FENNESZ - czego on używa?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
havier3
FENNESZ - czego on używa?

Post autor: havier3 » poniedziałek 17 lip 2006, 13:21

Witam wszystkich zwolenników nowych brzmień.
Zakochałem się ostatnio w dźwiękach Fennesza - to co ten koleś wyprawiajest po prostu niesamowite. Czy ktoś może wie coś więcej na ten temat? Bardzo mnie interesuje jakiego sprzętu używa (chodzi mi generalnie o soft). Pytam bo ma bardzo oryginalne brzmienie no i nie mam pomysłu gdzie szukać takiej barwy

Awatar użytkownika
MATT669

Re: FENNESZ - czego on używa?

Post autor: MATT669 » poniedziałek 17 lip 2006, 15:04

...Witam wszystkich zwolenników nowych brzmień.
Zakochałem się ostatnio w dźwiękach Fennesza - to co ten koleś wyprawiajest po prostu niesamowite. Czy ktoś może wie coś więcej na ten temat? Bardzo mnie interesuje jakiego sprzętu używa (chodzi mi generalnie o soft). Pytam bo ma bardzo oryginalne brzmienie no i nie mam pomysłu gdzie szukać takiej barwy
...
np. darmowe wtyczki z serii smart electronix

polecam dfx transverb

Awatar użytkownika
MATT669

Post autor: MATT669 » poniedziałek 17 lip 2006, 15:16

......Witam wszystkich zwolenników nowych brzmień.
...
np. darmowe wtyczki z serii smart electronix

polecam dfx transverb...
przepraszam - podałem zły link do transverba.......
ten jest właściwy:
dfx transverb

Awatar użytkownika
nikodem

Post autor: nikodem » poniedziałek 17 lip 2006, 20:13

przede wszystkim max/ msp (miedzy innymi napisanego w max/msp nanoloop) chyba, ale tam nie znajdziesz "takich barw" bo jest to graficzne srodowisko programistyczne, wiec wszystkie instrumenty, efekty itd. tworzysz sobie sam. Wiecej informacji mozesz znalezc na stronie producenta: www.cycling74.com Jest jeszcze darmowa alternatywa w postaci open source'owych: pure data, open sound world, jmax itd. Z wymienionych Pure Data jest najblizsza maxa ale w kilku miejscach dosyc powaznie sie rozni.

Awatar użytkownika
havier3

Post autor: havier3 » wtorek 18 lip 2006, 11:20

...przede wszystkim max/ msp (miedzy innymi napisanego w max/msp nanoloop) chyba, ale tam nie znajdziesz "takich barw" bo jest to graficzne srodowisko programistyczne, wiec wszystkie instrumenty, efekty itd. tworzysz sobie sam. Wiecej informacji mozesz znalezc na stronie producenta: http://www.cycling74.com Jest jeszcze darmowa alternatywa w postaci open source'owych: pure data, open sound world, jmax itd. Z wymienionych Pure Data jest najblizsza maxa ale w kilku miejscach dosyc powaznie sie rozni....
Czy program o którym mówisz to jest coś w stylu Reaktora?

Awatar użytkownika
nikodem

Post autor: nikodem » wtorek 18 lip 2006, 18:50

wlasciwie tak, tylko ze bez tych wszystkich gotowych do uzycia instrumentow i presetow + znacznie ubozszy interfejs graficzny ale za to troche wiecej mozliwosci (chociaz ostatnia wersja Reaktora mocno nadrobila).
Zreszta, pod wplywem twojego posta pogrzebalem na szybko w sieci i oto jak tworzy swoje utwory Fennesz:
"It’s different approaches, sometimes I might just start recording myself playing guitar, then I might find some change that’s interesting, then isolate this, or pick up something of that, then put all this through, I don’t know, outboard things, and record it again. Then maybe put something in Max/MSP or… there’s lots of multiplication of things, sometimes it’s just a little noise that I find somewhere… it’s always different. Sometimes it’s a melody that I have in my head and I try to work it out from there."
cytat pochodzi stad

Wyglada na to ze Max sluzy glownie do wytepow na zywo (przy czym F uzywa Lloopa a nie nanoloopa jak napisalem wczesniej)

ODPOWIEDZ