Prophet 64 na c64!
witam,
mam pytanie odnośnie tego systemu muzycznego na comodre c-64. czy ktoś wie na czym polega szał na to użądzenie? dlaczego jes taki poszukiwany? to raz.
dwa, załóżmy, że bym chciał zgrać jakieś brzmienia syntetycznych basów z wbudowanego weń- jak to zrobić? czy można to zgrać przez karte dźwiękową (terratec ews 88mt) w moim pc-cie? bo z tego co mi wiadomo to jest to system 8bitowy.
czekam na odp. pozdrawiam
[addsig]
mam pytanie odnośnie tego systemu muzycznego na comodre c-64. czy ktoś wie na czym polega szał na to użądzenie? dlaczego jes taki poszukiwany? to raz.
dwa, załóżmy, że bym chciał zgrać jakieś brzmienia syntetycznych basów z wbudowanego weń- jak to zrobić? czy można to zgrać przez karte dźwiękową (terratec ews 88mt) w moim pc-cie? bo z tego co mi wiadomo to jest to system 8bitowy.
[addsig]
"(...) nic nie jest tak nudne jak prawda" - Charles Bukowski
Re: Prophet 64 na c64!
...witam,
...
Układ dźwiękowy SID stosowany w C-64 (i innych mikrokomputerach firmy Commodore, nim pojawila sie Amiga) oferował syntezator z 3-głosową polifonią (oraz dodatkowy tzw.kanał szumu w nowszych wersjach ukladu). Brzmienie syntezatora dalo sie modyfikowac odrebnie dla kazdego kanalu, poprzez określenie ksztaltu fali i obwiednię ADSR.
Na czym polegał szał..? Na ogolnej dostępności. Jako komputer domowy, ktory potrafil cos wiecej, niz brzyczec pokladowym glosniczkiem, musial zainteresowac muzycznie wrazliwych :)
Z sentymentem wspominam i do dzis pamietam tematy muzyczne z gier (Commando, Giana Sisters...ech, to byly czasy:)) - z pewnoscia SID inspirowal, mimo smiesznych patrzac dzisiaj, mozliwosci.
Fanom brzmienia "korka na szybie" (jak mowia zgryzliwi) nie trzeba dzisiaj C-64, archaiczne brzmienie oferują nam wtyczki VST, jak np.QuadraSID (ktorej jedna instancja emuluje az 4 uklady na raz).
Fanom "muzakow" polecam zespol "Press Play On Tape" - na "zywych" instrumentach panowie graja tematy ze starych gier i dem:)
Milej zabawy.
Pozdrawiam
Sixtus
...
Układ dźwiękowy SID stosowany w C-64 (i innych mikrokomputerach firmy Commodore, nim pojawila sie Amiga) oferował syntezator z 3-głosową polifonią (oraz dodatkowy tzw.kanał szumu w nowszych wersjach ukladu). Brzmienie syntezatora dalo sie modyfikowac odrebnie dla kazdego kanalu, poprzez określenie ksztaltu fali i obwiednię ADSR.
Na czym polegał szał..? Na ogolnej dostępności. Jako komputer domowy, ktory potrafil cos wiecej, niz brzyczec pokladowym glosniczkiem, musial zainteresowac muzycznie wrazliwych :)
Z sentymentem wspominam i do dzis pamietam tematy muzyczne z gier (Commando, Giana Sisters...ech, to byly czasy:)) - z pewnoscia SID inspirowal, mimo smiesznych patrzac dzisiaj, mozliwosci.
Fanom brzmienia "korka na szybie" (jak mowia zgryzliwi) nie trzeba dzisiaj C-64, archaiczne brzmienie oferują nam wtyczki VST, jak np.QuadraSID (ktorej jedna instancja emuluje az 4 uklady na raz).
Fanom "muzakow" polecam zespol "Press Play On Tape" - na "zywych" instrumentach panowie graja tematy ze starych gier i dem:)
Milej zabawy.
Pozdrawiam
Sixtus
wlasnie o ten syntezator mi chodzi. mialem amige a nie c64, wiesz moze czy istnieje sposób zeby zgrać te brzmienia na pc? pzdr
[addsig]
[addsig]
...
"Układ dźwiękowy SID stosowany w C-64 (i innych mikrokomputerach firmy Commodore, nim pojawila sie Amiga) oferował syntezator z 3-głosową polifonią (oraz dodatkowy tzw.kanał szumu w nowszych wersjach ukladu). Brzmienie syntezatora dalo sie modyfikowac odrebnie dla kazdego kanalu, poprzez określenie ksztaltu fali i obwiednię ADSR.
......................................................."
Szał polegał na tym, że był tam uniwersalny filtr i to analogowy. Tym odróżniał się przede wszystkim od reszty.
Do tego dolicz synchronizację, modulację wypełnienia prostokata i wzajemną dowolną modulację generatorów , a zobaczysz, że to synt. "nie w kij dmuchał":)
Dwie wersje sida funkcjonalnie są identyczne.
Sid nie ma też "dodatkowego kanału szumu", a możliwość jego wyboru dla każdego z trzech generatorów. Pomyliło Ci się z układem AY montowanym w Amstradach, ew. w przystawkach do ZX Spectrum.
..........................................................
"Z sentymentem wspominam i do dzis pamietam tematy muzyczne z gier (Commando, Giana Sisters...ech, to byly czasy:)) - z pewnoscia SID inspirowal, mimo smiesznych patrzac dzisiaj, mozliwosci..."
............................................................
Patrząc w ten sposób można powiedzieć to samo n.p. o MiniMoogu :)
............................................................
"Fanom brzmienia "korka na szybie" (jak mowia zgryzliwi) nie trzeba dzisiaj C-64, archaiczne brzmienie oferują nam wtyczki VST, jak np.QuadraSID (ktorej jedna instancja emuluje az 4 uklady na raz).
Rozwiązań na prawdziwego sida i przez midi jest kilka, od najdroższej:
www.sidstation.com/
www.hardsid.com
www.ucapps.de/midibox_sid.html
Polecam ostatni, bo wychodzi tanio, ale trzeba to sobie samemu zrobić.
Jest też jeszcze jeden projekt midi, który preferuję, bo działa bez niszczenia commodorka. trzeba mieć tylko interfejs midi do c-64. Albo go zrobić.
http://www.df.lth.se/~triad/triad/ftp/MIDI/
Rozwiązań soft nie uznaję :)
chodzi mi o zgranie brzmien tego mono-syntha na pc. i wrzucenie ich do samplera? czy ktos wie czy jest to mozliwe i jak to zrobic, bo mam mozliwosc kupienia tego kartridża ale wole mieć pewność a na anglo-języcznych forum nie moge za wiele znaleść.
góry dzięki.
[addsig]
góry dzięki.
[addsig]
...chodzi mi o zgranie brzmien tego mono-syntha na pc. i wrzucenie ich do samplera?...
Czyli niby jak? Chcesz zrzucić "brzmienia" bezpośrednio z cartridge do PC?
[addsig]
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
......chodzi mi o zgranie brzmien tego mono-syntha na pc. i wrzucenie ich do samplera?...
...
no nie do końca. chce wygenerować jakieś brzmienia korzystając z oprogramowania na tym cartrige-u. on podobno zapisuje w formacie *.sid następnie przenieść je na pc, przekonwertować na wav i zagrać nimi na samplerze. i zastanawiam sie czy coś takiego jest wykonalne? doszukałem sie ze jest coś takiego jak SIDPLAYER ale nie bylo w nim nic wspomniane ze moze przekonwertowywać próbki.
[addsig]
...
no nie do końca. chce wygenerować jakieś brzmienia korzystając z oprogramowania na tym cartrige-u. on podobno zapisuje w formacie *.sid następnie przenieść je na pc, przekonwertować na wav i zagrać nimi na samplerze. i zastanawiam sie czy coś takiego jest wykonalne? doszukałem sie ze jest coś takiego jak SIDPLAYER ale nie bylo w nim nic wspomniane ze moze przekonwertowywać próbki.
[addsig]
...doszukałem sie ze jest coś takiego jak SIDPLAYER...
A i owszem jest, tyle, że na systemy BeOS i Unix
Ciekawe tylko w co niby wetkniesz sobie jeszcze tego kartridża
Kup (załatw) sobie C-64 i zgraj to po audio. Nie ma pewności, że w symulatorze C-64 na PC odpalisz tego Propheta. Tym bardziej, że wpierw musiałbyś na niego przenieść oprogramowanie z cardridge, czyli i tak musisz mieć tego C-64
.
[addsig]

