AKG C12VR - skąd takie zakłócenia?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Dagget
AKG C12VR - skąd takie zakłócenia?

Post autor: Dagget » wtorek 15 sie 2006, 12:39

Poniżej zamieściłem link do obrazka który pokazuje zarejestrowaną niedawno ścieżkę wokalu mikrofonem wspomnianym w temacie. Czy ktos z Was pomoże mi ustalić skąd się wzieły zaznaczone zakłócenia?

http://www.uwmfm.pl/moje/zni.jpg

Mikrofon- AKG C12VR
Mikser - Souncraft Studio LC
Karta - DIGI 001

Kable zdrowe...

Z góry dzięki.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Re: AKG C12VR - skąd takie zakłócenia?

Post autor: JoachimK » wtorek 15 sie 2006, 12:53

Jestes pewien ze to generuje mikrofon? Z moich doswiadczen wynika, ze lampa w C12VR rzeczywiscie generuje co jakis czas jakies dziwne smieci (nie tylko tyczy sie to tego rodzaju mikrofonu), ale nie w takim stopniu. Niekiedy jest to tylko slyszalne, ale slabo lub w ogole nie widoczne w edytorze i niekiedy trzeba wrecz po omacku szukac miejsca do naprawy.

W typowych zastosowaniach (np. blisko grany wokal) znieksztalcenia te sa pomijalne. Gorzej, gdy nagrywa sie tym mikrofonem np. dzwiek z kilku(nastu) metrow na duzym wzmocnieniu (np. para stereo naglasnaijaca sale koncertowa) - wtedy znieksztalcenia moga sie bardziej ujawnic, ale daleko do takich znieksztalcen, jak pokazales na screenie.

A moze zly kontakt z zasilaczem lub pekniety kabel, ktory niestety jest wrednie twardy i o zlamanie nie trudno.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Dagget

Post autor: Dagget » wtorek 15 sie 2006, 13:00

Prawdę mówiąc ja tego nie słyszę. Ale klient który przysłał mi tego screena mówi że ma z tym straszny problem i mu się nie podoba. No to musze kombinować. Kabel zasilający niby ma już swoje lata, ale skąd ja teraz taki wytrzasnę żeby podmienić...

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » wtorek 15 sie 2006, 13:09

Hmmm, to, co na obrazku raczej bedzie slyszalne. I powiem wiecej - to jest chyba jakas wieksza wpadka, az tak byc nie powinno. Sproboj zlokalizowac przyczyne, niekoniecznie musi to byc uszkodzony kabel. A moze cos w cokole lampy na stykach zabrudzone (choc to malo prawdopodobne)?

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » wtorek 15 sie 2006, 13:22

moze to jakies radyjko sie wcina lekko?

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » wtorek 15 sie 2006, 13:27

...moze to jakies radyjko sie wcina lekko?

Raczej nie to. Nie przypominam sobie, by te mikrofony reagowaly na rozsiewane zaklocenia od sprzetu cyfrowego, wiec cos fruwajace w eterze chyba nie stanowi zagrozenia.

Dagget

Post autor: Dagget » wtorek 15 sie 2006, 13:39

A może telefon komórkowy?. Na to ten mikrofon na pewno reaguje.. "Nieświadomi" szybko mi to pokazali.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » wtorek 15 sie 2006, 13:53

...A może telefon komórkowy?. Na to ten mikrofon na pewno reaguje.. "Nieświadomi" szybko mi to pokazali....
Tez tego nie potwierdzam. Mam stycznosc z tymi mikrofonami od czasow "cegiel" centertela, generujacych duzo wiecej niz dzisiejsze GSM-y. Moge stwierdzic, podpierajac sie kilkoma latami obserwacji, ze ten "drozszy" sprzet studyjny nie reaguje w ogole na telefony komorkowe. Nie grozi nawet polozenie komorki bezposrednio na konsolete.

Co prawda nie bede sie upieral co do reakcji C12VR na komorki, wszak podczas nagrania sie je wylacza, ale zawsze w czasie przerw w nagraniach zaczyna sie wlaczanie tylu komorek, ile aktualnie osob jest w studio I nie przypominam sobie, zeby jakies mikrofony lampowe, z ktorymi mialem stycznosc (m.in. C12VR), reagowaly zle na tego typu zaklocenia.

Oczywiscie na pewno znajdzie sie sprzet podatny na tego typu zaklocenia.

Jezeli wspomnany w temacie egzemplarz C12 reaguje na GSM, moze tu jest jakis trop w szukaniu usterki?

ODPOWIEDZ