Jaki dysk do DAWa
-
- Kontakt:
jaki, z jakiej firmy najlepsze, najwydajniejsze długożywotne etc, etc...? 120-160GB
2MB, 8MB... ?
na ATA (nie sATA II)
2MB, 8MB... ?
na ATA (nie sATA II)
http://www.myspace.com/audiophone
Re: Jaki dysk do DAWa
Seagate Barracuda
zle doswiadczenia mam z WD, Samsung - najgorsze z Maxtor
zle doswiadczenia mam z WD, Samsung - najgorsze z Maxtor
-
- Kontakt:
mam wlaśnie teraz w swoim daw 80 barracude nie mam problemów z nim, czasem ''młuci''
... myślałem nad WD
...
większość userów tych dysków mówi że są dobre
...
... myślałem nad WD
...
większość userów tych dysków mówi że są dobre
...
http://www.myspace.com/audiophone
kiedys wlasnie seagate i caviar cos gwarantowaly....
Jesli trafisz na dory egzemplarz WD długo zadziała pod warunkiem że zapewnisz mu dobre odprowadzanie ciepła.
...Jesli trafisz na dory egzemplarz WD długo zadziała pod warunkiem że zapewnisz mu dobre odprowadzanie ciepła. ...
Jak do tej pory najlepszymi dyskami, ktore uzywam to Maxtor. Bardzo szybkie i ciche. Mam nawet egzemplarz maxtora, ktory liczy sobie juz chyba z 5 latek, ciagle cicho i szybko pracuje. Uzywam tez samsungów, są szybkie ale po pewnym czasie zaczynają hałasować...
Jak do tej pory najlepszymi dyskami, ktore uzywam to Maxtor. Bardzo szybkie i ciche. Mam nawet egzemplarz maxtora, ktory liczy sobie juz chyba z 5 latek, ciagle cicho i szybko pracuje. Uzywam tez samsungów, są szybkie ale po pewnym czasie zaczynają hałasować...
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...
gdy pracowalem w TPSA jako helpdesk - czesto serwisowalem delle, compaq i HP. W Dellach najczesciej byly Maxtory- i najczesciej one sie psuly. ale oczywiscie zasad nie ma :)
...jaki, z jakiej firmy najlepsze, najwydajniejsze długożywotne etc, etc...? 120-160GB
2MB, 8MB... ?
na ATA (nie sATA II)...
Na to nie ma reguły. Nie można stwierdzić, że jakaś firma produkuje dyski lepsze a druga gorsze.
Osobiście od 4 lat "wierny" firmie Samsung i jak na razie sie nie zawiodłem.
Nie są to może demony szybkości jak Seagate ale pracują w miarę cicho i mało się grzeją.
Jeżeli takie parametry są istotne dla ciebie to rozważ model Samsung SpinPoint 250MB.
Jeżeli planujesz odtwarzać więcej jak 100 śladów audio to nawet nie bierz go pod uwagę
Im więcej cache tym lepiej - wybierz ten gdzie dają więcej
Uzywam tez samsungów, są szybkie ale po pewnym czasie zaczynają hałasować...
To prawda. Niestety te modele tak mają. Po okresie 2 lat niemiłosiernie już je słychać. Polecam HDD Vibe-Fixer, umieszczenie dysku na "gumkach" świetnie izoluje drgania dysku i dodatkowo wycisza go znacząco.
2MB, 8MB... ?
na ATA (nie sATA II)...
Na to nie ma reguły. Nie można stwierdzić, że jakaś firma produkuje dyski lepsze a druga gorsze.
Osobiście od 4 lat "wierny" firmie Samsung i jak na razie sie nie zawiodłem.
Nie są to może demony szybkości jak Seagate ale pracują w miarę cicho i mało się grzeją.
Jeżeli takie parametry są istotne dla ciebie to rozważ model Samsung SpinPoint 250MB.
Jeżeli planujesz odtwarzać więcej jak 100 śladów audio to nawet nie bierz go pod uwagę

Im więcej cache tym lepiej - wybierz ten gdzie dają więcej

Uzywam tez samsungów, są szybkie ale po pewnym czasie zaczynają hałasować...
To prawda. Niestety te modele tak mają. Po okresie 2 lat niemiłosiernie już je słychać. Polecam HDD Vibe-Fixer, umieszczenie dysku na "gumkach" świetnie izoluje drgania dysku i dodatkowo wycisza go znacząco.
ja jestem segate'owcem - nigdy mnie nie zawiodly - ale fakt, lubia sie zagrzac - w upaly bylo to 52 stopnie
mam jedna SATA 150 i jest cicha - koledze zlozylem na nowszym SATA i ma glosniej :( no coz
mam jedna SATA 150 i jest cicha - koledze zlozylem na nowszym SATA i ma glosniej :( no coz
z nowych na ta chwile najcichsze i najchlodniejsze sa samsungi...co ciekawsze nowe modele na sata sa szybsze od seagate...ba nawet wd seagate wyprzedza i dziala podobnie jak samsung.....
ale gadamy o ide - maxtora juz nie mam choc byl ok...mam teraz 3 wd i jest jak poprzednik cichy i wydajny mimo ze ma tylko 2 mb cache ale 250 za 250 :D
mam tez seagate - niezgorszy choc goracy bardziej niz wd i samsung
generalnie w tych 3 firmach wybieraj ale wez z 8 lub 16 mb cache bedzie troszke szybciej
ale gadamy o ide - maxtora juz nie mam choc byl ok...mam teraz 3 wd i jest jak poprzednik cichy i wydajny mimo ze ma tylko 2 mb cache ale 250 za 250 :D
mam tez seagate - niezgorszy choc goracy bardziej niz wd i samsung
generalnie w tych 3 firmach wybieraj ale wez z 8 lub 16 mb cache bedzie troszke szybciej