Dźwięk kinowy, koledzy wesprzyjcie doświadczeniem!
Ostatnio wpadla mi robota zwiazana z kinami. Budzet nie jest zbyt wysoki i dlatego miks i wstepny mastering bede musial zrobic sam.
Mam doswiadczenie z kinem, ale pod film - nigdy pod reklame czy trailery. Nijak nie wiem jakie zalozenie przyjac. Nawet na etapie aranzacji czy doboru barw - sam do kina chodze rzadko (zbyt glosno dla mnie).
Powinienem dużo bassować (slyszalem tak w demach buy-out amerykanskich bibliotek - muza pod loga etc.)?
Czy jasne (jak do TV czy radia)?
Dotyczy to przede wszystkim aranzacji, ale tez i mksu (mam im dostarczyc omf)
Mam doswiadczenie z kinem, ale pod film - nigdy pod reklame czy trailery. Nijak nie wiem jakie zalozenie przyjac. Nawet na etapie aranzacji czy doboru barw - sam do kina chodze rzadko (zbyt glosno dla mnie).
Powinienem dużo bassować (slyszalem tak w demach buy-out amerykanskich bibliotek - muza pod loga etc.)?
Czy jasne (jak do TV czy radia)?
Dotyczy to przede wszystkim aranzacji, ale tez i mksu (mam im dostarczyc omf)
Re: Dźwięk kinowy, koledzy wesprzyjcie doświadczeniem!
no kilka slow wystarczy - na poczatek, ja sobie pozniej rusze - gdzie moge szukac takich informacji?
Tiaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Chyba powtorze za śp.Sonetem - tylko o DAW i monitorach tu czytac mozna, jakos na proste i konkretne pytanie zwiazane z branżą nikt odpowiedziec nie chce/nie potrafi?

Chyba powtorze za śp.Sonetem - tylko o DAW i monitorach tu czytac mozna, jakos na proste i konkretne pytanie zwiazane z branżą nikt odpowiedziec nie chce/nie potrafi?
- mr-hammond
Moze ludzie są na urlopie ;)?
Ja tym sie nie zajmuje wiec nie pomoge wybacz:)
Pozdrawiam :)
Ja tym sie nie zajmuje wiec nie pomoge wybacz:)
Pozdrawiam :)
Ale zawsze odzew - dzieki :)
...Ale zawsze odzew - dzieki :)...
Nie robilem takich rzeczy jeszcze ale mysle ze najbezpieczniejsze beda po prostu pelnopasmowe - a glos jak do reklam... jak przerysujesz za bardzo gore czy dol to mozesz przegiac...
[addsig]
Nie robilem takich rzeczy jeszcze ale mysle ze najbezpieczniejsze beda po prostu pelnopasmowe - a glos jak do reklam... jak przerysujesz za bardzo gore czy dol to mozesz przegiac...
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)
- mr-hammond
...Ale zawsze odzew - dzieki :)...
bardzo prosze:)
bardzo prosze:)

glosu na szczescie ma nie byc.
kampania tylko i wylacznie kinowa, wiec tylko i wylacznie miks pod kino - i to mnie martwi - pod stereo ma byc liniowo troszke jasniejsze, a tu - subwoofer murowany, a ja mam male ADAM A7 w domu i totlanie nie wiem co sie w tcyh basach, ktorymi dotad sie nie przejmowalem (30-46hz) dzieje. Pamietam z kina ze jest ich tam zawsze bardzo duzo, ale raczej krotkich
wizualizacja na szczescie artsytyczna, wiec mam pelna wolnosc aranzacyjna - wydumalem os a la mathew herbert. kupilismy jakis czas temu specjalnie licencje na Toolshed (polecam big-fish, bardzo nietypowe brzmienia perkusyjne).
kampania tylko i wylacznie kinowa, wiec tylko i wylacznie miks pod kino - i to mnie martwi - pod stereo ma byc liniowo troszke jasniejsze, a tu - subwoofer murowany, a ja mam male ADAM A7 w domu i totlanie nie wiem co sie w tcyh basach, ktorymi dotad sie nie przejmowalem (30-46hz) dzieje. Pamietam z kina ze jest ich tam zawsze bardzo duzo, ale raczej krotkich
wizualizacja na szczescie artsytyczna, wiec mam pelna wolnosc aranzacyjna - wydumalem os a la mathew herbert. kupilismy jakis czas temu specjalnie licencje na Toolshed (polecam big-fish, bardzo nietypowe brzmienia perkusyjne).
wizualizacja na szczescie artsytyczna, wiec mam pelna wolnosc aranzacyjna - wydumalem os a la mathew herbert. kupilismy jakis czas temu specjalnie licencje na Toolshed (polecam big-fish, bardzo nietypowe brzmienia perkusyjne)....
O! Herbert! I artystycznie! Będę od dziś z uwagą oglądał reklamy w kinie :) Kiedy się ma mniej więcej pojawić?
A odnośnie dźwięku, to rzeczywiście - dużo basu (jeżeli nie chcesz się odróżniać od innych) i dość dynamicznie (w kinie nawet ciche dźwięki słychać, więc nie trzeba kompresować jak do radia).
Miks ma być tylko w stereo? Jak tak to trochę szkoda...
Pozdrawiam
O! Herbert! I artystycznie! Będę od dziś z uwagą oglądał reklamy w kinie :) Kiedy się ma mniej więcej pojawić?
A odnośnie dźwięku, to rzeczywiście - dużo basu (jeżeli nie chcesz się odróżniać od innych) i dość dynamicznie (w kinie nawet ciche dźwięki słychać, więc nie trzeba kompresować jak do radia).
Miks ma być tylko w stereo? Jak tak to trochę szkoda...
Pozdrawiam
www.myspace.com/pchelki
Sekcja w stylu Herberta :) ma nie byc glosu czy wokaliz, a na deciakow nie ma za bardzo budzetu a i moi dwaj ulubieni trebacze pojechali w Polske do poczatku sierpnia, saksy mi nie brzmia tam- a takich wtracen smykow jak herbert nie umiem zrobic - zresztya nie moga odrywac uwagi od wizji.Taki mathew herbert/mccoy :) sekja+piano+kontrabas
pewnie wejdzie koniec sierpnia (oczywiscie wole nie mowic czego to reklama)
Oni to sami przerobia na 5.1 (i bardzo dobrze), kolega mi doradzil zebym nie probowal robic planow, a tylko panoramy wstepne.
Dzieki za uwage o kompresji i maksymalizacji!
pewnie wejdzie koniec sierpnia (oczywiscie wole nie mowic czego to reklama)
Oni to sami przerobia na 5.1 (i bardzo dobrze), kolega mi doradzil zebym nie probowal robic planow, a tylko panoramy wstepne.
Dzieki za uwage o kompresji i maksymalizacji!