Zakupiłem sobie takowy instrument, ponieważ zmusiła mnie sytuacja finansowa do takiego posunięcia.....dlatego proszę nie pisać o lepszych modelach, bo doskonale wiem jakie są i co potrafią. Chodzi mi dokładnie o model ROLAND S-50.
Czy ktoś z Was pracował na tym samplerze?! Możecie coś powiedzieć od siebie, może wiecie co można w miarę porzadnego wykrzesać z tego urządzonka?! Chcę troszkę zanurzyć się w tamtych czasach i poczuć to brzmienie, charakterystyczne dla tamtych lat....będzie mi miło za wszelkie wskazówki, jak udoskonalić, gdzie znaleźć banki brzmień, może linki, bo już się naszukałem i za wiele nie znalazłem.
Dziękuję za pomocne rady:)
[addsig]
Co da się wykrzesać z Rolanda S-50
Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite
Re: Co da się wykrzesać z Rolanda S-50
...Zakupiłem sobie takowy instrument, ponieważ zmusiła mnie sytuacja finansowa do takiego posunięcia.....dlatego proszę nie pisać o lepszych modelach, bo doskonale wiem jakie są i co potrafią. Chodzi mi dokładnie o model ROLAND S-50.
Czy ktoś z Was pracował na tym samplerze?! Możecie coś powiedzieć od siebie, może wiecie co można w miarę porzadnego wykrzesać z tego urządzonka?! Chcę troszkę zanurzyć się w tamtych czasach i poczuć to brzmienie, charakterystyczne dla tamtych lat....będzie mi miło za wszelkie wskazówki, jak udoskonalić, gdzie znaleźć banki brzmień, może linki, bo już się naszukałem i za wiele nie znalazłem.
...
A skoro już zagłębiacie się w temat takowych brzmień, to ja mam podobne pytanie odnośnie ROLANDA D 20 trzymam go z sentymentu, bo mi się niektóre barwy podobają - no i jako master do PC, ale chętnie "dopalił" bym go jeszcze bardziej. Linki mile widziane.
I także z góry dziękuję za pomocne rady.
...
A skoro już zagłębiacie się w temat takowych brzmień, to ja mam podobne pytanie odnośnie ROLANDA D 20 trzymam go z sentymentu, bo mi się niektóre barwy podobają - no i jako master do PC, ale chętnie "dopalił" bym go jeszcze bardziej. Linki mile widziane.
I także z góry dziękuję za pomocne rady.
Hammond SK1
Roland S50 a D20 to tak odmienne instrumenty, że w żaden sposób nie da się ich porównać. Ten pierwszy to sampler a drugi zwykły ROM-player (popłuczyny po D50, uzupełnione o sekwencer).
O ile w pierwszym przypadku należy szukać sampli, to w drugim tylko ustawień dla konkretnej barwy. Kiedyś w sieci było tego na tony, obecnie można praktycznie tylko udać się już tylko tam:
www.synthzone.com/roland.htm i spróbować uchwycić jeszcze jakąś niesparciałą "linkę".
[addsig]
O ile w pierwszym przypadku należy szukać sampli, to w drugim tylko ustawień dla konkretnej barwy. Kiedyś w sieci było tego na tony, obecnie można praktycznie tylko udać się już tylko tam:
www.synthzone.com/roland.htm i spróbować uchwycić jeszcze jakąś niesparciałą "linkę".
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
Zastanawiam się tal czy samodzielna wymiana stacji dyskietek z 2DD na 2HD coś da.....czy niestety system tego Rolanda na to nie pozwala. Fajnie zrobić niewielki tuning instumentu;))
[addsig]
[addsig]
Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite
...Zastanawiam się tal czy samodzielna wymiana stacji dyskietek z 2DD na 2HD coś da.....czy niestety system tego Rolanda na to nie pozwala. Fajnie zrobić niewielki tuning instumentu;))
...
wzrostu pojemności nie uzyskasz, natomiast stacja 2HD jest w stanie pracować jako 2DD. Musisz tylko zorientować się, czy instrument ten nie wymaga (podobnie jak np Yamaha DX7IIFD) niestandardowych ustawień napędu, co w nowych modelach wiąże się z przelutowaniem zworek.
...
wzrostu pojemności nie uzyskasz, natomiast stacja 2HD jest w stanie pracować jako 2DD. Musisz tylko zorientować się, czy instrument ten nie wymaga (podobnie jak np Yamaha DX7IIFD) niestandardowych ustawień napędu, co w nowych modelach wiąże się z przelutowaniem zworek.
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...
A ma ktoś z Was fajne brzmienia właśnie na ten instrumencik
ROLAND S-50 ?!:)
Bo te ze stron to już mam (niektóre nie działają, bo są od innego modelu) - ale większość jest mało praktyczna. Szukam fajnych padów:/
[addsig]
Bo te ze stron to już mam (niektóre nie działają, bo są od innego modelu) - ale większość jest mało praktyczna. Szukam fajnych padów:/
[addsig]
...A ma ktoś z Was fajne brzmienia właśnie na ten instrumencik
...
Chyba po to kupiłeś sampler, żeby się uwolnić od "brzmień na ten instrument".
Samplery są chyba po to by zrobić coś czego jeszcze nie ma...
...
Chyba po to kupiłeś sampler, żeby się uwolnić od "brzmień na ten instrument".
Samplery są chyba po to by zrobić coś czego jeszcze nie ma...