Ubezpieczenie zdrowotne w wolnym zawodzie
Tak sie jakos zlozylo, ze zaczely sie u mnie problemy troche ze zdrowiem (stawy kolanowe - Panowie, leczcie grype - to nie przelewki!).
No a w zwiazku z tym, ze zyje z umów o dzieło nigdy nie myśłałem o ubezpieczeniu zdrowotnym - wiem że wątek był wcześniej
ale moglibyście podesłać mi link do stron gdzie bylby on rozwinięty.
Czy w przyslugują mi jakieś świadczenia w związku z przynależnością do ZAIKS?
No a w zwiazku z tym, ze zyje z umów o dzieło nigdy nie myśłałem o ubezpieczeniu zdrowotnym - wiem że wątek był wcześniej
ale moglibyście podesłać mi link do stron gdzie bylby on rozwinięty.
Czy w przyslugują mi jakieś świadczenia w związku z przynależnością do ZAIKS?
Re: Ubezpieczenie zdrowotne w wolnym zawodzie
nie - zaiks jest syfem od czego innego
ubezpieczenie masz oplacac sobie sam.....dlatego malo kto placi bo to kupa kasy wbrew pozorom
ubezpieczenie masz oplacac sobie sam.....dlatego malo kto placi bo to kupa kasy wbrew pozorom
cos tam oni oferuja - dla mnie nie sa tacy zli :)
ktos wspominal ze to kwota ok.150 zl
ktos wspominal ze to kwota ok.150 zl
ktos wspominal ze to kwota ok.150 zl...
Aktualnie ok. 230 pln
pozdr
Aktualnie ok. 230 pln
pozdr
bębniarz
?!?!?!?!?!?!
ale to chyba dla prowadzacych dzialalnosc gospodarcza. A mniue chodzi o taki dobrowolny ubezpieczenie zdrowotne placone przez osobe prywatna/freelancera.
ale to chyba dla prowadzacych dzialalnosc gospodarcza. A mniue chodzi o taki dobrowolny ubezpieczenie zdrowotne placone przez osobe prywatna/freelancera.
Witam.
Sprawa jest podręcznikowa:
- jesli prowadzisz działalność gospodarczą to składka ta wynosi 166PLN (w tym kwartale)
- jesli nie prowadzisz dziaalności gospodraczej jednyną drogą jest zawarcie indywidulanej umowy z NFZ na dowbrowolne ub.zdrowotne. Wtedy podstawą do wyliczenia składki będzie Twój rzeczywisty dochód. Jeśli Twój rzeczywisty dochód będzie niższy niż średnia krajowa (ok 2500zł) to od niej właśnei policzysz zdrowotne. Jeśli będzie wyższy np. 5000PLN to zapłacisz zdrowotne od 5000PLN.
- jeśli masz żonę pracującą i ubezpieczoną, to ona może objąć Cię swoim ubezpieczeniem zdrowotnym. Zgłasza Cię do ZUS na druku ZCZA.
pozwodzenia
Sprawa jest podręcznikowa:
- jesli prowadzisz działalność gospodarczą to składka ta wynosi 166PLN (w tym kwartale)
- jesli nie prowadzisz dziaalności gospodraczej jednyną drogą jest zawarcie indywidulanej umowy z NFZ na dowbrowolne ub.zdrowotne. Wtedy podstawą do wyliczenia składki będzie Twój rzeczywisty dochód. Jeśli Twój rzeczywisty dochód będzie niższy niż średnia krajowa (ok 2500zł) to od niej właśnei policzysz zdrowotne. Jeśli będzie wyższy np. 5000PLN to zapłacisz zdrowotne od 5000PLN.
- jeśli masz żonę pracującą i ubezpieczoną, to ona może objąć Cię swoim ubezpieczeniem zdrowotnym. Zgłasza Cię do ZUS na druku ZCZA.
pozwodzenia
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...
Dzięki
Pójdę tym tropem :)
Pójdę tym tropem :)
...?!?!?!?!?!?!
ale to chyba dla prowadzacych dzialalnosc gospodarcza. A mniue chodzi o taki dobrowolny ubezpieczenie zdrowotne placone przez osobe prywatna/freelancera....
Jaka stawka dla prowadzących działalność, to wyjasnił kolega wyżej.
Ja pisałem o dobrowolnym ubezpieczeniu zdrowotnym, które sobie opłacam.
"Na Żonę" też można.
pozdr
ale to chyba dla prowadzacych dzialalnosc gospodarcza. A mniue chodzi o taki dobrowolny ubezpieczenie zdrowotne placone przez osobe prywatna/freelancera....
Jaka stawka dla prowadzących działalność, to wyjasnił kolega wyżej.
Ja pisałem o dobrowolnym ubezpieczeniu zdrowotnym, które sobie opłacam.
"Na Żonę" też można.
pozdr
bębniarz
...Tak sie jakos zlozylo, ze zaczely sie u mnie problemy troche ze zdrowiem (stawy kolanowe - Panowie, leczcie grype - to nie przelewki!).
A przede wszystkim - życzę Ci zdrowia. Problemy z kolanami to jakaś plaga - połowa moich znajomych je ma. Ale w dużym procencie przypadków wyleczalne. Powodzenia!
Marcin Bruczkowski
www.marcin.bruczkowski.com
A przede wszystkim - życzę Ci zdrowia. Problemy z kolanami to jakaś plaga - połowa moich znajomych je ma. Ale w dużym procencie przypadków wyleczalne. Powodzenia!
Marcin Bruczkowski
www.marcin.bruczkowski.com
Wszystko o mnie na mojej stronie internetowej: www.marcin.bruczkowski.com
Czy wyleczalne to się okaże jak sie ubezpiecze :) Ale dziekuje bardzo i tez wszystkim zdrowia i uwaga na jesienne deprechy!
ps.I tak lepiej wyladaowalem po tej grypie niz moj brat z Węgier, nie doleczyl grypy i teraz, majac 29 lat ma rozrusznik serca (wielkosc cygarniczki)..... tez byl z branzy, a w studiach klimatyzacje.....