Kup (załatw) sobie C-64 i zgraj to po audio. Nie ma pewności, że w symulatorze C-64 na PC odpalisz tego Propheta. Tym bardziej, że wpierw musiałbyś na niego przenieść oprogramowanie z cardridge, czyli i tak musisz mieć tego C-64

[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
Pjeciun: Po pierwsze, z tego co widac, to nie za bardzo wiesz czego chcesz, wiec nie pakowal bym sie w inwestycje na Twoim miejscu. Po drugie - czy u Ciebie jest jakies inne Google, ktore nie pokazuje zadnych wynikow na haslo "sid file player"? Ale skoro sie tak krecisz to Ci podpowiem, sprobuj tego http://www.winamp.com/plugins/details.php?id=144643 (a pliki sid znajdz sobie sam), to chyba najprostsze rozwiazanie. A jak chcesz moc ingerowac w sidy, to sobie zaemuluj... naprawde watpie bys wychwycil jakies istotne roznice (o ile wogole).
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
......doszukałem sie ze jest coś takiego jak SIDPLAYER...
Sid player jest na też Windows i jest w nim możliwość zgrywania do wav- działa, sprawdzałem.
W ten sposób można zrobić to o co chodzi osobie rozpoczynającej temat.

Sid player jest na też Windows i jest w nim możliwość zgrywania do wav- działa, sprawdzałem.
W ten sposób można zrobić to o co chodzi osobie rozpoczynającej temat.