GEM Equinox - opinie

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
kozpaw
GEM Equinox - opinie

Post autor: kozpaw » wtorek 11 lip 2006, 14:27

Witam
Czy grał ktoś kiedykolwiek na instrumencie gem equinox
Zastanawiam się nad kupnem ale nic o nim niewiem (poza suchą specyfikacją) chciałbym się dowiedzieć jakie ma możliwości brzmieniowe. Chodzi tu głównie o saxy akordeony flety trąby... w zasadzie to co jest potrzebne na weselu (bo do takich celów też go będę wykorzystywał). Specyfikacją przypomina serię sk w związku z tym pytam czy brzmieniowo to te same instrumenty Podobno były programowane przez specjalistów z kurzweila ?
Bardzo was proszę o pomoc
Klawiszowiec

Awatar użytkownika
preceli

Re: GEM Equinox - opinie

Post autor: preceli » wtorek 11 lip 2006, 14:41

...Podobno były programowane przez specjalistów z kurzweila? ...
Były, lecz nawet o podobnej do Kurzweila dynamice możesz spokojnie zapomnieć. O wspomnianych brzmieniach przez grzeczność nie wspomnę.
Sam instrument jest nawet ciekawy, ale tylko jako ciekawostkę można go potraktować pisząc o nim serio. IHMO w kontekście wesel rozejrzyj się za czymś innym.
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
VanChesco

Post autor: VanChesco » wtorek 11 lip 2006, 16:34

......Podobno były programowane przez specjalistów z kurzweila? ...
Były, lecz nawet o podobnej do Kurzweila dynamice możesz spokojnie zapomnieć. O wspomnianych brzmieniach przez grzeczność nie wspomnę.
Sam instrument jest nawet ciekawy, ale tylko jako ciekawostkę można go potraktować pisząc o nim serio. IHMO w kontekście wesel rozejrzyj się za czymś innym....
Używam tego instrumentu z powodzeniem zarówno w studiu jak i na scenie. Jestem bardzo zadowolony, ale myślę, że jeśli do grania po weselach to jednak coś innego

kozpaw

Post autor: kozpaw » czwartek 13 lip 2006, 11:13

To znaczy ja niechcę samograja tylko coś dobrze brzmiącego najlepiej
z samplerem (nieurzywam podkłądów i stacji dyskietek tylko w pełni na żywca z bębnami basem i gitarą) miałem naprawdę kupę instrumentów i w zasadzie każdy pasował na wesela tylko zależało jak długo nad nim posiedziałem i co mi się udało z niego wycisnąć. Obecnie jeżdrzę z samplerem emu e5000 ultra i też jest git, a napewno jak bym się spytał o ten sampler to też pewnie bylibyście co do wesel na nie. Mi chodzi poprostu o jakość brzmienia Czy wie ktoś czy są to te same brzmienia co w GEM z serii SK ? Bo jeżeli tak to byłoby super.
Klawiszowiec

Awatar użytkownika
VanChesco

Post autor: VanChesco » czwartek 13 lip 2006, 17:17

Czy wie ktoś czy są to te same brzmienia co w GEM z serii SK ? Bo jeżeli tak to byłoby super. ...

Pewności nie mam, ale chyba tak. Kiedyś szukałem brzmień do Equinoxa i z ciekawości ściągnąłem też do S2 - struktura plików była podobna więc jest duża szansa, że bank brzmień fabrycznie przeszedł z modelu na model.

Awatar użytkownika
Jassio

Post autor: Jassio » piątek 14 lip 2006, 00:35

Miałem Equinoxa 88 Pro - klawiaturka świetna(Fatar), brzmienia bardzo ok, choć korzystałem glównie z syntetyków. Piano i smyki wspominam raczej milo. Sampler prosty i wygodny, acz robi z plików stereo mono. Niestety mój miał wadę i czasem mu się coś mieszało w barwach. Bywało również, że się wieszał a miął ostaini system opracyjny. Z tym wieszaniem się to jest tak, że na każdym forum ktoś prędzej czy później o tym wspominał - ponoć najgorzej jest w sekwenserze, ale akurat go nie uzywałem.
[addsig]
Świat bez muzyki byłby monofoniczny,
a tak jest wielowymiarowy.

kozpaw

Post autor: kozpaw » piątek 14 lip 2006, 12:14

...Czy wie ktoś czy są to te same brzmienia co w GEM z serii SK ? Bo jeżeli tak to byłoby super. ...

Pewności nie mam, ale chyba tak. Kiedyś szukałem brzmień do Equinoxa i z ciekawości ściągnąłem też do S2 - struktura plików była podobna więc jest duża szansa, że bank brzmień fabrycznie przeszedł z modelu na model....

Niechodziło mi o serię s tylko serię SK np SK760 lub SK880.
Interesuje mnie czy z tą serią brzmienia są takie same ?
Klawiszowiec

ODPOWIEDZ