Drodzy forumowicze. Wiem, że wśród Was znajdzie się ktoś, kto mi dokładnie i rzeczowo wytłumaczy różnicę miedzy tymi dwoma określeniami :) Co udało mi się ustalić to:
SIL - Sound Intensity Level - Poziom Natężenia Dźwięku, wyrażana wzorem Li = 10log(I/Io) wyrażona w dB.
SPL - Sound Pressure Level - Poziom Ciśnienia Dźwięku, wyrażona wzorem Lp = 20log(P/Po) wyrażona w dB.
Co ciekawe, jedna i druga wartość są sobie równe! Zgodnie ze wzorem:
Lp = 10x2 log (P/Po) = 10 log (P/Po)^2 = 10 log (I/Io)
Więc meritum mojego pytania - gdzie jest róźnica (prócz nazwy). Czy chodzi o to, że w SIL liczy się W/m^2 a w SPL N/m^2 ? Bo chyba nie tylko ...
Różnica między SPL a SIL
.: koorba rec. :.: incentive delight :.
Re: Różnica między SPL a SIL
...Drodzy forumowicze. Wiem, że wśród Was znajdzie się ktoś, kto mi dokładnie i rzeczowo wytłumaczy różnicę miedzy tymi dwoma określeniami :) Co udało mi się ustalić to:
(...)
Więc meritum mojego pytania - gdzie jest róźnica (prócz nazwy). Czy chodzi o to, że w SIL liczy się W/m^2 a w SPL N/m^2 ? Bo chyba nie tylko ......
Otóż mylisz się...
I (natężenie) oraz p (ciśnienie) to nie są te same wartości. pomiędzy nimi zachodzi zależność: I=(p^2)/Z
gdzie Z to impedancja ośrodka w którym propaguje się fala akustyczna.
Jednostką ciśnienia jest paskal, a jednostką natężenia W/m^2.
Zatem zalezność jest taka, że wzory na poszczególne wartości wyglądają następująco:
Lp (poziom ciśnienia akustycznego)= 20log (p/pzero)
gdzie pzero to ciśnienie odniesienia równe 20 mikropaskali
Li (czyli poziom natężenia) = 10log (i/izero)
gdzie izero to natężenie odniesienia 10^-12 Wata/m^2
Obie wartości odniesienia wzięły się z badań ludzkiego słuchu i odpowiadają one dźwiękowi 1kHz znajdującym sie na progu słyszenia normalnie słyszącego człowieka (oczywiscie uśrednione po chyba 3000 zbadanych osób).
Teraz przechodząc do Twego pytania:
Generalnie poziomy wyrażamy w dB, niezależnie od tego czy mówimy o poziomie dźwięku, poziomie ciśnienia akustycznego, poziomie natężenia, poziomie mocy czy poziomie przyjemności...
)
Różnica pomiędzy Li a Lp polega na tym, ze dwukrotny przyrost Li to +3dB, a Lp to +6dB (bierze się to ze wzorów które podałem powyżej).
Jeśli poszukujesz dokładniejszych danych odsyłam do książki prof. Makarewicza "Dźwięki i fale".
Pozdrawiam, Antheck
[addsig]
(...)
Więc meritum mojego pytania - gdzie jest róźnica (prócz nazwy). Czy chodzi o to, że w SIL liczy się W/m^2 a w SPL N/m^2 ? Bo chyba nie tylko ......
Otóż mylisz się...
I (natężenie) oraz p (ciśnienie) to nie są te same wartości. pomiędzy nimi zachodzi zależność: I=(p^2)/Z
gdzie Z to impedancja ośrodka w którym propaguje się fala akustyczna.
Jednostką ciśnienia jest paskal, a jednostką natężenia W/m^2.
Zatem zalezność jest taka, że wzory na poszczególne wartości wyglądają następująco:
Lp (poziom ciśnienia akustycznego)= 20log (p/pzero)
gdzie pzero to ciśnienie odniesienia równe 20 mikropaskali
Li (czyli poziom natężenia) = 10log (i/izero)
gdzie izero to natężenie odniesienia 10^-12 Wata/m^2
Obie wartości odniesienia wzięły się z badań ludzkiego słuchu i odpowiadają one dźwiękowi 1kHz znajdującym sie na progu słyszenia normalnie słyszącego człowieka (oczywiscie uśrednione po chyba 3000 zbadanych osób).
Teraz przechodząc do Twego pytania:
Generalnie poziomy wyrażamy w dB, niezależnie od tego czy mówimy o poziomie dźwięku, poziomie ciśnienia akustycznego, poziomie natężenia, poziomie mocy czy poziomie przyjemności...

Różnica pomiędzy Li a Lp polega na tym, ze dwukrotny przyrost Li to +3dB, a Lp to +6dB (bierze się to ze wzorów które podałem powyżej).
Jeśli poszukujesz dokładniejszych danych odsyłam do książki prof. Makarewicza "Dźwięki i fale".
Pozdrawiam, Antheck
[addsig]
Stevie Wonder: "You're the best stage crew I've ever seen..."
Re: Różnica między SPL a SIL
Dziękuję Ci bardzo .. hm .. no książka by się przydała bo piszę referat i nie chcę głupoty jakiejś napisać ...
... choć tak się zastanawiam w takim razie ... bo skoro mówisz że różnica między jednym a drugim parametrem to w praktyce podwojenie wartości, to moja nierówność jaką zapisałem, nie ma racji bytu. Spójrz proszę na taki link (jest dla mnie napisany trochę zbyt zagmatwanym angielskim i mam problem z przetłumaczeniem) ...
http://physics.mtsu.edu/%7Ewmr/log_3.htm
... choć tak się zastanawiam w takim razie ... bo skoro mówisz że różnica między jednym a drugim parametrem to w praktyce podwojenie wartości, to moja nierówność jaką zapisałem, nie ma racji bytu. Spójrz proszę na taki link (jest dla mnie napisany trochę zbyt zagmatwanym angielskim i mam problem z przetłumaczeniem) ...
http://physics.mtsu.edu/%7Ewmr/log_3.htm
.: koorba rec. :.: incentive delight :.