Pogłos na sumie perkusji
Jakich ustawień reverbu najczęściej używacie na sumie bębnów w miksach muzyki pop-rockowej. Chodzi mi o "żywy, klasyczny zestaw", nadanie mu spójności i umieszczenie go w przestrzeni.
Re: Pogłos na sumie perkusji
takich zeby ladnie brzmialo....
groch nie jestes tu pierwszy raz a pytasz sie o takie glupoty?
groch nie jestes tu pierwszy raz a pytasz sie o takie glupoty?
No kurcze, jakoś do tej pory nie potrzebowałem tego robić. Teraz trochę eksperymentuje z ustawieniami. Masz rację. Trudno odpowiedzieć na takie pytanie, bo każda potrzeba jest inna, każda piosenka, tempo utworu i nastrój, a każdy reverb jest raczej prosty w obsłudze.
Chodzi o to, że ja chyba szukam niemożliwego. Okropnie lubię "krótkie i punktowe" brzemienia w perkusji, a w w/w gatunku to chyba nie jest wskazane. Próbuję tak ustawić reverb, by nie był praktycznie słyszalny, ale jednocześnie, by bębny (nagrane w mocno wytłumionym pomieszczeniu) sprawiały wrażenie, że są lekko oddalone. Możliwe, że pogłos z mojego poczciwego CEPa nie jest do tego najlepszy, albo szukam niemożliwego, albo - co jest najbardziej prawdopodobne - nie umiem tego ustawić. Zresztą... takich "albo" może być jeszcze co najmniej kilka. Dlatego, jak będziecie mieli jakieś pomysły, to piszcie, jak nie to... też piszcie