jego brzmienia wydaje mi się że jego obwody dodają dużo góry i nieco dołu do sygnałów. Chciałbym ot w jakiś sposób (z czystej ciekawości) zmierzyć. Znacie jakieś software'owe narzędzie do tego celu(najlepiej freeware, lub dostępne w wersji shareware)?
[addsig]
Dess Jobs - Producent Muzyczny www.dessjobs.pl

Awatar użytkownika
Gtancx

Re: Mierzenie charakterystyki częstotliwościowej

Post autor: Gtancx » niedziela 01 paź 2006, 14:14

...Mam mały problem - kupiłem stary,angielski stół z lat 80tych za psie pieniądze. Słuchając Jego brzmienia wydaje mi się że jego obwody dodają dużo góry i nieco dołu do sygnałów. Chciałbym ot w jakiś sposób (z czystej ciekawości) zmierzyć. Znacie jakieś software'owe narzędzie do tego celu(najlepiej freeware, lub dostępne w wersji shareware)?
...
Voxengo SPAN powinien sie nadac!! Jest to freeware narzedzie, i do tego ladnie spisujace sie..
Voxengo SPAN

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » niedziela 01 paź 2006, 14:33

A ja proponuję zastosować programik RMAA, który (wbrew pozorom) doskonale sprawdza się nie tylko w pomiarach kart dźwiękowych. Przy okazji zmierzysz też zniekształcenia nieliniowe i intermodulacyjne. Trzeba tylko zadbać o odpowiednie wysterowanie poziomu wejściowego na mikserze dla sygnału podpiętego do jednego z wejść z wyjścia liniowego karty dźwiękowej oraz ustawienia odpowiedniego poziomu wyjścia z miksera, który należy podpiąć do wejścia karty dźwiękowej.

Awatar użytkownika
dejote

Post autor: dejote » niedziela 01 paź 2006, 14:43

Trzeba tylko zadbać o odpowiednie wysterowanie poziomu wejściowego na mikserze dla sygnału podpiętego do jednego z wejść z wyjścia liniowego karty dźwiękowej oraz ustawienia odpowiedniego poziomu wyjścia z miksera, który należy podpiąć do wejścia karty dźwiękowej....
No właśnie MB - jak to kurka ustawić żeby wyszło na 0? Tłumik kanału o ile się nie mylę na połowę długości,żeby nic się nie wzmacniało ani nie odejmowało, ale co z tłumikiem sumy?
[addsig]

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » niedziela 01 paź 2006, 15:05

Myślę, że kwestia jest otwarta i nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Z pewnością poziom zniekształceń i charakterystyka częstotliwościowa będa zależały od poziomu wysterowania przedwzmacniaczy, szyn i sumy. Być może warto pomierzyć różne ustawienia, bo jeśli np. ustawisz tak, żeby było np. 0dB na kanale i +4dBdB na wyjściu to i tak nie oddaje to normalnych warunków pracy, gdzie tłumiki są w ruchu i poziomy się zmieniają. Istotne jest, żeby warunki pomiaru były rozsądne, tzn. ani żeby sygnał nie tonął w szumach własnych wejść ani nie był przesterowany na sumie.

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » niedziela 01 paź 2006, 19:26

kupiłem stary,angielski stół z lat 80tych za psie pieniądze. ...
Co to za stół? Ile dałeś? i gdzie mozna taki dostać?

maczeta

Post autor: maczeta » poniedziałek 02 paź 2006, 08:07

Porównywałem swego czasu Ch-tyki dwóch mikserów, właśnie RMAA.
Ch-ka była idealnie liniowa w obydwóch przypadkach .Jednak brzmienie było różne.
Miksery były mierzone poprzez Waveterminal 192 X 0 dB do wejścia, ominięte korektory (wyłącznikem) i +4db na wyjściu tłumik w poz "0"

Awatar użytkownika
dejote

Post autor: dejote » poniedziałek 02 paź 2006, 16:28

... kupiłem stary,angielski stół z lat 80tych za psie pieniądze. ...
Co to za stół? Ile dałeś? i gdzie mozna taki dostać?...
Firma nazywa się RAM,dałem 3500zł.chcesz więcej info -daj namiar (gadu-gadu,amjl).
[addsig]

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » poniedziałek 02 paź 2006, 16:41

Każda obiektywnie słyszalna (a więc weryfikowalna w ślepym teście) różnica brzmienia ma swoje uzasadnienie fizyczne, a to przekłada się na mierzalne parametry. Współczesne metody i przyrządy pomiarowe są daleko dokładniejsze niż ludzkie uszy, które w praktyce okazują się dużo mniej czułe niż chcieliby o tym sądzić zwolennicy mitologizowania ludzkiej percepcji.

Szczerze mówiąc znacznie znacznie bardziej prawdopodobne jest to, że coś było źle zmierzone lub że różnica jest wyimaginowana niż to, że owa różnica jest, ale nie ma swojego odzwierciedlenia w mierzalnych charakterystykach.

ODPOWIEDZ