Gatunek drewna a naturalny pogłos
Czy ma znaczenie z jakiego drewna wykonana jest akustyka pomieszczenia. Jesli tak, to proszę o charalterystykę lub jakieś linki
Re: Gatunek drewna a naturalny pogłos
...Czy ma znaczenie z jakiego drewna wykonana jest akustyka pomieszczenia. Jesli tak, to proszę o charalterystykę lub jakieś linki...
Ja mam betonową, więc wiele Ci nie pomogę
Pozdrawiam
Ja mam betonową, więc wiele Ci nie pomogę

Pozdrawiam
Pytaj lutników.
Każdy materiał ma inny współczynnik pochłanialności, więc każdy rodzaj drewna ma swoją charakterystykę.
Literatura główna:
J. Sadowski: Akustyka w urbanistyce, architekturze i budownictwie. Arkady. Warszawa 1971.
A więcej znajdziesz tutaj.
Literatura główna:
J. Sadowski: Akustyka w urbanistyce, architekturze i budownictwie. Arkady. Warszawa 1971.
A więcej znajdziesz tutaj.
- Marc.De.Marx
Napewno ma, przeciez na zdrowy rozum im drewno twardsze np dąb czy brzoza tym gorzej.
[addsig]
[addsig]
...Lepiej bierz płyty OSB, bo są gęstsze od MDF czy tam HDF (w każdym razie meblowych) - tak sądzę. Zależy, też co chcesz zrobić?...
Chcę wyłożyc drewnem duże pomieszczenei do bebnów i zastanawiam się jakim
...
całe? moze jakis z narożników zrobiłbyś w cegle, będziesz miał większe mozliwości kreowania dźwięku. Zresztą, zależy co to za pomieszczenie
...
całe? moze jakis z narożników zrobiłbyś w cegle, będziesz miał większe mozliwości kreowania dźwięku. Zresztą, zależy co to za pomieszczenie
pomieszczenie jest 9 na 8 na 3,5. Mam drugie małe głuche, a duże chcę zrobić zywe. Jak proponujesz z Ta cegłą? naroznik?, znaczy ile metrów z jednej i ile z drugiej?
...
W końcu wiadomo o co chodzi

To polecam:
albo to
How to Build a Small Budget Recording Studio from Scratch...: With 12 Tested Projects
albo to
Sound Studio Construction on a Budget
albo to
Basic Home Studio Design