Co zrobić z siejącym komputerem?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Elfuello
Co zrobić z siejącym komputerem?

Post autor: Elfuello » piątek 01 wrz 2006, 00:35

Nie mogę normalnie nagrywać gitary, bo przy włączonym komputerze słyszę w tle skwierczenie:( Jak jest wyłączony jest prawie idealnie. Co zrobić?! Mam dodatkowe gniazdko - filtr antyprzepięciowy i lipa. Ciągle tak samo. Mieszkam w bloku i wszelkie ingerencje w instalację są wykluczone. Istnieje jakiś stabilizator napięcia lub coś w tym stylu, gdzie żadne inne urządzenie nie będzie "siało" zakłóceń przy moim efekcie?! Czy bym podłączył gitarkę bezpośrednio do komputera do karty......czy przez mikser czy przez multiefekt.....ciągle jest to samo. Brzęczy w tle. Gitarka jest w 100% sprawna (świeżo od lutnika wzięta). Dowodem jest to, że w innym miejscu nie ma tego brzęczenia (np. sklep muzyczny, gdy dociekałem czy gitara nie jest może uszkodzona lub kabel itp). Podpowiedzcie, bo się wku.....rzę zaraz. Nie mogę normalnie pracować. Wynająłem mieszkanko i teraz jestem udupiony. Co robić?!
[addsig]
Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite

abproject

Re: Co zrobić z siejącym komputerem?

Post autor: abproject » piątek 01 wrz 2006, 00:37

...
hmmm....moze ktos z sąsiadów ma akurat sesje na spawarce...
Mac Pro, Logic Pro X i trochę klawiszy :)

Awatar użytkownika
Elfuello

Post autor: Elfuello » piątek 01 wrz 2006, 00:50

Ale to tylko się dzieje wtedy, gdy mój komputer działa. Bo słyszę to na słuchawkach z multiefektu. Przy wyłączonym kompie jest idealnei czysty dźwięk. Włączę kompa i jeb......."bzzzzzzzzzzzzzzzz" w tle wrrrrr:(
[addsig]
Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite

Awatar użytkownika
Laliszon

Post autor: Laliszon » piątek 01 wrz 2006, 01:12

...Ale to tylko się dzieje wtedy, gdy mój komputer działa. Bo słyszę to na słuchawkach z multiefektu. Przy wyłączonym kompie jest idealnei czysty dźwięk. Włączę kompa i jeb......."bzzzzzzzzzzzzzzzz" w tle wrrrrr:(
...
To może być kwestia USB
może niewyrabiać zasilanie na płycie, wtedy pomaga dokupienie dodatkowej szyny z USB wpinanej w PCI ( nie pamiętam czy maya jest zasilna z usb czy z zewnątrz ale kiedyś mialem Mbox i właśnie tak siędzialo a po dokupieniu problem ustąpił) można spróbować kosz operacji to około 30zl

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » piątek 01 wrz 2006, 07:17

To nie gniazo Ci sieje. To komputer.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » piątek 01 wrz 2006, 07:51

...To nie gniazo Ci sieje. To komputer....

A jeszcze bardzie sieje monitor (nie LCD).
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
Elfuello

Post autor: Elfuello » piątek 01 wrz 2006, 08:31

......To nie gniazo Ci sieje. To komputer....
- No to co ja mam zrobić?! Jest jakieś urządzenie tłumiące zakłócenia?

A jeszcze bardzie sieje monitor (nie LCD)....
- Monitor mam LCD:)
[addsig]

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » piątek 01 wrz 2006, 08:43

- Monitor mam LCD:)

Odsun sie z instrumentem kilka metrow od komputera, obracaj sie i zobacz czy wtedy w jakiejs pozycji przetworniki gitary mniej zbieraja tych smieci.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Fant

Post autor: Fant » piątek 01 wrz 2006, 08:51

Ja mam (chyba) podobny problem. Na wyjściu komputera słysze ciągle niejednostajne " świerszczenie" połączone z buczeniem. Mieszkam w nowym budownictwie ale pewnie elektryka jest na niskim poziomie wykończeniowym Acha w tym kompie akurat mam najzwyklejszego Live'a.Da się coś z tym zrobić?
Pozdrawiam.
[addsig]
from one source all things depend....

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » piątek 01 wrz 2006, 10:14

...Odsun sie z instrumentem kilka metrow od komputera, obracaj sie i zobacz czy wtedy w jakiejs pozycji przetworniki gitary mniej zbieraja tych smieci....
To trudny problem. Spróbuj jeszcze ułożyć kable prostopadle do komputera. Najlepiej mieć gitarę z układem aktywnym z wyjściem niskorezystancyjnym.

ODPOWIEDZ